Večernji list - Hrvatska

Stiže najiščekiv­anija knjiga desetljeća

- (Kraj)

Već sutradan su me nazvali s viješću da im se general javio, da je spreman ići u Den Haag, ali da traži razgovor s Predsjedni­kom. Znajući da je Šušak mogao izravno nazvati Tuđmana, pitao sam ga je li mu to prenio. – Ajde, molim te, ti to riješi sa Starim, nisam ga zvao – odvratio mi je. – Predsjedni­če, Gojko mi je javio da je Blaškić spreman ići u Haag, ali da moli prethodno kraći razgovor s Vama – prenio sam vijest. Nekoliko je trenutaka razmišljao i odlučio: – Znaš što, primi ga ti ovdje na Pantovčaku u moje ime i neka budu Gojko i Ćosić s tobom. Kaži mu da ga nećemo ostaviti sama, da ćemo se brinuti o obitelji, naći odvjetnika, financirat­i obranu… – progutao je knedlu i nastavio: – Pa sve sam pokušao da spriječim optužnicu… Tuđman je bio odlučan u teškim situacijam­a i trenucima, ali je u ovakvim prilikama, u četiri oka, znao odbaciti Kreontovu masku i pokazati emocije. Gutao je, kažem, knedle predosjeća­jući da Tihomir Blaškić jest prvi, ali da neće biti i posljednji.

U službi nacionalni­h interesa

Svi koje je za Tuđmanova života optužio Haaški tribunal morali su otići tamo i suočiti se s optužnicom: i Dario Kordić u skupini od jedanaest Hrvata među kojima su bili i Mario Čerkez, Paško Ljubičić, Vlado Šantić, pa Pero Skopljak, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić, Drago Josipović, kao i Vinko Martinović i Mladen Naletilić i ostali. Predsjedni­k je u tim trenucima upravo ustanovlja­vao praksu, gorku i politički zahtjevnu, kojoj nije bilo alternativ­e, ali koja je bila u službi nacionalni­h interesa. Drugačije, na žalost, nije moglo biti. Knedle sam gutao i ja, morao sam čovjeku koji je bio na opravdanu glasu uzornog visokog časnika Hrvatskog vijeća obrane u Tuđmanovo ime reći što je odluka državnog vrha. Već sat vremena kasnije stigli su Blaškić, Šušak i Ćosić. Nikad neću zaboraviti taj sastanak. Tiho Blaškić držao se hrabro, a u očima sam mu čitao zabrinutos­t i zapitanost nad budućnošću kao Knjiga Ive Sanadera, u izdanju Večernjeg lista, najiščekiv­anija je knjiga desetljeća u Hrvatskoj. Bavi se navodnim procesom detuđmaniz­acije koju je Sanader kao tadašnji predsjedni­k HDZ-a i premijer provodio. Kroz četiri važna procesa, suradnju s Haaškim sudom, odnos prema nacionalni­m manjinama, ZERP-u i reformi HDZ-a, Sanader u prvorazred­nom političkom eseju razotkriva politiku i njezine aktere ne štedeći ni lijeve ni desne oponente. Večernji list objavljuje isječke iz knjige u četiri nastavka. i nad porukama koje sam mu prenio. Asistirala su mi, podržavaju­ći moje riječi, i dvojica šefova Ministarst­va obrane. General nije skrivao razočaranj­e što se nije mogao barem nakratko pozdraviti s Predsjedni­kom. Otišao je i vratio se osam godina poslije. Haag ga nije slomio, kao ni druge naše optuženike. Kad sam nekoliko dana prije Božića 2003. kao novi premijer prisegnuo pred Hrvatskim saborom, znao sam da će suradnja s Haagom biti najtvrđi politički orah u mandatu: što zbog političke osjetljivo­sti u zemlji i osjećaja nepravde koji sam i ja dijelio, što zbog nepovjeren­ja međunarodn­e zajednice u HDZ. Zato sam odlučio pokušati mijenjati negativnu sliku o svojoj stranci u svijetu. Sve sam to imao na umu kad sam, među ostalim, sa svojeg popisa za razgovor na početku mandata, nazvao i glavnu tužiteljic­u Haaškog tribunala Carlu Del Ponte. Znao sam iz iskustva svojeg prvog susreta s njom iz 1999., koji je za obje strane bio vrlo neugodan, da nam neće biti lako. Zato sam je u spomenutom razgovoru uvjeravao da su mnoge kritike na račun HDZ-a pretjerane, da HDZ nije antieurops­ka stranka niti da ima išta protiv Haaškog tribunala jer smo među prvima u Ujedinjeni­m narodima poticali njegovo osnivanje, da ćemo poštovati našu obvezu iz Ustavnog zakona, ali da se protivimo politizaci­ji suda itd. Rekla mi je da, ako je to točno, imamo bonus kod nje. Reagirao sam odmah spontano i upitao je mogu li ga iskoristit­i za Antu Gotovinu. Odbila je.

Međunarodn­i legitimite­t

Poslije sam ga iskoristio za Ivana Jarnjaka, koji je u svojstvu osumnjičen­ika bio ispitivan u Zagrebu. Namjeravao sam ga postaviti na dužnost glavnog tajnika stranke; ali kako ako bude optužen? S tom sam dvojbom, u nazočnosti Vladimira Šeksa i Luke Bebića, dvaput nazvao Del Ponte, pozvao se na onaj prvi razgovor i zatražio da mi ne baca ljagu na HDZ i ne kvari planove podizanjem optužnice protiv čovjeka koji će uskoro postati glavni tajnik. Nije ga optužila. Ostalo je povijest. A valja naglasiti i to da se, već sada, praveći saldo odnosa Hrvatske s Haaškim sudom, može reći kako je on za Hrvatsku bio koristan. Presudom tog suda u procesu protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka konačno se i međunarodn­o legitimira­la operacija Oluja i oslobođenj­e središnjih dijelova zemlje. Tako se govor o detuđmaniz­aciji u odnosu na ovu političku temu iskazuje kao gubitnički govor nemoći. Bilo je važno to konačno javno reći, kako radi povijesne istine, tako još više radi budućnosti zemlje.

Kad sam prisegnuo 2003., znao sam da će suradnja s Haagom biti najtvrđi politički orah

 ??  ??
 ??  ?? Važni razgovori Carlu Del Ponte Sanader je uvjeravao da HDZ nema ništa protiv Haaškog tribunala
Važni razgovori Carlu Del Ponte Sanader je uvjeravao da HDZ nema ništa protiv Haaškog tribunala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia