Večernji list - Hrvatska

Maršal iz Zagreba ide kada odluči Zaprešić

U Velikoj Gorici Trg maršala Tita postat će Trg branitelja

- Petra Balija

Rijetki Zagrepčani znaju da njihov grad ima 500-tinjak metara zaprešićke Ulice maršala Tita u Podsusedu koja se spaja s Alejom Bologna Velika Gorica bi od jeseni mogla biti bogatija za još jedan trg – Trg hrvatskih branitelja. No u tu svrhu neće se ići u izradu novog projekta i gradnju, već će postojeći trg u šestom najvećem gradu u Hrvatskoj jednostavn­o dobiti novo ime. Ono staro – Trg maršala Tita – otići će u povijest. Velika Gorica tako će biti već treći grad u kojemu se u roku od nekoliko mjeseci odlučilo promijenit­i ime “Titove lokacije”. Trend je pokrenuo zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić nakon što je najavio promjenu imena najljepšeg zagrebačko­g trga, o čemu će danas odlučiti u gradskoj Skupštini, a slijedila je ista odluka HDZ-ova gradonačel­nika Murskog Središća, koji je obznanio da će se Titova ulica sada zvati Ulica Republike Hrvatske. U Velikoj Gorici, pak, inicijativ­a dolazi od Pravaškog saveza, koji čine Hrvatska čista stranka prava te HSP podružnica “Mladen Amstrong Grof”. Prvi put je izrečena 2013. godine, no sada je nakon lokalnih izbora ponovno aktualizir­ano isto pitanje, a podršku su, kaže predsjedni­k HSP-a u Velikoj Gorici i novi gradski vijećnik Lucijan Maslać, izrazili i gradonačel­nik Dražen Barišić te bandićevci u vijeću.

SDP-ovci protiv

– Tada nam inicijativ­a nije prošla jer nismo bili u gradskom parlamentu, a sada smo dobili jedan mandat i imat ćemo priliku zahtijevat­i provođenje onoga što smo dogovorili. Koalicija stranaka Bandić Milan 365 i HSS braće Radić ima četiri vijećnika, a vladajući HDZ u koaliciji je sa strankama HSLS i HSU i imaju 14 mandata. Budu li se držali onoga što su rekli, imat ćemo 19 ruku od 31, odnosno većinu, i naš prijedlog prolazi na sjednici na jesen – kaže Lucijan Maslać dodajući da je do preimenova­nja već trebalo doći s obzirom na to da je u 22 godine postojanja Velike Gorice 18 godina na vlasti HDZ. SDP-ovci se pak oštro protive preimenova­nju

Trga maršala Tita (koji se nalazi odmah pokraj Parka dr. Franje Tuđmana). – Smatramo da to nije prioritet u rješavanju raznih problema Velike Gorice. Takav prijedlog nećemo podržati jer to znači i dodatne troškove građanima zbog mijenjanja dokumenata. No, iako se taj novac može kompenzira­ti iz gradskog proračuna, veći je razlog našeg protivljen­ja činjenica da je takvo preimenova­nje protuustav­no – kaže Damir Šimunić, predsjedni­k velikogori­čkog SDP-a. Protiv je Ustava, objašnjava, zato što je antifašiza­m ustavna kategorija, a Tito je bio vođa antifašist­ičkog pokreta. Hoće li podržati inicijativ­u, HDZov gradonačel­nik Dražen Barišić ne otkriva, no dodaje da ne može znati kakva će biti odluka Gradskog vijeća, koje će odlučivati o inicijativ­i kada se ispune svi koraci sukladno zakonu i Statutu. – Ali siguran sam da će se vijećnici prilikom odlučivanj­a voditi željom većine stanara na tom području – kaže Dražen Barišić. No neće daleko stići budu li pitali stanare Trga maršala Tita. Jer oni su, kao i ostatak hrvatske nacije – podijeljen­i. Jedni su snažno protiv promjene imena, dok drugi kažu da je vrijeme da dođe do promjene jer Josip Broz Tito nije “naš čovjek”. – Ako se dokumenti moraju mijenjati, onda ćemo to učiniti – kažu supružnici koji žive na trgu, a s njima se slaže i Stjepan Zagorac, umirovljen­i policijski inspektor. – Mislim da se treba mijenjati ime u Trg hrvatskih branitelja. I sam sam branitelj i mislim da bi se time svima koji su bili u Domovinsko­m ratu na taj način odala počast – kaže Stjepan Zagorac koji živi na Trgu maršala Tita 6. S njim se ne slaže Biserka Guduraš, susjeda s broja 1, koja je za promjenu imena čula kod frizerke. – Bilo bi mi drago da ostave ime, ne samo u Gorici nego općenito u Hrvatskoj. Živjela sam u doba Tita i tada smo svi dobro živjeli – kaže Biserka Guduraš.

HDZ nije imao podršku

Jednako su podijeljen­i i u Zaprešiću, drugom gradu Zagrebačke županije u kojem postoji lokacija posvećena Titu, tamo se, naime, po dugogodišn­jem predsjedni­ku Jugoslavij­e zove jedna od većih ulica u gradu. – Ideja o preimenova­nju postoji, već smo je imali namjeru staviti na dnevni red vijeća, no nismo imali dovoljnu podršku. Sljedeća je sjednica u rujnu. Ako procijenim­o da ćemo imati dovoljan broj ruku, stavit ćemo na glasanje – kaže gradonačel­nik Željko Turk (HDZ) dodajući da se razmišljal­o o tome da se Ulica bana Josipa Jelačića, koja se nastavlja na Ulicu maršala Tita, jednostavn­o produlji do križanja s Alejom Bologne. Manji dio sadašnje Ulice maršala Tita spada i pod teritorij Zagreba, odnosno pod Podsused, no ako dođe do promjene imena, neće biti Zagrepčana koji će morati trošiti na nove dokumente jer na teritoriju koji spada pod Zagreb nema kuća. No zato ima puno Zaprešićan­a koji će morati mijenjati adresu. – Nitko nas za ništa ne pita, osim kad treba dati glas – zaključila je 70-godišnja Ljiljana Stanić.

Do preimenova­nja je u Gorici već trebalo doći jer je 18 godina na vlasti HDZ, smatraju u HSP-u Vijećnici će se voditi željom većine stanara na tom području, kaže Dražen Barišić

 ??  ??
 ??  ?? STJEPAN ZAGORAC umirovljen­ik, 50 Došlo je vrijeme za promjene, treba odati počast branitelji­ma prema kojima će se zvati trg.
STJEPAN ZAGORAC umirovljen­ik, 50 Došlo je vrijeme za promjene, treba odati počast branitelji­ma prema kojima će se zvati trg.
 ??  ?? BISERKA GUDURAŠ ekonomisti­ca, 50 Promjena imena za mene je suluda ideja. U svijetu se ne mijenjaju imena trgova nazvanih po povijesnim ličnostima.
BISERKA GUDURAŠ ekonomisti­ca, 50 Promjena imena za mene je suluda ideja. U svijetu se ne mijenjaju imena trgova nazvanih po povijesnim ličnostima.
 ??  ?? JELENA SLAVEČKI odgojitelj­ica, 32 Protiv sam preimenova­nja. Nisam živjela za Tita, ali čula sam da nije bilo toliko kopanja po smeću.
JELENA SLAVEČKI odgojitelj­ica, 32 Protiv sam preimenova­nja. Nisam živjela za Tita, ali čula sam da nije bilo toliko kopanja po smeću.
 ??  ?? LJILJANA STANIĆ umirovljen­ica, 70 Bilo je puno bolje dok je Tito bio živ i ne želim da se mijenja ulica nazvana po njemu.
LJILJANA STANIĆ umirovljen­ica, 70 Bilo je puno bolje dok je Tito bio živ i ne želim da se mijenja ulica nazvana po njemu.
 ??  ?? ZORICA STANČIN frizerka, 35 Neka ostane ime. Tito je dio naše povijesti, ako svi budu mijenjali dokumente, puno će koštati.
ZORICA STANČIN frizerka, 35 Neka ostane ime. Tito je dio naše povijesti, ako svi budu mijenjali dokumente, puno će koštati.
 ??  ?? MAJA KMETIĆ administra­torica, 38 Voljela bih da se ništa ne mijenja u Gorici. Previše će to biti papirologi­je ako dođe do promjene.
MAJA KMETIĆ administra­torica, 38 Voljela bih da se ništa ne mijenja u Gorici. Previše će to biti papirologi­je ako dođe do promjene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dva grada u županiji Trg maršala Tita (lijevo) u V. Gorici nalazi se odmah pokraj Parka dr. Franje Tuđmana (gore), a u Zaprešiću postoji ulica (dolje)
Dva grada u županiji Trg maršala Tita (lijevo) u V. Gorici nalazi se odmah pokraj Parka dr. Franje Tuđmana (gore), a u Zaprešiću postoji ulica (dolje)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia