Večernji list - Hrvatska

Pobjednik će dobiti dijamante vrijedne 2500 $

Danas ni snagatori poput Konana ne bi imali previše izgleda

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net

Danas od 11 sati na 17. katu hotela Westin u Zagrebu održat će se natjecanje u obaranju ruku, svjetski kup ZG Strong 2017.

Obaranje ruku već odavno nije “seljačka” disciplina, već je to iz godine u godinu sve ozbiljniji sport koji ima i svoju teoriju i metodologi­ju treninga. Uostalom, Svjetski savez obaranja ruku (WAF) postoji 40 godina i s današnjim danom ima 66 članica na svih pet kontinenta. Ovaj novi sport najraširen­iji je u Rusiji, Kazahstanu, Bugarskoj, Ukrajini, Turskoj, Gruziji i SAD-u pri čemu je lako primijetit­i da je u istočnoj Europi rasprostra­njeniji nego bilo gdje drugdje. – Na jednom velikom prvenstvu od 1000 natjecatel­ja zna biti 200 Rusa, 150 Turaka, stotinjak Bugara pa sportaši iz tih zemalja i dominiraju ovim sportom. Rus koji osvoji medalju na Svjetskom prvenstvu izravno dobiva status majstora sporta i doživotnu mirovinu s danom prestanka natjecatel­jske karijere. Uostalom, u Rusiji je donedavno postojao i turnir s nagradnim fondom od 120 tisuća eura – objašnjava Aleksandar Jakovac, dopredsjed­nik Europskog saveza obaranja ruke (EAF) i čelni čovjek hrvatskog nacionalno­g saveza (HSOR).

Rusi, Turci i Bugari dominiraju

– U Hrvatskoj trenutačno egzistira 13 klubova, a dva su nova u osnivanju. A krenuli smo 2009. osnovavši tri kluba u Zagrebu. Doduše, prvi značajniji turnir na teritoriju Hrvatske održan je još 1992., i to u zagrebačko­j diskoteci The Best kada se tražila najjača ruka u Hrvatskoj. Pobijedio je tada Tomislav Lorber zvani Konan zahvaljuju­ći svojim iznimnim predispozi­cijama uz visinu od 210 cm. No danas na našim natjecanji­ma više ne možete pobjeđivat­i zahvaljuju­ći predispozi­cijama jer, kada bi bilo tako, onda to ne bi bio sport. Naveo nam je gospodin Jakovac dva primjera po kojima se vidi je obaranje ruku brzorastuć­i sport. – Uoči jednog turnira u Splitu javio nam se 42-godišnjak iz Hercegovin­e rekavši da u životu od nikoga nije izgubio, najavio je velike stvari, a na tom našem natjecanju ispao je u prvom kolu. Za ovaj turnir javio mi se pak jedan čovjek iz Sarajeva, također s etiketom nepobijeđe­nog, no ja sam siguran da ni on nema izgleda proći ni prvo kolo. U pionirskim danima bilo je podsmijeha, a skepse ima još i danas pa Jakovac ističe:

Natječu se i žene

– Najviše je toga bilo od javnih i državnih službenika koji bi svaki put imali potrebu komentirat­i naš sport. Štoviše, kada čuju da sam predsjedni­k nacionalno­g saveza za obaranje ruku, svi imaju potrebu krenuti s rukom prema meni u stilu “hoćemo li obarati”. Meni to ne smeta, no nisam siguran da u drugim sportovima, recimo u boksu, ima takvih diskvalifi­katornih sitnica. No, unatoč svemu, u Hrvatskoj već postoji i jedna dinastija u obaranju ruke, a to je obitelj Kogl iz Križevaca. – Dražen Kogl svjetski je prvak iznad 40 godina, njegov sin Marko juniorski je prvak Europe, a obaranjem ruku bave se i supruga Blaženka i kći Mihaela koje su, obje, prvakinje Hrvatske. Svi vam oni, umjesto na moru, svoje slobodne dane provode na turnirima. Recimo, odu ljeti na turnir u bugarsko mjesto Bansko gdje se rekreiraju i odmaraju. Svi oni pojavit će se na natjecanju nazvanom ZG Strong koje će okupiti 200-tinjak natjecatel­ja iz dvadesetak država Europe, Azije i Afrike. Osim novčane nagrade za osvajače prva dva mjesta u svakoj kategoriji, a nagradni je fond 60 tisuća kuna, pobjednici otvorene kategorije na lijevu i desnu ruku bit će u prigodi osvojiti poznate jakutske EPL dijamante vrijedne 2500 USD po ruci. Natjecanje je iz reda Svjetskog kupa pa će se natjecati i žene, ali samo u kategoriji do 70 kg, i one će biti u prilici otići kući bogatije za dijamantni nakit vrijedan 1000 USD.

U Hrvatskoj trenutačno postoji 13 klubova, a dva nova sada se osnivaju Dražen Kogl svjetski je prvak iznad 40 godina, njegov je sin Marko juniorski prvak Europe

 ??  ?? Obaranje ruku odavno nije neka obična ulična zabava, nego je potreban ozbiljan trening da biste u tome bili uspješni
Obaranje ruku odavno nije neka obična ulična zabava, nego je potreban ozbiljan trening da biste u tome bili uspješni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia