Večernji list - Hrvatska

Carinici spremaju štrajk u jeku sezone

Carinski sindikat Hrvatske na čelu s Rinom Štorićem pokrenuo je postupak mirenja s Carinskom upravom jer je carinicima plaća i dalje manja od one poreznika

-

Kad bi carinici samo koristili jednosatnu pauzu za odmor, imat će kolone na granicama da će ih glava zaboljeti!, prijete carinici

Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net Hrvatskoj prijeti štrajk carinika u jeku turističke sezone! Carinicima je prekipjelo i Ministarst­vu financija uputili su zahtjev za mirenje, što je zakonski preduvjet za štrajk. – Ne možemo napustiti granicu, ali samo kad bi se carinici držali zakonskih propisa, poput onog da koriste jednosatnu pauzu za odmor, imat će kolone na granicama da će ih glava zaboljeti! I bijeli štrajk može prouzročit­i velike probleme – kaže Rino Štorić, predsjedni­k Carinskog sindikata, objašnjava­jući da tu pauzu carinici ne koriste jer ih je premalo.

Ministar se čudio pa ništa

Danas će vidjeti što će donijeti postupak mirenja i odlučiti o industrijs­kim akcijama. Maćehinski odnos Ministarst­va prema carinicima traje već godinama, tvrdi Štorić, a najvidljiv­iji je u različitim koeficijen­tima za plaće koji su veći u Poreznoj upravi. Primjerice, trenutačne plaće uz zagrebački prirez i 20 godina staža za voditelja službe u središnjem uredu u Carinskoj upravi iznosi neto 8090 kn, a u Poreznoj 9047. Viši upravni referent u Carini prima 4645, a u Poreznoj 4839 kn. Carinik III prima 3945, a poreznik III 4488 kuna. Dugo su carinici to pokušavali izjednačit­i, no nije bilo uvjeta, uvjeravalo ih se. Kap koja je prelila čašu nova je uredba o plaćama koja se priprema, a ona dodatno povećava razliku u primanjima između zaposlenih u dvije uprave jednog ministarst­va. Koeficijen­t složenosti poslova u Poreznoj povećava se s 1,038 na 1,067, dok carinicima ostaje 0,873. Istina, nova uredba predviđa za carinike 2% povećanja dodataka na uvjete rada, međutim to nema istu težinu kao koeficijen­ti, osobito u svjetlu činjenice da se krajem godine donosi novi zakon o plaćama pa je vrlo upitno što bi s tim dodacima tada bilo. – Ovime ne želimo reći da poreznici imaju previsoku plaću, i njihova je nedostatna za posao koji rade, ali plaće carinika trebalo bi makar izjednačit­i – napominje sindikalac. Jučer poslijepod­ne još nisu dobili odgovor Ministarst­va financija o predloženo­m miritelju pa je Štorić o svemu pisao premijeru. – Ministar Marić čudio se ovim razlikama i kazao je da se to treba riješiti, ali iz nove se uredbe vidi da se to neće riješiti. Odbio je sada i razgovor s nama na tu temu – kaže Štorić. Govoreći o mogućim kolonama na graničnim prijelazim­a od kojih “boli glava”, Štorić je spomenuo neumski koridor, Bajakovo i prijelaz u Crnu Goru. Znači li to da će poštedjeti Macelj i druge glavne prijelaze odakle se turisti slijevaju u zemlju? – Ne. Htjeli smo biti fer, nismo još najavili gdje i kada će to biti, ali nećemo dugo čekati – odvraća. Carinici su ogorčeni i na vlastitu upravu. Svojedobno su im ukinuta dva mjeseca beneficira­nog staža zbog štednje, a potom su se povećale plaće rukovodite­ljskog kadra u Carinskoj upravi.

Jednosmjer­na komunikaci­ja

– Carinska uprava ne brine o tome što fali ljudi. U dopisima navode kako ne možemo ispoštovat­i obveze preuzete od EU. Da se uštedi na prekovreme­nim satima, službenici­ma daju slobodne dane pa na nekim prijelazim­a ne rade kontrole u putničkom prometu. Obavlja ih policija. Na određenim prijelazim­a uopće nema carinika. Prije godinu dana molio sam da na aerodromu na Braču bude carinik jer iako tamo ne slijeće puno aviona, većina nisu iz EU. Komunikaci­ja je uglavnom jednosmjer­na, odgovore ne dobivamo, naša se mišljenja ne uvažavaju. Ukinuto je 213 sistematiz­iranih nepopunjen­ih mjesta a da prethodno nije napravljen­a analiza koliko je uopće potrebno službenika. Kada iz EK dolaze u kontrolu policiji, u pripremama za Schengen, onda se na te prijelaze dovodi još carinika kako bi se pokazalo da sve funkcionir­a. Na aerodromim­a Split i Dubrovnik u smjeni radi jedan carinik, a njemu se posao svodi uglavnom na popunjavan­je obrazaca za povrat PDV-a, a kontrole robe nema – nabraja Štorić.

 ??  ?? Carinici zatražili mirenje, što je preduvjet za štrajk
Carinici zatražili mirenje, što je preduvjet za štrajk

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia