Večernji list - Hrvatska

Dokumentar­ac s mnogo sugovornik­a detektira bolne točke današnjeg novinarstv­a

Na ljestvici medijskih sloboda ne briljiramo, novinari su nerijetko i sami vijest, prijete im, a njihovu profesiju dio društva prezire

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Hrvatski su novinari dobili svoj dokumentar­ac. Pogled iznutra scenarista Marinka Petkovića i redatelja Slavena Petrića film je u kojem se nastoji prikazati situacija u kojoj se novinarstv­o u Hrvatskoj nalazi, kroz različite aktere, novinare i druge kreativce. Već nakon nekoliko minuta gledanja postaje jasno kako za sveobuhvat­an prikaz položaja novinara u nas možda ne bi bio dovoljan niti šestodijel­ni serijal. Za konkretne odgovore kako okrenuti situaciju niti cijela sapunica.

Gubitak standarda

Svejedno, Petković i Petrić uspjeli su dati dovoljno uvida u to kako je danas baviti se novinarstv­om. Otkazi su već poodavno uobičajena stvar u medijima, malo ljudi uspijeva pronaći novi posao u struci. I oni koji rade nemaju puno alata protiv kršenja vlastitih autorskih prava, a i među njima postoji razlika između onih u korporativ­nim, državnim ili neovisnim medijima. Novac je, jasno, prvi problem, gubitak standarda na praktično svim razinama reflektira se neizbježno na kvalitetu sadržaja. U filmu koji je potpomognu­t financijsk­im sredstvima Društva za zaštitu novinarski­h autorskih prava, a u produkciji Warp Medije i Studija Lanište imali su što reći i Zoran Šprajc te Vojo Šiljak, nagrađivan­a novinarka Danka Derifaj, veterani poput Denisa Romca i Gorana Gazdeka. – Posljednje čime smo se u realizacij­i ovog filma vodili bile su financije. Volio bih vidjeti u Hrvatskoj još filmova čiji smisao nije isključivo motiviran kratkoročn­om zaradom, od novinarstv­a i medija danas teško se tako nešto i može očekivati. A i dalje želim vjerovati kako je sve to i dalje daleko više od nekog biznisa. Ovisno o podršci, film ćemo nastojati prikazati na festivalim­a i učiniti dostupnim što široj publici. Pričamo priču o slobodi medija kao temi koja ne može biti važna i svakako nije namijenjen­a samo ljudima iz medija. Ona je daleko važnija za konzumente medijskog sadržaja – kaže redatelj Slaven Petrić.

Za mapiranje konkretnih rješenja ipak bi bila potrebna jedna opsežna TV serija

Chomsky o slobodi

Na temelju medijskih sloboda društvo donosi odluke prilikom važnih demokratsk­ih procesa, kao što su, primjerice, izbori. Na ljestvici medijskih sloboda ne briljiramo, novinari su nerijetko i sami vijest, prijeti im se, javno proziva, njihovu profesiju značajan dio društva i prezire. A nije li sam Noam Chomsky rekao: “Ako ne vjerujemo u slobodu onih koje preziremo, u slobodu uopće ni ne vjerujemo” – poentira Petrić.

 ??  ?? Redatelj Slaven Petrić Prihvatio se projekta koji je iniciralo Društvo za zaštitu novinarski­h autorskih prava
Redatelj Slaven Petrić Prihvatio se projekta koji je iniciralo Društvo za zaštitu novinarski­h autorskih prava
 ??  ?? Prosvjed o kojem su svi imali stav U filmu se našla i borba za kurikularn­u reformu
Prosvjed o kojem su svi imali stav U filmu se našla i borba za kurikularn­u reformu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia