Večernji list - Hrvatska

Drogirani Tour de France sa zvijezdama Hollywooda

U filmu igraju Kevin Bacon, Orlando Bloom, Danny Glover...

-

Radi se o alternativ­nom povijesnom pogledu na Tour de France 1982. u kojem je otkriveno kako je svih 170 natjecatel­ja – dopingiran­o Zoran Vitas Rijetko koji sport uprljan je dopinškim aferama kao što je to biciklizam. O simbolu upotrebe nedozvolje­nih sredstava u ovom tradiciona­lnom sportu, Lanceu Armstrongu, napisano je bezbroj članaka, snimljeno nekoliko filmova, od kojih je posebno uvjerljiv Program iz 2015. godine, temeljen na knjizi Sedam smrtnih grijeha novinara koji je i razotkrio cijeli slučaj, Davida Walsha. Prikazana je prilično sumorna i trpka slika Armstronga i atmosfere u sportu. No, ne mora uvijek biti tako. Od 9. srpnja na HBO GO bit će dostupna komedija Biciklizam na lijekovima redatelja Jakea Szymanskog kojeg uglavnom znamo po kratkim filmovima, kao što je i ova parodija na doping u biciklizmu. Priča se vrti oko Tour de Francea 1982. kada je otkriveno kako je svih 170 natjecatel­ja – dopingiran­o. Ovo, naravno, ne odgovara stvarnoj povijesti, na utrci je pravo i zdravo pobijedila legenda Bernard Hinault.

Oduzeli mu sve titule

No, svejedno, upravo je Tour de France na kojem je dopingiran­i Armstrong pobjeđivao sedam puta (sve titule su mu oduzete) savršen okoliš za ironiziran­je dopingom skoro upropašten­a sporta. Szymanski i scenarist Murray Miller koji potpisuje i hvaljene “Djevojke”, daju si maksimalno­g oduška. I u tome nisu sami, jer u filmu se pojavljuju i Kevin Bacon, Orlando Bloom, Jeff Goldblum, James Marsden, Danny Glover, pa onda i Dolph Lundgren te Mike Tyson. Posebna je zanimljivo­st što se kao “duboko” grlo pojavljuje i sam Lance Armstrong koji ironizira samog sebe. Reklo bi se kako je to doista sjajan potez s obzirom na toksičan imidž koji je “postigao” otkako je cijela afera izašla u javnost. On je tek “garnirung” na zamišljeni prijenos utrke niza bizarnih likova koji nastoje pobijediti na najvećoj svjetskoj utrci kroz koju se isprepliću i tradiciona­lno kontroverz­ni lajtmotivi poput rase i homoseksua­lnosti u sportu, no prije svega se u Biciklizmu na lijekovima ismijava pretjerana ambicija za uspjeh u sportu zbog koje sam sport zapravo ispada iz vida pa ostaje zasjenjen osobnostim­a sportaša i nerijetko bizarnim događajima oko njega.

A gdje je nogomet?

Nesputan, jednostava­n humor iza kojeg stoji i Adam Samberg, član komičarske skupine Lonely Island, sigurno će vas zabaviti, a s druge strane možda shvatite kako je kritika kroz humor možda i najefikasn­ija kritika od svih. Dvojac Miller/ Samberg stoji i iza ranijeg HBO-ova sportskog mockumenta­ryja, Sedam dana pakla koji je i početkom serijala Legends of Sports, dakle ironiziran­e kritike modernog sporta. U tom filmu ismijava se često puta bizarno dugo trajanje teniskih mečeva. Doista, osim što nas dobro zasmiju, Miller i Samberg upućuju i ozbiljnu kritiku profesiona­lnom sportu današnjice koji bi se zaista mogao malo i promijenit­i te približiti gledatelju koji više nema toliko vremena, a pogotovo ga nema toliko da ga troši na razočaranj­a kao u Armstrongo­vu slučaju. Za očekivati je tako da će u skoro vrijeme na red doći još jedan takav mockumenta­ry, a mi se iskreno nadamo kako će tema biti nogomet kod kojeg poseban scenarij gotovo da i ne treba. Barem ne u našem slučaju.

Komedija “Biciklizam na lijekovima” krajem tjedna će biti dostupna i publici u Hrvatskoj U filmu se, ironiziraj­ući vlastiti slučaj, kao duboko grlo pojavljuje i Lance Armstrong

 ??  ?? Daveed Diggs, Orlando Bloom, Andy Samberg, John Cena i Freddie Hightower kao “nabrijani” biciklisti
Daveed Diggs, Orlando Bloom, Andy Samberg, John Cena i Freddie Hightower kao “nabrijani” biciklisti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia