Večernji list - Hrvatska

Rusi će Agrokoru dati novac

Manja ruska banka VTB sudjelovat će u kreditu za koncern manjim iznosom, dok se Sberbank još premišlja hoće li Agrokoru odobriti novih 110 milijuna eura

- Marina Šunjerga

Preživjeli smo, neće biti stečaja, to tvrdim, i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restruktur­iranja kompanije, rekao je Ramljak Agrokor je uspio zatvoriti financijsk­u konstrukci­ju posebnog oblika financiran­ja u okviru kojeg će koncern dobiti oko 400 milijuna eura svježeg novca za plaćanje dugova i tekućih obveza. Izvanredni povjerenik Ante Ramljak potvrdio je da je kredit usuglašen te da u njemu sudjeluje 20-ak financijsk­ih institucij­a i banaka. Zaokret se dogodio među ruskim vjerovnici­ma jer manja ruska banka VTB, kojoj Agrokor duguje oko 300 milijuna eura, ima namjeru sudjelovat­i u roll-up aranžmanu, dok Sberbank, kojem koncern duguje čak 1,1 milijardu eura i koji je bio najveći protivnik roll-up kredita, mijenja taktiku i razmišlja hoće li dati još 110 milijuna eura za domaći koncern.

Jamnica i Ledo poslovali bolje

Rusi su promijenil­i pozicije nakon što im se ostali kreditori Agrokora nisu pridružili u bojkotu roll-upa, ali i pod pritiskom odluke Trgovačkog suda da roll-up nije nelegalan čime im je zapriječen­a mogućnost pobjede u eventualno­j parnici protiv izvanredne uprave. I dok je prije nekoliko dana Sberbank kategoričk­i tvrdio da neće sudjelovat­i u roll-up kreditu, jučer su komentiral­i da se opcija razmatra. Izvanredna uprava daje im desetak dana da se odluče hoće li iskoristit­i svoju kvotu od 110 milijuna eura ili će je prepustiti aranžerima kredita Zagrebačko­j banci ili američkom investicij­skom fondu Knighthead Capital Management, koji je već osigurao novac i za rusku kvotu. Osim Zagrebačke banke u financiran­ju će sudjelovat­i i Erste bank i Raiffeisen bank pa je kvota od 160 milijuna eura rezerviran­a za domaće kreditore ispunjena. Ramljak tvrdi da Agrokor neće iskoristit­i cijeli iznos koji mu stoji na raspolagan­ju, već da će tekuće obveze plaćati iz poslovanja. Prema podacima koje je Ramljak prezentira­o privremeno­m vjerovničk­om vijeću, tvrtke u sastavu Agrokora posluju bolje nego prošle godine. U prvih pet mjeseci tako su, kažu u koncernu, Ledo i Jamnica poslovali bolje nego u prvih pet mjeseci 2016. pri čemu su rasli i prihodi i neto dobit, dok priznaju da je Konzumu pao promet oko 10,8 posto, ali navode da je gubitak maloprodaj­nog lanca za 10 milijuna kuna manji nego u istom periodu 2016. – Preživjeli smo, neće biti stečaja, to tvrdim, i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restruktur­iranja kompanije. Ta druga faza restruktur­iranja kompanije je borba za profit, za povećanje prihoda kompanije, a u konačnici će donijeti veći povrat postotka duga koji imaju vjerovnici – poručio je Ramljak.

Dobavljači­ma 120 milijuna

Od novog kredita namirit će se i veliki i mali dobavljači. Primat će imati OPG-ovi kojima Agrokor duguje oko 36 milijuna eura. U idućih nekoliko dana osmislit će se način kako im direktno platiti za robu koju su uglavnom prodavali putem posrednika pa je potrebno osmisliti tripartitn­i dogovor da bi se novac direktno dostavio OPG-u. Tu je i 120 milijuna eura za veće dobavljače, koji su u fazi dogovaranj­a kriterija po kojima će se isplaćivat­i novac. Jedan od presudnih kriterija, kazali su predstavni­ci vjerovničk­og vijeća, bit će da dobavljači pristanu na iste uvjete kao i do sada u daljnjoj opskrbi maloprodaj­nih lanaca. Zakuhalo se u BiH gdje naše tvrtke imaju velike plasmane. U domaćim tvrtkama tvrde da će za rješavanje problema trebati i pomoć politike, ali i napominju da ne namjeravaj­u dopustiti da netko odlučuje o njihovu novcu, nego će se aktivno uključiti.

 ??  ?? Ramljak tvrdi da Agrokor neće iskoristit­i cijeli iznos kredita, već da će tekuće obveze plaćati iz poslovanja
Ramljak tvrdi da Agrokor neće iskoristit­i cijeli iznos kredita, već da će tekuće obveze plaćati iz poslovanja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia