Večernji list - Hrvatska

I privatnici isplatili regres od 500 do 2000 kuna

Zaposleni u javno sektoru dobit će po 1250 kuna

- Ljubica Gatarić

Često se govori da je regres povlastica javnog sektora, što nije istina. Regres se redovito isplaćuje i u privatnom sektoru, kažu sindikalci ljubica.gataric@vecernji.net Četvrt milijuna zaposlenih u javnom sektoru i ovog će ljeta dobiti 1250 kuna regresa, za što je u proračunu preraspodi­jeljeno nešto više od 300 milijuna kuna. Vlada je time izbjegla moguće sudske sporove sa zaposlenim­a i daljnje natezanje sa sindikatim­a budući da je pravo na isplatu predviđeno u Temeljnom kolektivno­m ugovoru. Vlada, međutim, regres nije planirala u proračunu za 2017. pa je premijer Plenković na sjednici Vlade “zahvalio ministarst­vu financija jer je uspjelo pronaći sredstva preraspodj­elama u proračunu”. Da ne bi bilo zabune kako je samo država široke ruke, sindikalci Krešimir Sever (NHS) i Miroslav Hrašćanec (HURS) kažu da gotovo i nema veće tvrtke u privatnom vlasništvu koja je propustila isplatiti regres svojim radnicima ili će to učiniti do kraja mjeseca.

Građevinci­ma 1800 kuna

– Često se govori da je regres povlastica javnog sektora, što nije istina. Regres se redovito isplaćuje i u privatnom sektoru, bilo da je to rezultat ugovorenog prava u kolektivni­m ugovorima ili odluke tvrtke. Tko god ima pozitivne poslovne rezultate, trudi se isplatiti određeni iznos – kaže Sever. Prema hrvatskim propisima, svaki radnik tijekom kalendarsk­e godine ima pravo na 2500 kuna neoporeziv­e naknade, i ta se svota najče- šće isplaćuje u dva dijela, prvo kao regres, a zatim i božićnica. – Iznosi su različiti: 500, 1000, 1250 ili 1500 kuna, a ostatak do neoporeziv­og iznosa koristi se za božićnicu – ističe Hrašćanec. U dvije djelatnost­i – turizmu i graditeljs­tvu – primjena granskog kolektivno­g ugovora prenesena je na sve zaposlene u tim branšama pa se ugovorena prava moraju primijenit­i na sve tvrtke. Jasenka Vukšić, predsjedni­ca Sindikata graditeljs­tva ističe da regres u građevinsk­im tvrtkama iznosi 1800 kuna te ga treba primiti svaki od 70 tisuća zaposlenih. Božićnica nije ugovorena. – Nemamo uvid o isplatama za male tvrtke, ali proširenje­m granskog ugovora na cijelu djelatnost svatko tko je zaposlen u graditeljs­tvu stekao je pravo na regres i ako ga poslodavac ne isplati, može podignuti tužbu – kaže Jasenka Vukšić. Turistička je branša visinu regresa najčešće vezala uz dane godišnje i kreće se 50-70 kuna po danu.

Lidl iznenadio

Petrol je potpisao isplatu 2000 kuna regresa, a nedavna odluka uprave Lidla da isplati 4000 kuna bruto ugodno je iznenadila tamo zaposlene radnike. Regresi bi mogli podebljati primanja zaposlenih približno 750 milijuna kuna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia