Večernji list - Hrvatska

Girona napokon u Primeri, a čekali su predugih 87 godina

Triput su od 1930. godine bili nadomak ulaska u Prvu ligu

- Sport@vecernji.net

Uz Gironu slavi i Barcelona B koja se vratila u Drugu ligu i prežalila odlazak našeg reprezenta­tivca Alena Halilovića Ozren Podnar Gironin stadion Montilivi prima samo 9300 gledatelja, ali će od jeseni ugošćavati Real Madrid, Barcelonu, Atlético i Sevillu. Klub koji se do 2006. natjecao u četvrtoj ligi danas je zasluženo u prvoj, ali je do ostvarenja cilja morao proći kalvariju. Ironično, osigurao je promociju u susretu protiv Zaragoze, koja ga je prije dvije godine zaustavila u doigravanj­u nevjerojat­nim preokretom. Ove sezone nije bilo drame: na malom stadionu u gradu 86 km od Barcelone suparnici su podijelili po bod, koji je odgovarao objema stranama – Zaragozi za opstanak, Gironi za povijesni prvi prodor u najviši razred. Zahvaljuju­ći tom raspletu, Katalonija je napokon dobila trećeg prvoligaša – deset godina otkad je ispao Gimnástic iz Tarragone. U međuvremen­u, jedini predstavni­ci sjeverozap­adne pokrajine u Primeri bili su tradiciona­lni velikani Barcelona i Espanyol.

Scenarij iz noćne more

Osnovana 1930., Girona je nekoliko puta došla nadomak prve lige, ali je triput zapela u doigravanj­u. Prvo je razočaranj­e pretrpjela 2013., kad je četiri kola prije kraja redovne sezone držala drugo mjesto i direktnu ulaznicu za Primeru. Na nesreću, dva su je poraza osudila na dodatne kvalifikac­ije, u čijem je finalu izgubila od Almeríje. Dvije godine potom činilo se da je prodor blanquiver­mellsa (bijelo-crvenih) u gornji dom stvar rutine jer im je u posljednje­m kolu trebala pobjeda kod nezaintere­siranog Luga. Scenarij je iznenada dobio dodatno poglavlje kad je Lugo izjednačio u trećoj minuti sudačke nadoknade. Kao za vraga, istovremen­o je Sporting u gostima s 3:0 pregazio opušteni Betis, koji je kolo ranije osigurao povratak u Primeru.

Iza uspjeha stoje Francuzi

U šokantnom doigravanj­u ispšasli su od Zaragoze nakon pšto su u gostima pobijedili sa 3:, a kod kučće izgubili 1:4. Treći pokušaj u jednako toliko kalendarsk­ih godina donio je prugastima još jedan brodolom. Girona se 2016. ponovno našla u žrvnju dodatnih kvalifikac­ija, posrnuvši na završnoj barikadi protiv Osasune. Napokon, u netom završenoj sezoni višegodišn­ji je projekt uvođenja Girone u Primeru urodio plodom. Bez doigravanj­a, bez stresa, bez pritiska. Blanquiver­mells su u 15. kolu ščepali drugo mjesto i zadržali ga s potpunom odlučnošću do konačnog zvižduka, iza Levantea i ispred Getafea, koji je prošao sito i rešeto doigravanj­a. Iza Gironina uspjeha stoji francuski vlasnik TVSE Sport i Manchester City.

Nakon toliko čekanja Girona nema namjeru ispasti iz Primere odmah u prvoj sezoni

 ??  ?? Još 2006. godine Girona je igrala u Četvrtoj ligi, a sada će na svom stadionu ugostiti Barcelonu i Real
Još 2006. godine Girona je igrala u Četvrtoj ligi, a sada će na svom stadionu ugostiti Barcelonu i Real

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia