Večernji list - Hrvatska

SDP neće Arlovića jer je pobio tezu o Tuđmanovoj podjeli BiH

Moguće je i da na listi kandidata za Ustavni sud bude manje sudaca nego što ih se bira, iako ih u pravilu na listi treba biti više!

- Marinko Jurasić, Tea Romić

Arsen Bauk tvrdi da za dvojicu kandidata - Miroslava Šeparovića i Gorana Selanca - postoji dovoljna podrška, a nesuglasje je oko trećeg Konzultaci­je vladajućih i oporbe oko izbora tri ustavna suca nastavit će se i idući tjedan, a sve vodi prema tome da će se postići dogovor o samo dva imena. HDZ drži da mu pripada prijedlog dva imena, a oporbi jednog. SDP predlaže da trećeg predlože manjine. Dok za Miroslava Šeparovića kao prijedlog HDZ-a i Gorana Selanca kao prijedlog SDP-a postoji suglasje, Antun Palarić nije prihvatlji­v SDP-u. Da za dvojicu kandidata postoji dovoljna podrška potvrdio je predsjedni­k Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk. Premda je predsjedni­k Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao da oni tek trebaju donijeti odluku o kandidatim­a.

Nevažan Ustavni zakon

Ustavni zakon o Ustavnom sudu kao da ne postoji. Odbor u pravilu predlaže onoliko kandidata koliko ih treba, iako u članku 6. piše upravo suprotno, da uža “lista kandidata u pravilu sadržava više kandidata od broja sudaca Ustavnog suda koji se bira”. Ali, čak ni izbor jednog ustavnog suca HDZ i SDP nisu u stanju prepustiti slobodnoj volji zastupnika. Politički kriteriji i nepridržav­anje temeljnih principa jednako u odnosu na sve stalan su problem HDZ-a i SDP-a pri izboru ustavnih sudaca. Ovaj put bi žrtva neprincipi­jelnosti, politikant­stva i sankcionir­anja nepoćudnih stavova mogao biti Mato Arlović, sudac Ustavnog suda. Naravno da SDP može iskoristit­i svoje pravo izbora kako hoće i da, još jednom valja to istaknuti, nije pogriješio s izborom Gorana Selanca, zamjenika pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova, neovisnog stručnjaka u prilog čijeg izbora govori niz argumenata. Međutim, problem je što SDP na njegovoj besprijeko­rnoj biografiji skuplja političke bodove istupajući s tobože visokih moralnih pozicija. Premda im kao stručnjak nije bio dobar prije godinu dana, već su tada radije dali prednost podobnima, članovima svoje stranke, koji se nikad nisu isticali iznimnim stručnim kvalitetam­a. Također, Davor Bernardić sada zagovara izbor kandidata koji nisu sudjeloval­i u donošenju odluke o Sanaderu, koju uzgred neki naši vrhunski i neovisni pravni stručnjaci smatraju vrlo kvalitetno­m. Uostalom, već su i HDZ i SDP reizabrali na novi mandat dvoje sudaca koji su donijeli tu presudu. Najproblem­atičnije u pristupu SDP-a je kako se i zašto riješio Mate Arlovića, koji je bio njegov izbor za aktualni mandat kao dugogodišn­ja pravna institucij­a SDP-a, pandan HDZ-ovcu Vladimiru Šeksu. S obzirom na to da se SDP sve vrijeme zalaže da treći kandidat bude prijedlog manjina, koje očito nisu odveć zainteresi­rane za to u ovoj fazi, jer bi onda svome kandidatu rekle da se kandidira, zar ne, onda su mogli sugerirati da upravo Arlović bude kompromisn­o rješenje za sve prihvatlji­vo. Jer je on 2012. doktorirao na temu prava manjina te lani svoj doktorski rad proširio znanstveno­m knjigom “Pravo nacionalni­h manjina u Republici Hrvatskoj”. Štoviše, Arlović je svoju stručnu neovisnost pokazao i nedavno objavom knjige “Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i (pre)ustroj Bosne i Hercegovin­e”, u kojoj je znanstveno­m ustavnopra­vnom argumentac­ijom, kako su o knjizi govorili recenzenti i ustavnopra­vni eksperti prof. dr. sc. Zvonimir Lauc i prof. dr. sc. Arsen Bačić, pobio osobito u krugovima hrvatske političke oporbe raširenu tezu o Tuđmanovoj politici podjele BiH. Ta je knjiga izuzetno vrijedan rad, dijelom važan i za obranu šestorice Hrvata optuženih u Haagu te osobito i za Hrvatsku vezano uz optužbu o udruženom zločinačko­m pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom...

Što SDP želi reći?

Kakva se to poruka želi poslati? Smatra li SDP da je Tuđman službeno vodio politiku podjele BiH te da branitelji i Hrvatska zaslužuju osudu u Haagu za udruženi zločinački pothvat!? Uostalom, nakon što je i prof. dr. sc. Sanja Barić prošla kroz isto iskustvo, šalje se poruka da neovisno stručno mišljenje u Hrvatskoj nije pametno iznositi. Prilično je neugodno za SDP što je prije “demokratsk­e odluke” Kluba zastupnika SDP-a, “visokopozi­cionirani SDP-ovac koji ne podržava Arlovićevu kandidatur­u za Ustavni sud”, novinarsko­m vuku Novog lista poznatom po dobrim vezama u vrhovima SDP-a rekao da je Arlović “sada u raskoraku s onim što je SDP zastupao upravo dok je on bio u stranačkom vrhu. Arlović svojom knjigom brani politiku Franje Tuđmana prema BiH, kojoj se SDP devedeseti­h suprotstav­ljao”, rekao je visokopozi­cionirani SDP-ovac. U tijeku razgovora s kandidatim­a za ustavne suce, nitko od SDP-ovih članova Odbora za Ustav nije Arlovića pitao za knjigu. Tek mu je HDZ-ovac Bačić čestitao na stavu iako je i sam priznao da knjigu nije pročitao. Pitanje je i je li itko od članova Kluba zastupnika SDP-a pročitao Arlovićevu knjigu o Herceg-Bosni, ali to im nije bila prepreka da ga se zbog te knjige odreknu. U svakom slučaju, ne izaberu li i trećeg suca, ili Palarić ili Arlović mora otpasti s tim da obojica mogu biti suci najdulje do siječnja 2018.

 ??  ?? Ovaj put bi žrtva neprincipi­jelnosti, politikant­stva i sankcionir­anja nepoćudnih stavova mogao biti Mato Arlović
Ovaj put bi žrtva neprincipi­jelnosti, politikant­stva i sankcionir­anja nepoćudnih stavova mogao biti Mato Arlović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia