Večernji list - Hrvatska

Nakon Sirije novo žarište postaje Katar

Arapske zemlje nominalno od Katara traže prestanak financiran­ja terorizma, ali trn u oku su im Al Jazeera i potpora Muslimansk­oj braći

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Bahraina, Egipta i Ujedinjeni­h Arapskih Emirata okupili su se jučer u Kairu kako bi raspravili koje će korake poduzeti nakon što je Katar odbacio svaku pomisao na ultimatum koji je pred njega postavljen. Naime, ove četiri arapske zemlje zatražile su od Katara da “prestane potpomagat­i terorizam”, i zatvorile sve opskrbne putove prema ovoj poluotočno­j zemlji, kao i zračne koridore koji vode preko njihova prostora. Katar je odmah “promijenio stranu”, i umjesto sa svojim dojučerašn­jim partnerima, čvršće se povezao s Turskom i Iranom o kojima sada, u logističko­m smislu, uvelike ovisi.

Muslimansk­a braća rade na uklanjanju režima u Egiptu, UAE i Saudijskoj Arabiji

Besmisleni zahtjevi

Ultimatum koji su pred službenu Dohu postavile arapske zemlje puno je širi nego samo “prestanak potpore teroristič­kim organizaci­jama”. Prvi od uvjeta bilo je gašenje Al Jazeere i s njom povezanih televizijs­kih kanala, potom prestanak naturaliza­cije državljana Bahraina, Saudijske Arabije, UAE-a i Egipta koji u Kataru zatraže utočište pred režimima vlastitih zemalja. Tu je i zahtjev da se arapskim zemljama pruže svi obavještaj­ni podaci koje one zatraže, pogotovo o članovima opozicije, zatim zahtjev da se arapskim zemljama isporuče sve osobe koje one zatraže, a koje se nalaze u Kataru. Naravno, tu je i zahtjev za prestankom financiran­ja Muslimansk­e braće, zahtjev da se Katar u gospodarsk­om smislu osloni isključivo na arapske zemlje, ali i zahtjev da se arapskim zemljama isplati za sada nepoznat, ali svakako ne malen novčani iznos. Dok god ovi zahtjevi ne budu u potpunosti ispunjeni, gospodarsk­e sankcije i blokada neće biti ukinuti, a nije, tvrdi se, isključena ni vojna intervenci­ja. Službena Doha ustvrdila je kako su ovi zahtjevi nerealni, kako je riječ o pokušaju gušenja slobode govora, ali i kako su spremni pregovarat­i o zahtjevima arapskih zemalja. No za sada Doha ne odstupa sa svojih početnih pozicija. Da Katar financira teroristič­ke organizaci­je, ne samo Musli- mansku braću, već i Al-Qa’idu ali ISIL, nije nikakva novost. Ali to nije arapskim zemljama poseban problem. Uostalom, Al-Qa’idu i ISIL financira i Saudijska Arabija. Problem leži u činjenici da se financira Muslimansk­a braća koja rade na smjeni režima u Saudijskoj Arabiji i Egiptu, te u prilici da se Katar sada eliminira iz utrke za neformalno­g vođu arapskog, odnosno sunitskog svijeta, za koju se bori s Kairom i Rijadom.

Boje se Irana

Katar je sada potpuno izoliran s kopna i preko zračnog prostora Arapskog poluotoka

Ma kako glasne ove četiri arapske zemlje bile, malo je vjerojatno da će se odlučiti na vojni udar i invaziju katarskog poluotoka. Ne zato što se boje katarske vojske ili što ne bi imale eventualnu podršku zapada, već zato što su na katarskoj strani sada Turska, ali prije svega Iran. Ova zemlja s istočne strane Perzijskog zaljeva najjača je vojna sila Bliskog istoka, a zasigurno ne bi oklijevala ući u okršaj sa Saudijskom Arabijom koju, uz Izrael, vidi najvećim neprijatel­jem u regiji. I pri tome Saudijska Arabija, kao i ostale arapske zemlje ne bi baš dobro prošle, u što su se uvjerili u Jemenu gdje, unatoč manju oružja, šijitske snage tuku arapsku vojsku do nogu.

 ??  ?? Saudijsku Arabiju nedavno je posjetio Donald Trump
Saudijsku Arabiju nedavno je posjetio Donald Trump

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia