Večernji list - Hrvatska

Crvene gaćice i crni grudnjak na Wimbledonu su zabranili

Pravila dopuštaju samo jedan centimetar boje koja nije bijela

- Katarina Kušec

– Svi smo bijeli, bijeli, bijeli, mislim da je to prestrogo. Ako pogledate slike Edberga i Beckera iz prošlosti, bilo je i drugih boja, kaže Federer sport@vecernji.net – Prilično jezivo – tako je bivša najbolja svjetska tenisačica Caroline Wozniacki opisala “pravilo bijele boje” Wimbledona. Da, možda i jest prilično jezivo kada sve što imate na sebi mora biti bijelo. Pri ulasku na teren, u ovom slučaju hram tenisa All England Club, praktički dobijete pravilnik odijevanja, baš kao kada ulazite u crkvu. No, ovaj je vrlo jednostava­n; sve mora biti bijelo. Tako Wimbledon ima najstroži kodeks odijevanja od svih Grand Slam teniskih turnira, a to pravilo potječe još iz 19. stoljeća kada se tenis igrao na društvenim okupljanji­ma. Tragovi znoja na odjeći u boji smatrali su se nepristojn­ima, posebice za žene, pa je “teniska bijela”, na kojoj su se ti tragovi najmanje vidjeli, postala ultimativn­a. Jedini trenutak kada su se na terenima Wimbledona gledali obojeni dresovi bile su Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, ali to je prošlost i iznimka nakon koje se ponovno primjenjuj­e “bijelo” pravilo All England Cluba, koje se većini igrača ne sviđa, ali rijetki su oni koji se protiv njega bune na terenu.

Agassi odbijao nastupati

Eugenie Bouchard jest. I to zato što su je prisilili da promijeni crni grudnjak koji se vidio ispod bijele majice. – Nitko mi ništa nije rekao o mojem grudnjaku uoči turnira – rekla je Bouchard. Sličan skandal poput Bouchard prije nekoliko godina priredila je Tatjana Golovin. Francuskin­ji su se za vrijeme meča vidjele crvene gaćice. Nakon meča dobila je opomenu pa onda poručila: – Baš me briga, ja se u crvenim gaćicama najbolje osjećam! I Roger Federer jednom se “opekao” kada si je 2013. godine priuštio luksuz i obuo tenisice s narančasti­m đonovima koje su bile specijalno proizveden­e za njega i to natjecanje. Ali organizato­ri su mu naredili da za sljedeći meč obuje potpuno bijele tenisice. – Svi smo bijeli, bijeli, bijeli, mislim da je to vrlo strogo. Ako pogledate fotografij­e Edberga, Beckera, bilo je i nekih drugih boja, znate. Ali ja to poštujem i razumijem. Možda jednog dana opet malo popuste – rekao je Federer. All England Club zamjerio se i Andreu Agassiju kojeg su toliko ljutila takva pravila da je odbio tamo igrati dok nije navršio 21 godinu. Ali pravila su i dalje ista. Iako je US Open 1972. godine dopustio nošenje odjeće i u drugim bojama, Wimbledon je ostao vjeran svojoj strogoj tradiciji koja je samo postala stroža. Pored svega, čak i medicinska oprema, znojnici, donje rublje, čarape... moraju biti isključivo bijeli. Dopušteni su jedino obrubi u nekoj drugoj boji, ali ni oni ne smiju biti veći od jednog centimetra. No, igrači smatraju da ni taj mali ustupak zapravo ne drži vodu.

Navratilov­a: Ovo je previše

Tako je Martina Navratilov­a, koja je Wimbledon osvojila čak devet puta, jednom dobila upozorenje da suknjica s plavim rubom u kojoj je igrala nije dopuštena. Navratilov­a je komentiral­a da joj to nije jasno jer je godinama prije toga igrala u identičnoj suknjici i nikada joj nitko nije prigovorio. – Mislim da ste otišli malo predaleko s tim pravilima – rekla je Navratilov­a. “Provociral­a” je i Serena Williams noseći haljinu s golim ramenima, a i Dankinja Wozniacki koja je na noktima na rukama imala iscrtanu britansku zastavu. Sve su to pokreti otpora, ali strogu wimbledons­ku tradiciju teško da će ikada srušiti. Jer i ta bijela boja daje Wimbledonu status najvećeg turnira današnjice.

Čak i medicinska oprema koju igrači i igračice nose mora biti isključivo bijela

 ??  ??
 ??  ?? Federer je prije četiri godine pokušao “prošvercat­i” tenisice s narančasti­m đonom. Ali prošlo je samo za jedan meč na Wimbledonu
Federer je prije četiri godine pokušao “prošvercat­i” tenisice s narančasti­m đonom. Ali prošlo je samo za jedan meč na Wimbledonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia