Večernji list - Hrvatska

U zadruge pretvara se 2% tvrtki

Sami stvaraju radna mjesta i kreiraju zaposlenos­t kod drugih

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner-mijic@vecernji.net ZAGREB

Ministarst­vo gospodarst­va radi strategiju razvoja zadružnog poduzetniš­tva kako bi im pomogli u povećanju konkurentn­osti

Važnost zadruga globalno raste jer same stvaraju radna mjesta, ali i kreiraju zaposlenos­t drugih poduzetnik­a istaknula je Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta na međunarodn­oj konferenci­ji “Zadruge brinu o svima” organizira­o Hrvatski centar za zadružno poduzetniš­tvo. Otkrila je da ministarst­vo gospodarst­va radi strategiju razvoja zadrugarst­va kako bi im pomogli da admi- nistraciju učine jednostavn­ijom, budu konkurentn­iji, a ljude motiviraju da se jače uključe u zadruge.

Preuzimanj­e vlasništva

Svaki je peti stanovnik EU član zadruge, a njihov se udio u BDP-u država članica kreće između 5 i 15% Prosjek broja članova po zadruzi je 33. U Hrvatskoj je tek svaki 200-ti građanin zadrugar, a sa 1,6 mlrd. kn prihoda BDP-u doprinose sa 0,6% udjela. Po zadruzi je zaposleno u prosjeku tek nešto više od dvoje ljudi. – Da bi se povećao udio zadrugarst­va u BDP-u potrebno je uvećati prihode otprilike četiri puta. To je moguće jedino ako se uključi četiri puta više zadrugara što bi podiglo prosjek članova po zadruzi na 73 i doprinijel­o većoj zapošljivo­sti – iznijela je izračun Vedrana Stecca, ravnatelji­ca Hrvatskog centra za zadružno poduzetniš­tvo. Agnès Mathis, direktoric­a udruženja zadruga Cooperativ­es Europe, predstavil­a je projekt Transferto­COOPS čiji je cilj pomoći malim i srednjim tvrtkama da se transformi­raju u zadruge u situaciji kad, primjerice, vlasnik želi prodati poslovanje, odlazi u mirovinu, a nema kome prepustiti tvrtku, ili je opstanak poslovanja ugrožen na neki drugi način. Proces transforma­cije potaknula je kriza. – Logično je da su za opstanak tvrtke najviše zainteresi­rani radnici i imaju veliki motiv da otkupe udio u vlasništvu transformi­ranjem u zadrugu te tako zadrže svoja radna mjesta – pojasnila je A. Mathis i napomenula da je najveća poteškoća u tom procesu manjak informacij­a o načinu rada zadruga jer u nekim zemljama nisu registrira­ne kao posebna pravna forma.

Kreiranje zaposlenos­ti

Unatoč tome, ove bi se godine 2% od ukupno 23 milijuna malih i srednjih poduzeća u EU trebalo transformi­rati u zadruge. U Italiji su zadruge odigrale veliku ulogu u kreiranju zaposlenos­ti i njihovih 1,23 milijuna radnika čini 7% zaposlenih u državi – u 20 godina povećali su broj zaposlenih po zadruzi sa 4 na 18, a doprinos održivom razvoju im je nemjerljiv i to se pokazalo kroz veliku otpornost u krizi.

U Hrvatskoj je tek svaki 200-ti građanin zadrugar, a ostvaruju 1,6 mlrd. kn prihoda

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL ?? Razmjena informacij­a Sudionici rasprava na međunarodn­oj konferenci­ji o zadrugama
DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL Razmjena informacij­a Sudionici rasprava na međunarodn­oj konferenci­ji o zadrugama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia