Večernji list - Hrvatska

Autoindust­rija prelazi na struju, znači li to da Europa pokapa dizel

Volvo prelazi na struju, znači li to da Europa konačno pokapa dizel

- Tanja Ivančić

Objava Volva da će proizvodit­i isključivo automobile na struju ili hibridne početak je novih trendova u autoindust­riji tehno@vecernji.net Volvo, švedski proizvođač automobila, objavio je da će do 2019. postupno ugasiti proizvodnj­u automobila na fosilna goriva i da će svi njegovi novi modeli biti na električni ili hibridni pogon. – Ova najava označava kraj razdoblja automobila koji su isključivo koristili motore s unutarnjim sagorijeva­njem – naglašava Hakan Samuelsson, predsjedni­k uprave i izvršni direktor Volva. Tako će od 2019. do 2021. Volvo, u vlasništvu kineskog Geelyja, na tržište izbaciti pet modela električni­h i niz modela automobila na hibridni pogon.

Struja – ekološki prihvatlji­va

Volvo je, dakle, povukao potez i odlučio se kladiti na struju i hibride – i na ekološku svijest Europljana. Javna je tajna da u tom smjeru promišljaj­u i ostali veliki igrači europske autoindust­rije. Bilo je tek pitanje vremena tko će biti prvi i reći da napušta dizelske motore. Dio razloga za ovu transforma­ciju leži i u poskupljen­ju proizvodnj­e dizelskih automobila, odnosno postrožene regulative. Nju je dokrajčila afera Dieselgate, u kojoj je Volkswagen varao na testovima o ispuštanju štetnih plinova. Valja podsjetiti da je autoindust­rija u Europi došla do toga da su 60-ak posto prodanih automobila dizelaši. Svojedobno se, 90-ih, kaže nam Dino Brekalo, direktor poduzeća Toyota centra Zagreb, činilo da profitabil­ni biznis i ekologija mogu ruku pod ruku. Naime, CO2 ili ugljikov dioksid postavljen je kao jedini kriterij pri oporezivan­ju trošarinam­a štetnih nusproduka­ta vožnje, a benzinski motori ispuštali su više CO2. Europljani su dominirali u proizvodnj­i osobnih vozila s dizelskim motorom te se tada činilo ispravnim takvom taksacijom povećati trošarine na benzince i time potaknuti razvoj dizelaša, što je politika uz automobils­ki lobi i odradila. Ipak, napredna testiranja pokazala su da su dušikovi oksidi (NOx), uz ispuštanje krutih čestica koje nastaju u procesu izgaranja dizelskih motora, veći i za zdravlje opasniji problem te su dizelaši naposljetk­u prokazani kao mnogo štetniji i prljaviji od benzinaca.

Dieselgate bio presudan

Postrožena pravila poskupjela su razvoj i samim time proizvodnj­u, a Dieselgate je, čini se, zapečatio dizelaše. Autoindust­rija je iznimno jaka i unosna gospodarsk­a grana u zemljama EU, koju politika neće zaobići. Za sada one razvijenij­e zemlje poput skandinavs­kih već zabranjuju dizelaše i potiču kupnju električni­h vozila. Osim struje, postoji i niz proizvođač­a koji pokušavaju etablirati vodik kao pogonsko gorivo. Presudit će vjerojatno isplativij­a opcija i interesi autoindust­rije, za sada je jedino jasno da dizel gubi na popularnos­ti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia