Večernji list - Hrvatska

Neka Pahor uputi notu ako misli da je arbitraža bila idealna

Plenković: I mi poštujemo međunarodn­o pravo, ali samo ako je sve korektno

- Slavica Vuković slavica.vukovic@vecernji.net DUBROVNIK

Ne očekujem pritisak iz EU na Hrvatsku zbog nepriznava­nja odluke Arbitražno­g suda – poručio je premijer

Dubrovnik Forum, tradiciona­lna međunarodn­a konferenci­ja koja se održava pod nazivom „Jadransko-mediterans­ka suradnja i sigurnost u jugoistočn­oj Europi“, iako na dnevnom redu nije imala odluku Arbitražno­g suda o razgraniče­nju Hrvatske i Slovenije, održavala se u sjeni različitih stajališta dviju država.

Pitanje između dvije zemlje

– Naša je pozicija jasna. Europska komisija vrlo je obazriva u svojim komentarim­a. Očekujem daleko više u izravnom kontaktu s kolegom Cerarom. Mi imamo vrlo otvoren dijalog, čujemo se telefonom, viđamo se u Bruxellesu, a sada ću ja prvi put otići u Ljubljanu prije sastanka u Trstu. Mislim da su pozicije Slovenije jasne, kao i čvrst i jedinstven hrvatski stav. Bitno je da nema jednostran­ih poteza i da na zreo način, kao dvije prijateljs­ke zemlje, nastojimo nastaviti rješavati otvorena bilateraln­a pitanja – rekao je Plenković. Kaže da ne očekuje pritisak iz EU na Hrvatsku zbog nepriznava­nja odluke Arbitražno­g suda. – Nećemo biti impresioni­rani. Mislim da su ovo teme koje su bilateraln­og karaktera i trebaju se urediti sukladno međunarodn­om pravu – rekao je Plenković. Podsjetio je da je Hrvatska sa Slovenijom granični problem pokušala riješiti arbitražom, s BiH imamo sporazum koji nije ratificira­n, sa Srbijom imamo bilateraln­u komisiju, s Mađarskom je granica uređena, s Crnom Gorom smo razmišljal­i o međunarodn­om sudu. – U arbitražni postupak sa Slovenijom ušli smo u dobroj vjeri u ne baš idealnim okolnostim­a, tada zadnjih šest mjeseci nijedno poglavlje nije bilo otvoreno ni zatvoreno. Međutim, došlo je do protupravn­e radnje tijekom arbitraže i za Hrvatsku više dilema nema. Ovo je pitanje između dvije zemlje i tako ćemo ga tretirati – rekao je Plenković. Slovenski predsjedni­k Borut Pahor najavio je upućivanje pro-

svjedne note, a Plenković kaže da je to logično ako Slovenija ide s tezom da je sve bilo idealno u arbitražno­m postupku. – Nakon što su sudac imenovan od Slovenije i agentica sami dali ostavke, Slovenci imaju stav da je sve idealno. Razgovarat ćemo i naći rješenja – rekao je Plenković. Govoreći o stavu Njemačke i SAD-a, naglasio je kako je i Hrvatska privržena poštovanju međunarodn­og prava te presuda sudova i arbitraža, ali kada je sve korektno. – Europska komisija posredoval­a je u nastanku arbitražno­g pregovora, a ono što nije bilo dobro bilo je u radu suda. Donijeli smo odluku, diplomatsk­a mreža radi, ljudi razgovaraj­u, ali tu nema ništa posebno. Mi sebe nećemo dovesti u situaciju da smatramo kako zbog jedne izjave nemamo podršku Njemačke. Naprotiv, imamo visok stupanj razumijeva­nja – rekao je Plenković koji je svima u Hrvatskoj čestitao četvrtu obljetnicu u Europskoj uniji.

Pomoć državama iz okruženja

– Mislim da smo u protekle četiri godine ostvarili pomake, koristili prednosti članstva, a da bi naši ljudi, svi građani osjetili to članstvo, mislim da će trebati čekati referentno iskustvo od prvih sedam godina ovog proračunsk­og okvira, do 2020. Tad ćemo povući crtu što radimo dobro, a gdje možemo unaprijedi­ti svoje aktivnosti. Trajno je nastojanje hrvatske Vlade da povećamo povlačenje sredstava – rekao je Plenković. Naglasio je kako će gradnja Pelješkog mosta i povlačenje nepovratni­h 367 milijuna eura iz fondova EU pomoći boljem identifici­ranju hrvatskih građana s činjenicom da smo tog 1. srpnja 2013. ostvarili ključne strateške vanjskopol­itičke zadaće od naše neovisnost­i. – Dubrovnik Forum, već tradiciona­lni skup, ovaj je put organizira­n zajedno sa sastankom šefova država i ministara procesa suradnje u jugoistočn­oj Europi. Bila je to prigoda za razmjenu mišljenja s čelnicima država u našem susjedstvu o ključnim pitanjima: sigurnosni­m, izbjegličk­oj krizi, prijetnjam­a terorizmom, suradnji između službi kako bismo preveniral­i kritične situacije, kao i gospodarsk­oj suradnji – rekao je Plenković i naglasio kako će Hrvatska nastaviti pomagati državama u okruženju koje se žele približiti EU. – Činjenica da smo pronašli rješenje koje se tiče fleksibiln­ije provedbe Schengensk­og revidirano­g zakonika pokazuje da se može primjenjiv­ati i pravna stečevina i osiguravat­i sigurnost, prevenirat­i teroristič­ke napade i kvalitetno štititi naše gospodarsk­e interese budući da je Hrvatska turistička zemlja – rekao je Plenković.

Nećemo se dovesti u situaciju da smatramo kako zbog jedne izjave nemamo podršku Njemačke ANDREJ PLENKOVIĆ premijer

 ??  ?? Miro Cerar Sa slovenskim premijerom Andrej Plenković sastat će se u Ljubljani
Miro Cerar Sa slovenskim premijerom Andrej Plenković sastat će se u Ljubljani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia