Večernji list - Hrvatska

JE LI SELANEC SDP-u SAD DOBAR ZBOG ARLOVIĆEVE KNJIGE I BiH?

- Iva PuljićŠego

Izbor ustavnih sudaca uvijek je bila stvar političkog dogovora dviju najvećih stranaka – HDZ-a i SDP-a, s obzirom na to da se biraju dvotrećins­kom većinom, a te su stranke u Ustavni sud (uglavnom) kadroviral­e sebi bliske kadrove. Tako su ustavnim sucima prije i lakše postajali bivši saborski zastupnici nego pravosudni stručnjaci sa zavidnim referencij­ama. SDP ovaj put radi iskorak pa za ustavnog suca predlaže Gorana Selanca, mladog stručnjaka s briljantni­m životopiso­m. Selanec je jedan o dvoje Hrvata (tako su objavili mediji) s doktoratom pravnih znanosti završenim na jednom od deset najprestiž­nijih američkih pravnih fakulteta. Selanec je bio kandidat za ustavnog suca i kad se prije godinu dana biralo deset ustavnih sudaca, ali tada nije imao podršku ni HDZ-a ni SDP-a i nije prošao. Pohvalno je što SDP u Ustavni sud pokušava uvesti mladog, obrazovano­g, stručnog suca kojem vjerojatno nitko ne može pronaći argumentir­anu zamjerku. Međutim, sjenu na tu podršku baca to što se, izgleda, Mato Arlović, bivši SDP-ov zastupnik, zamjerio svojim stranačkim kolegama zbog knjige koju je napisao o Bosni i Hercegovin­i. Arlović, naime, u knjizi “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovin­e” zapravo brani politiku Franje Tuđmana i HDZ-a prema BiH. On će sam u intervjuu Večernjem listu reći da ne brani Tuđmana i HDZ, nego istinu. Klub SDP-a glasao je o podršci Selancu ili Arloviću i odabrao je podržati Selanca. Budući da je SDP, uz asistencij­u HDZ-a, prije godinu dana u Ustavni sud instalirao Josipa Leku i Ingrid Antičević-Marinović, postavlja se pitanje po čemu su njih dvoje, za razliku od Arlovića, tada bili kompetentn­iji od Selanca. Ta činjenica uvelike umanjuje SDPove motive u izboru Selanca. Što je šteta jer u izbor ustavnih sudaca svakako treba uvoditi nove standarde i tom časnom pozicijom nagraditi one najzaslužn­ije, a ne najpodobni­je. Možda se u idućih osam godina, koliko ustavnim sucima traje mandat, i to, napokon, promijeni...

Po čemu su Leko i Antičević-Marinović lani bili kompetentn­iji od Gorana Selanca

 ??  ?? ČELIČNE BRANE Brodosplit u venecijans­kom prolazu Malamocco postavlja čelične brane koje će Veneciju štititi od plime. Brane su duge 29,5 metara, široke 20, a visoke 4,5 metara.
ČELIČNE BRANE Brodosplit u venecijans­kom prolazu Malamocco postavlja čelične brane koje će Veneciju štititi od plime. Brane su duge 29,5 metara, široke 20, a visoke 4,5 metara.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia