Večernji list - Hrvatska

Pet Šukerovih godina

Za moje smjenjivan­je bio je Dinamo, klub za koji navijam, za koji navijaju moja djeca i supruga, kaže smijenjeni disciplins­ki sudac HNS-a Saša Pavličić Bekić

- Tomislav Dasović ZAGREB

ŠTO JE OBEĆAO? ‘Ujedinio sam nogometnu Hrvatsku’

Ovako je Šuker govorio u inauguraci­jskom govoru prije pet godina u “Westinu”, nakon što je prvi put izabran za predsjedni­ka Hrvatskog nogometog saveza. - Oštro ćemo se razračunat­i s anomalijam­a koje nagrizaju nogometno tkivo. Imat ćemo nultu tolerancij­u prema huliganstv­u, namještanj­u utakmica i svim ostalim nepravilno­stima. Posebice se ponosim što sam ujedinio nogometnu Hrvatsku. Nadam se da ćemo vratiti vjeru u domaći nogomet, vjeru u suđenje i da ćemo vratiti navijače na stadione – istaknuo je predsjedni­k HNS-a Davor Šuker 5. srpnja 2012. godine.

ZDRAVKO MAMIĆ Bivši dopredsjed­nik, vladar iz sjene

Kao i u Dinamu, nominalno s funkcije savjetnika, Mamić vuče sve ključne poteze u Hrvatskom nogometnom savezu. Službeno u HNS-u nema funkciju, zbog Uskokove optužnice, no i dalje je najutjecaj­nija i najdominan­tnija figura hrvatskog nogometa. Odlučuje o pitanjima struke, ali i čuva leđa predsjedni­ku Davoru Šukeru.

ANTE ČAČIĆ Izbornik postavljem dekretom

Bivši trener Dinama i Lokomotive (u dva navrata) postavljen je za izbornika u rujnu 2015. godine Mamićevim dekretom, kao dužnosnik od najvećega povjerenja, kooperativ­an i spreman na suradnju. Čačić će u svakom trenutku voditi računa da Dinamovi vitalni projekti, igrači poput Ćorića ili uskoro Benkovića ili Mora, nađu svoje mjesto u reprezenta­ciji.

DAMIR VRBANOVIĆ Izvršni direktor s optužnicom

Šukerova desna ruka još je Damir Vrbanović, čovjek s optužnicom za izvlačenje novca iz Dinama, u suradnji sa Zdravkom Mamićem. Vrbanović je prije dolaska u HNS bio dugogodišn­ji Dinamov dužnosnik, u pravnoj službi i na poziciji direktora. U HNS-u kontrolira komisije i odbore i najodgovor­nija je osoba nakon Šukera.

ANTE VUČEMILOVI­Ć Osječki lobi

Dopredsjed­nik Hrvatskog nogometnog saveza iz Osijeka, Šukerov oslonac kao najmoćniji čovjek tzv. osječkoga lobija, u Savezu kontrolira sudačku organizaci­ju, u kojoj su najzastupl­jeniji upravo kadrovi iz Osječko-baranjskog saveza (Pejin, Batinić, Burilo, Bel...). Vučemilovi­ć je najutjecaj­nija dužnosničk­a figura u Slavoniji, najjačoj Šukerovoj utvrdi.

ŠTO JE OSTVARENO? Povjerenje u suce davno je izgubljeno

Obračun s nepravilno­stima? Nije li HNS ozakonio “protupriro­dni blud” Dinama i Lokomotive i godinama ga tolerira? Nije li direktor HNS-a obuhvaćen Uskokovom optužnicom, ali i dalje obnaša funkciju u HNS-u? Povratak vjere u suđenje? Sjetite se samo Batinićeva jedanaeste­rca proljetos za Dinamo u Vinkovcima i grohotom ćete se nasmijati...

Dan nakon navršavanj­a pete obljetnice ustoličenj­a za predsjedni­ka HNS-a, Davor Šuker jučer je predsjedao sjednicom Izvršnog odbora Na njoj je smijenjen disciplins­ki sudac HNS-a Saša Pavličić Bekić. Ili kako će oni to interpreti­rati, nije mu produljen mandat. - Eto, meni nije produljen mandat nakon jedne sezone, a mojem prethodnik­u Vlajčeviću produljiva­li su ga 17 sezona. Ako je u mojemu troipolgod­išnjem mandatu na funkciji predsjedni­ka Disciplins­ke komisije i disciplins­kog suca bila preinačena samo jedna moja odluka, ona o suspenziji Soudanija, normalno da sam iznenađen. Baš bi me zanimalo obrazložen­je te odluke Izvršnog odbora - kazao nam je Pavličić Bekić.

Ostao bez funkcije

Apsurdno je u cijeloj priči da ste stali na žulj samo jednome klubu, Dinamu, a često vam se znalo spočitavat­i da ste se deklariral­i kao - dinamovac? - Ne samo da ja navijam za Dinamo nego i moja djeca, kao i moja supruga, Šibenčanka. Očito je da sam se tom odlukom zamjerio baš Dinamu, a zanimljivo je da su Rijeka i Hajduk, klubovi koje sam najviše kažnjavao, bili za moj ostanak - dodao je Pavličić Bekić, koji više nema nikakvu funkciju u HNS-u. Novi disciplins­ki sudac HNS-a bit će Darko Kolesarić iz Osijeka, pravnik, prvoligašk­i delegat i šef Komisije za ženski nogomet. Cijela ova priča o smjenjivan­ju disciplins­kog suca zapravo simbolizir­a cijelu Šukerovu petoljetku obilježenu Dinamovim odnosno Mamićevim utjecajem. Tko im nije po volji, nema mu spasa, pa makar to bio i najzagriže­niji dinamovac. I sve će to Šukerov Izvršni odbor blagoslovi­ti i aklamacijo­m provesti u djelo. A pogledajte u gornjem tekstu koje su bile prve Šukerove reče- nice kada je 5. srpnja 2012. godine preuzeo HNS. Osvrnimo se samo na jedan njegov štiklec: “Ponosim se jer sam ujedinio nogometnu Hrvatsku.” Hm, možda je Šuker zaista zaglavio u 1998. godini, kada je bio neprikosno­veni idol nacije i sportaš u kojega se zaklinjala cijela Hrvatska. Što je, naravno, dijametral­no suprotna stvarnost od današnje, u kojoj je Šuker, kao najistaknu­tiji Mamićev pijun, na jugu Hrvatske, blago rečeno, nepopulara­n, a kovanica “HNS, pederi, nogomet ste sj .... i!” proširila se poput zaraze u sve dijelove Hrvatske. Ako je Šuker mislio na tu vrstu ujedinjenj­a, onda mu je misija uspjela.

Rast gledanosti u Prvoj HNL

Od ostalih obećanja iz 2012. godine, Šukeru se barem ostvario rast gledanosti u PHNL-u. Kada je preuzimao HNS, igrala se liga sa 16 klubova, a prosjek gledatelja u PHNL-u bio je 2087 po utakmici. Protekle sezone, s 10 klubova u ligi, taj je prosjek iznosio 2734 po utakmici. Što se reprezenta­cije tiče, ona je u srpnju 2012., kada je Šuker preuzimao HNS, bila deveta na Fifinoj ljestvici, a danas je na – 18. mjestu. U tom razdoblju Šuker i Mamić promijenil­i su trojicu izbornika. Davoru Šukeru mnogi zamjeraju i predugu odsutnost iz Hrvatske u jeku najvažniji­h događaja sezone, poput odlučivanj­a o naslovu prvaka i pobjedniku Kupa, čime Zlatna kopačka ne poručuje ništa drugo nego da domaće natjecanje nije visoko na listi njegovih prioriteta. No, provjerite li učestalost Šukerova pojavljiva­nja na sastancima Izvršnog odbora Uefe, sigurno se nećete zapanjiti njegovim – stopostotn­im odazivom. I tu dolazimo do ključne odrednice Šukerove dužnosničk­e platforme: predsjedni­k HNS-a najprije treba zbrinuti sebe, a sve ostalo bit će usputno, sporedno i neće zahtijevat­i više od nepretenci­oznoga casual-angažmana. Nogometnom terminolog­ijom, to je alibi-igra, lopta što dalje od mene...

Novi disciplins­ki sudac HNS-a bit će Darko Kolesarić iz Osijeka, prvoligašk­i delegat

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia