Večernji list - Hrvatska

Izvrsna jubilarna berba domaćih romana

U jakoj konkurenci­ji polufinala bili su i Ivica Đikić, Lada Vukić te Tatjana Gromača

- Denis Derk

Radi se o jednoj od rijetkih rodno osvješteni­h nagrada u Hrvatskoj: među pet finalista ušle su tri književnic­e i dva književnik­a denis.derk@vecernji.net Ugledna tportalova nagrada za roman godine večeras će na svečanosti u zagrebačko­m Velvetu biti dodijeljen­a deseti put. U konkurenci­ji je bilo četrdeset sedam romana, u polufinale je ušlo njih jedanaest, a među pet finalista su djela čak tri književnic­e i dva književnik­a, što znači da tportalovu nagradu možemo mirne duše ubrojiti među rijetke rodno osviješten­e hrvatske književne nagrade.

Međunarodn­o važna

Deseti tportalov izbor dokaz je kvalitete hrvatskog romaneskno­g proznog pisma, o čemu zorno svjedoče i imena finalista. Tu su Daša Drndić, autorica iznimnog proznog opusa i u europskim razmjerima s velikim brojem relevantni­h prijevoda koja je u finale tportalove nagrade ušla trpkim i rijetko autentični­m romanom “EEG”. Roman je objavila Fraktura. U finalu je i tportalova laureatkin­ja Olja Savičević Ivančević (nagradu je dobila za roman “Adio kauboju”) čija se djela također prevode na strane jezike, postavljaj­u na kazališne daske, a služe i kao potka za filmska uprizorenj­a. Olja Savičević Ivančević novo je finale izborila duhovitim ljubavnim romanom “Pjevač u noći” koji joj je objavio zagrebački Sandorf. Treća književnic­a u tportalovu finalu nagrađivan­a je autorica Slađana Bukovac i to s odličnim, kompleksni­m i bolno aktualnim romanom “Stajska bolest” koji joj je objavio Sandorf.

Za nagradu se borilo četrdeset sedam romana, a Sandorf u finalu ima tri izdanja

Miljenik hrvatske publike

U finale je ušao još jedan dosadašnji laureat tportalove nagrade, međimurski autor Kristian Novak (nagradu je dobio za svoj drugi roman “Črna mati zemla”). Sada je ušao u neizvjesnu borbu za tportalovu nagradu hrabrim i sjajno napisanim i komponiran­im romanom “Ciganin, ali najljepši” koju mu je objavio OceanMore, a čija će se adaptacija naći na sceni zagrebačko­g Hrvatskog narodnog kazališta već sljedeće sezone. Peti finalist miljenik je hrvatske publike Damir Karakaš čija je komorno-eterična i autobiogra­fska “Sjećanja šume” također objavio zagrebački Sandorf, nakladnik koji u finalu ovogodišnj­eg natječaja ima dvije autorice i jednog autora pa je prošla godina u proznom smislu u svakom slučaju Sandorfova godina. Treba reći da je među polufinali­stima natječaja bilo odličnih romana kao što su to roman prvijenac zadarske autorice Lade Vukić “Specijalna potreba”, s kojim je osvojila VBZovu nagradu za najbolji neobjavlje­ni roman (i to zajedno s Ivicom Ivanišević­em), roman “Bolest svijeta” jedne od vodećih hrvatskih autorica Tatjane Gromače, djelo “Ulazeći u Varcar” uglednog prozaika Ivana Lovrenović­a, ali i netipičan roman o Sarajevu “Je suis jednoruki” mlade zagrebačke autorice Maje Ručević. U polufinalu su bili i Ivica Đikić, još jedan laureat tportalove nagrade i to s biografski­m romanom o srebreničk­om užasu “Beara” i nagrađivan­i književnik Marinko Koščec s romanom “U potrazi za početkom kruga”. Zanimljivo, polufinale nisu izborili lanjski dobitnik nagrade Ksaver Šandor Gjalski Željko Ivanković s odličnim romanom “Rat i sjećanje” ni Goran Gerovac sa snažnim romanom “Sjever je mjesto tame” kojem je svojedobno izmakla VBZ-ova nagrada za najbolji neobjavlje­ni roman. U žiriju ovogodišnj­eg natječaja bili su Ivica Buljan, Ursula Burger, Miroslav Mićanović, Jadranka Pintarić i Katarina Luketić.

Žiri čine Ursula Burger, Jadranka Pintarić, Ivica Buljan, Katarina Luketić i Miroslav Mićanović

 ??  ?? Slađana Bukovac Izborila je finale prestižne nagrade bolno aktualnim romanom “Stajska bolest”
Slađana Bukovac Izborila je finale prestižne nagrade bolno aktualnim romanom “Stajska bolest”
 ??  ?? Olja Savičević Ivančević Naklonost žirija ovog puta pridobila je ljubavnim romanom “Pjevač u noći”
Olja Savičević Ivančević Naklonost žirija ovog puta pridobila je ljubavnim romanom “Pjevač u noći”
 ??  ?? Kristian Novak U finale je dospio sa svojim trećim romanom “Ciganin, ali najljepši”
Kristian Novak U finale je dospio sa svojim trećim romanom “Ciganin, ali najljepši”
 ??  ?? Daša Drndić Pohvale žirija i ulaz u finale izborila je potresnim romanom “EEG”
Daša Drndić Pohvale žirija i ulaz u finale izborila je potresnim romanom “EEG”
 ??  ?? Damir Karakaš Ulazi u finale ispovjedni­m i eteričnim romanom “Sjećanja šume”
Damir Karakaš Ulazi u finale ispovjedni­m i eteričnim romanom “Sjećanja šume”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia