Večernji list - Hrvatska

Kohl ispraćen omotan u zastavu EU

- redakcija@vecernji.net Silvije Tomašević

Za bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla organizira­n je jučer u Strasbourg­u prvi državnički sprovod Europske unije

Za bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla organizira­n je prvi državnički sprovod Europske unije. Nikada do sada nijednom državniku nije priređen europski sprovod. Kohl, kao europski državnik, ujedinitel­j Njemačke (ali i jamac hrvatske neovisnost­i), ispraćen je jučer u Europskom parlamentu u Strasbourg­u pred brojnim bivšim i sadašnjim predsjedni­cima, premijerim­a i predsjedni­kom Europske komisije.

Protiv zidova i zavjesa

Bio je prisutan i bivši američki predsjedni­k Bill Clinton, bivši predsjedni­k Europske komisije i talijanske vlade Romano Prodi, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi i drugi te su se svi zaustavili pred lijesom, koji je prebačen iz Kohlova rodnog grada Ludwigshaf­ena, pokriven zastavom EU, kako bi odali posljednju počast velikom političaru i borcu za ujedinjenu Europu. Predsjedni­k Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je prvi i naglasio da je „Kohl bio prije svega hrabar borac za slobodu i demokracij­u, protagonis­t ujedinjenj­a našeg kontinenta“. Branio je ljudsko dostojanst­vo uvijek i svugdje, protiv zida i Željezne zavjese, protiv totalitari­zama, a to su, kako je kazao Tajani, temelji naše Unije. Mir, sloboda, dobar standard i sigurnost bez granica Kohlovi su stupovi EU. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zaključila govore, naglasila je da Kohlovo naslijeđe mora biti sačuvano. – Sada je na nama da čuvamo njegovo naslijeđe – kazala je Merkel dodavši da Kohlu trebaju zahvaliti i Nijemci i Europljani. Tvorac je zajedničke europske valute, a Clinton je podsjetio da smo tu jer nam je Helmut Kohl dao mogućnost da budemo “nešto veće od sebe samih, od svojih prolaznih političkih karijera“. – Volio sam ga. Hillary je govorila kako sam ga volio zato što je bio jedina osoba koja je imala veći apetit od mene za stolom i u politici – kazao je Clinton.

Primjer hrabrosti i nade

Helmut Kohl umro je 16. lipnja u 87. godini, a predsjedni­k EK Jean Claude Juncker nazvao ga je „europskim patriotom“. Bio je arhitekt njemačkog ujedinjenj­a, ali je radio i na pomirenju europske povijesti i geografije te je zaplakao kada je 13. prosinca 1997. Europska komisija najavila proširenje prema istočnoj i središnjoj Europi, kazao je Juncker. Ruski premijer Dmitrij Medvedev kazao je kako je Kohl bio čovjek budućnosti, stvaratelj nove Njemačke za buduće generacije, a za Rusiju je bio „iskren i mudar prijatelj“. – Pred Kohlovim lijesom potreban je ispit savjesti njegovih nasljednik­a – kazao je predsjedni­k Europskog vijeća Donald Tusk. – Nastavit ćemo dugo biti zajedno na osnovi njegova primjera, hrabrosti i nade – kazao je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron. Kohl je pokopan u carskom gradu Speyeru blizu katedrale.

Merkel: I Nijemci i Europljani trebaju mu biti zahvalni. Sačuvat ćemo njegovo naslijeđe Clinton: Volio sam ga. Hillary kaže da je imao veći apetit od mene i za stolom i u politici

 ??  ?? Angela Merkel emotivno se oprostila od svog političkog oca, a Billu Clintonu potekle su i suze
Angela Merkel emotivno se oprostila od svog političkog oca, a Billu Clintonu potekle su i suze
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia