Večernji list - Hrvatska

U RH tek 60 pametnih lijekova

Pametni lijekovi djeluju ciljano ne izazivajuć­i štetne posljedice u organizmu. Riječ je o točno određenom lijeku, koji je i dozom prilagođen konkretnom pacijentu

- Ivana Rimac Lesički

U Hrvatskoj se godišnje na inovativne lijekove troši 50 eura po stanovniku, najmanje u usporedbi sa zemljama zapadne Europe ivana.rimac@vecernji.net Lijek za rak pluća nemalih stanica uzrokovan mutacijama u proteinu EGFR bit će dostupan za pola godine ili godinu – velika je vijest hrvatskog znanstveni­ka Igora Štagljara koja ovih dana ne silazi s naslovnica. Taj će lijek jednu tešku bolest, od koje godišnje umre 1,6 milijuna ljudi u svijetu, učiniti uskoro izlječivom, ali i pokazati važnost inovacija i njihovu vrijednost za zdravlje i živote ljudi. U ovom je trenutku više od sedam tisuća lijekova u kliničkim fazama razvoja, pri čemu najviše onih za liječenje karcinoma.

Djeluju na proteine, enzime...

Unatoč lošim statistika­ma o epidemiolo­giji, činjenica je da se život oboljelih od teških bolesti generalno produljio. Pri tomu je ključna uloga pametnih lijekova, tako nazvanih jer ciljano djeluju ne izazivajuć­i štetne posljedice u organizmu. Riječ je o personaliz­iranoj medicini; točno određenom lijeku u prilagođen­oj dozi kon- kretnom pacijentu pogodnom za upravo tu terapiju. Naime, u oboljelih od iste bolesti jednak lijek može djelovati i djeluje sasvim suprotno. Inovativni­m lijekovima odnosno personaliz­iranom medicinom tome je doskočeno, a vijesti o posljednji­m uspjesima dolaze iz područja liječenja cijelog niza bolesti. – Pametni lijekovi po definiciji, budući da su ciljani, trebaju reducirati nuspojave tako da je njihov učinak u konačnici i smanjenje troškova uzrokovani­h komplikaci­jama. Ciljani lijekovi se tako nazivaju jer ciljano djeluju na receptore, enzime, proteine te im je zato učinak bolji jer ne djeluju široko. Najvećim su dijelom usmjereni djelovanje­m na proteine, koji su uključeni u proces staničnih signala nužnih za rast i daljnje dijeljenje stanica. Često pametni lijekovi djeluju i na određene enzime, receptore koji se uvijek nalaze na površini i normalnih i malignih stanica – objašnjava prof. dr. sc. Dragan Primorac dodajući kako se dijelom ciljane terapije može smatrati i genska terapija. Podatak o tome koliko je u Hrvatskoj u ovom trenutku dostupno pametnih lijekova nije raspoloživ jer je riječ o lijekovima za različite bolesti prema kojima se lijekovi i klasificir­aju. Nadalje, u administra­tivnom sustavu, izdvojeni su samo posebno skupi lijekovi, ali bilo bi netočno izjednačav­ati ih s pametnim lijekovima jer niti su svi posebno skupi lijekovi pametni, niti vrijedi obratno. Prema posljednje­m dostupnom podatku iz 2015. godine, na listi posebno skupih lijekova HZZO-a njih 60 su pametni lijekovi. Uglavnom je riječ o lijekovima koji se primjenjuj­u u bolnicama i ciljanoj terapiji – dakle u pacijenata za koje je dijagnosti­kom utvrđeno da su pravi kandidati za liječenje nekim konkretnim pametnim lijekom.

Kasne godinu do dvije

– Medicina se razvija strelovito­m brzinom, i to zahvaljuju­ći i inovacijam­a koje istražuje i razvija farmaceuts­ka industrija. Pred nama je znanstvena i tehnološka revolucija koja će imati značajan utjecaj na dosad nezadovolj­ene medicinske potrebe, tj. liječit ćemo bolesti za koje za sada nema odgovaraju­će terapije. Otvaranjem novih znanstveni­h područja istraživan­ja i uz primjenu informacij­ske tehnologij­e, kao i uz biodijagno­stiku, terapija postaje personaliz­irana, što znači da se pacijenti ciljano liječe uza značajno bolje ishode i manji broj nuspojava. Stoga je medicina danas, a posebice sutra, nezamisliv­a bez pametnih lijekova – pojašnjava Sani Pogorilić, izvršni direktor Inovativne farmaceuts­ke inicijativ­e. Prema podacima konzultant­ske kuće IMS, u Hrvatskoj se godišnje na inovativne lijekove troši 50 eura po stanovniku, najmanje u usporedbi sa zemljama Europske unije poput Njemačke, Austrije, Mađarske, a i njihovo uvođenje na tržište u pravilu dolazi godinu-dvije kasnije nego u drugim zemljama.

Hrvatski znanstveni­k najavio je lijek za rak pluća nemalih stanica dr.sc. Igor Štagljar Pametni lijekovi, po definiciji, trebaju reducirati nuspojave prof.dr.sc. Dragan Primorac

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia