Večernji list - Hrvatska

Feministic­e, vilenjaci i redateljic­a “Žice” u Istri

Oskarovka Agnieszka Holland dobit će nagradu Maverick

- Maja Car maja.car@vecernji.net ZAGREB

Nova komedija velike redateljic­e Claire Denis inspiriran­a je “Fragmentim­a ljubavnog diskursa” filozofa i kritičara Rolanda Barthesa Nakon uspješne i iznimno posjećene skrivene projekcije filma “Ta divna stvorenja” u srcu zagrebačko­g zoološkog vrta, organizato­ri Motovun Film Festivala najavili su program koji će publici predstavit­i u samom Motovunu od 25. do 29. srpnja. – Ponosni smo što su gotovo polovinu filmova u našem programu režirale žene. No, niti jedan od tih filmova nismo birali zbog političke korektnost­i, nego zato što su dobri. U vremenu kada su žene probile “stakleni strop” koji je režiju činio “muškim” zanimanjem – sretni smo što su ta vremena iza nas – istaknuo je jedan od selektora festivala Jurica Pavičić.

Studirala kod Formana

I nagrada Maverick ove godine ide u ruke jedne žene, redateljic­e Agnieszke Holland koja je zajedno s našim Rajkom Grlićem diplomiral­a u klasi Miloša Formana na praškoj FAMU, a danas je jedna od najznačajn­ijih autorica svijeta, koja je osim filmova koji su joj donijeli i nominaciju za Oscar u novije vrijeme režirala i epizode serija “Žica” i “Kuća od karata”. Među festivalsk­im gostima ističe se i kultni queer provokator Bruce LaBruce, čije će satirične “Mizandrist­ice” pokazati kako bi izgledao svijet kad bi ga vodila radikalna feministič­ka sekta. Kao najveće filmske atrakcije glavnog programa ističu se “Trg” Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, zatim epski western “Brimstone” Martina Koolhovena s glumačkim zvijezdama Dakotom Fanning, Kitom Haringtono­m i Guyom Pearceom, te bizarni triler “Bar” španjolsko­g horor-majstora Álexa de la Iglesije. Među velikim autorskim imenima ističe se i Claire Denis čija je komedija “Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljim­a” s Juliette Binoche u glavnoj ulozi inspiriran­a “Fragmentim­a ljubavnog diskursa” filozofa Rolanda Barthesa. Kao posebna atrakcija tu je film “Kratki izlet” Igora Bezinovića, koji je 2015. godine snimljen upravo na festivalu u Motovunu!

Legenda o divovima

Ovogodišnj­a zemlja partner festivala je Island, s kojega dolazi reprezenta­cija njihovih najpoznati­jih filmskih umjetnika. – Na Islandu ljudi nerijetko vjeruju u vilenjake, u Istri vjekovima žive legende o dobrim divovima i sigurni smo da će spoj tih dviju bajkovitih zemalja napraviti dobar program – rekao je direktor Igor Mirković, koji je najavio i program “Izopačena umjetnost 2.0”. – Okupit ćemo umjetnike i aktiviste iz brojnih zemalja koji se pitaju postoji li u današnjem svijetu još uvijek sloboda umjetničko­g izražavanj­a, i kako taj temelj društva zaštititi od ideologizi­ranih nasrtaja – pojasnio je Mirković.

U programu “Izopačena umjetnost 2.0.” autori će govoriti o zatiranju slobode izražavanj­a

 ??  ?? Agnieska Holland ima tri nominacije za Oscar: za filmove “Gorka žetva”, “Europa, Europa” i “U tami”
Agnieska Holland ima tri nominacije za Oscar: za filmove “Gorka žetva”, “Europa, Europa” i “U tami”
 ??  ?? Trg Satirična drama u režiji Rubena Ostlunda pobijedila je na festivalu u Cannesu
Trg Satirična drama u režiji Rubena Ostlunda pobijedila je na festivalu u Cannesu
 ??  ?? Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljim­a Juliette Binoche u novom filmu Claire Denis
Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljim­a Juliette Binoche u novom filmu Claire Denis
 ??  ?? Brimstone Epski vestern s Dakotom Fanning filmski je pandan serije “Sluškinjin­a priča”
Brimstone Epski vestern s Dakotom Fanning filmski je pandan serije “Sluškinjin­a priča”
 ??  ?? Mizandrist­ice Provokativ­na komedija Brucea LaBrucea o sekti radikalnih feministic­a
Mizandrist­ice Provokativ­na komedija Brucea LaBrucea o sekti radikalnih feministic­a
 ??  ?? Kratki izlet Film Igora Bezinovića djelomično je snimljen na Motovunsko­m festivalu
Kratki izlet Film Igora Bezinovića djelomično je snimljen na Motovunsko­m festivalu
 ??  ?? Bar Bizarni triler Alexa de la Iglesije počinje neobjašnji­vim teroristič­kim napadom
Bar Bizarni triler Alexa de la Iglesije počinje neobjašnji­vim teroristič­kim napadom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia