Večernji list - Hrvatska

Aco: Otpao je i Babić! Bit će to veliki hendikep za hrvatsku reprezenta­ciju

U Ljetnoj NBA ligi sudjeluju četiri hrvatska trenera: Mršić, Mulaomerov­ić, Mijatović i Gjergja

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

U Cedeviti smanjuju proračun baš uoči sezone u kojoj bi Zvezda, kao ‘pretplaćen­i’ euroligaš iz ABA lige, mogla biti ranjiva Za razliku od Cibone koja je dovela već tri nova igrača (Langston Hall, Melvin Cleveland, Ivan Novačić), u Košarkaško­m klubu Cedevita nisu povukli još nijedan kadrovski potez. Barem ne u smislu igrača sa strane koji bi predstavlj­ali pojačanje. No, u Cedeviti su imali unutarnjih manevara, ali to su bili ili raskidi ugovora s članovima druge momčadi kakve u sljedećoj sezoni neće biti (Lončar, Vučić, Bundović...) ili pak uvođenje u prvu momčad dojučerašn­jih juniora Perkovića, Baje, Jordana i Buljevića.

Cedevita strpljivo čeka

No, od prvog trenera Jure Zdovca i sportskog direktora Mateja Mamića očekuje se dovođenje kapitalaca, ili njihovo zadržavanj­e, a takvo što svakako bi bio ostanak Mire Bilana. No, veća je vjerojatno­st da će Bilan otići, nego da će produljiti ugovor s klubom u kojem je proveo šest sezona. S drugim starosjedi­ocem Lukom Babićem, igračem koji je u ovom klubu proveo pet sezona, situacija je specifična. Upravo se doznalo da Luka neće moći igrati na ovoljetnom Eurobasket­u što je, nakon otkaza Hezonje, Zupca i Žižića, novi udarac za izbornika Petrovića koji ističe: – Babić je prošlo ljeto bio jedan od kvalitetni­jih igrača s klupe jer igra sjajnu obranu na vanjskim pozicijama, dobro skače i odličan je na otvorenom terenu, a u stanju je i zamijeniti razigravač­a. Zbog svega toga Luka će nam nedostajat­i jako puno pa će ova situacija našu kinesku turneju učiniti dodatno značajnom jer bi nam trebala dati 3-4 imena za pripreme za Eurobasket. I Cedevitinu sportskom direktoru Mateju Mamiću to je mrska vijest, bez obzira na to što je Babiću istekao ugovor s hrvatskim prvakom i što je planirao otići u inozemstvo. – Iako je Luka trenutačno igrač bez ugovora, mi smo kao klub spremni pobrinuti se za njegovu rehabilita­ciju jer ipak je on pet godina proveo u našem klubu. Nažalost po hrvatskog prvaka, klupski čelnici odlučili su smanjiti proračun za prvu momčad i to baš u trenutku kada se Crvena zvezda suočava s ozbiljnim financijsk­im problemima i kada bi se Cedeviti mogla ukazati prilika za osvajanje ABA lige i vraćanje hrvatskog prvaka među euroligaše. A baš zbog te povučene ručne glavnog sponzora sportski direktor mora po igračkoj tržnici hodati kao po iglama. – Mi sada ne možemo sastaviti momčad, već moramo čekati da se najprije ispucaju euroligaši i jači klubovi Eurokupa kako bi nakon toga nekim igračima pala cijena. S proširenje­m svojih sastava za još dva igrača NBA liga sve je poremetila. Imamo mi već konstrukci­ju momčadi na umu, no cijene su u ovom trenutku visoke. Javna je tajna da Cedevita želi zadržati Marka Tomasa, ali i dovesti Roka Ukića kojem je Zdovc bio trener u AEK-u, no na Velesajmu razmišljaj­u i o Luki Žoriću kojeg nastoji zadržati i Cibona. A kad smo već kod kluba iz Savske, on će, po svemu sudeći, ostati bez Krešimira Nikića, 215 centimetar­a visokog 18-godišnjaka koji odlazi u Albu. A upravo su u tijeku razgovori između dva kluba koliku bi odštetu berlinski klub trebao platiti za ovog nadarenog centra. Ako pak u redovima doprvaka ne ostane Žorić, Cibona će ostati na dva neiskusna centra, Popiću i Ljubičiću, i svakako će trebati startnu peticu.

Obojica Žižića na Ljetnoj ligi

Cibonin bivši centar Ante Žižić igra za svoje Celticse Ljetnu ligu u Salt Lake Cityju, a igrat će i onu u Las Vegasu. Uz njega će biti i njegov stariji brat Andrija, inače Cibonin sportski direktor koji će, usput, škicnuti i tržište igrača koji ne zadovoljav­aju NBA kriterije. U Las Vegas će doći i Cedevitin sportski direktor Matej Mamić, a u stožerima momčadi koje igraju Ljetnu ligu bit će i četiri hrvatska trenera. Dario Gjergja na klupi Celticsa, Damir Mulaomerov­ić s Brooklyn Netsima, Veljko Mršić s ljetnom momčadi Minnesota Timbervolv­esa te Tomislav Mijatović u ljetnom pogonu San Antonio Spursa.

Cedevita želi dovesti kapetana reprezenta­cije Roka Ukića i zadržati Marka Tomasa Cibona želi zadržati Žorića čija je tržišna cijena porasla iznad klupskih mogućnosti

 ??  ?? Ozbiljna ozljeda baš u trenutku kada je bez ugovora – Luka Babić
Ozbiljna ozljeda baš u trenutku kada je bez ugovora – Luka Babić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia