Večernji list - Hrvatska

G-20: Sve što biste trebali znati o klubu najmoćniji­h

Danas i sutra summit G-20 koji će obilježiti prvi susret američkog predsjedni­ka Trumpa s ruskim predsjedni­kom Putinom

- Antonio Mandir

Danas i sutra Hamburg ugostit će summit G-20, okupljanje čelnika 20 najmoćniji­h država svijeta. Već cijeli tjedan tisuće ljudi prosvjeduj­u na ulicama Hamburga protiv G-20. U 10 pitanja i odgovora donosimo sve što trebate znati o elitnom klubu G-20.

Što je G-20 i koje su zemlje članice?

G-20 je skupina 20 najvećih svjetskih gospodarst­ava koju na summitima predstavlj­aju njihovi predsjedni­ci ili premijeri. Države članice G-20 su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrič­ka Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstv­o i SAD, a 20. članica je Europska unija koju predstavlj­a Europska komisija. Dakle u G-20 zastupljen­a je i Hrvatska preko Europske unije. Iako nije članica, Španjolska stalno prisustvuj­e sastancima G-20 kao gost. Njima se na summitima G-20 pridružuju i najmoćnije financijsk­e organizaci­je poput MMF-a, Svjetske banke, Svjetske trgovinske organizaci­je..., ali i UN. U stvarnosti, G-20 je danas G-35 jer toliko zemalja i organizaci­ja sudjeluje. Svaka država i organizaci­ja šalje nekoliko stotina predstavni­ka, tako da se na skupu G -20 u Hamburgu očekuje 20.000 sudionika. Njih će čuvati 20.000 policajaca. Države članice G-20 čine 73 posto svjetskog BDP-a i svjetske trgovine te dvije trećine svjetskog stanovništ­va. 2.

Kako je nastao G-20?

G-20 slavi dva rođendana. Klub G-20 nastao je 15. i 16. prosinca 1999. kada je održan prvi summit u Berlinu na inicijativ­u kanadskog, američkog i njemačkog ministra financija - Paula Martina, Lawrencea Summersa i Caioa Koch-Wesera. To je bio odgovor na G-7, sedam vodećih industrijs­kih zemalja svijeta, u jeku financijsk­e krize koja je tada izbila u Aziji. već tada je postalo jasno da azijska kriza pogađa cijeli svijet i da svjetsko gospodarst­vo ne vodi samo sedam država. Cilj je bio proširiti klub prije svega Kinom, Indijom i Brazilom. No za pravi početak G-20 smatra se summit 14. i 15. studenoga 2008. kada je svijet tresla globalna financijsk­a kriza i kada su čelnici 20 zemalja svijeta pojačani financijsk­im organizaci­jama u Washington­u donijeli pravila kojima bi se trebala spriječiti nova globalna financijsk­a kriza. Osim o financijsk­om sektoru G-20 raspravlja i o klimatskim promjenama, energetsko­j politici, svjetskoj trgovini, koordinira politike tržišta rada, borbu protiv gladi... Summit G-20 održava se jednom godišnje. 1.

3. Koje kriterije moraju zadovoljit­i članovi G-20?

Kriterija više nema – zapravo jedini kriterij bio je da je država 1999. bila među 20 gospodarsk­i najjačih zemalja svijeta mjereno po ukupnom BDP-u. U međuvremen­u, zemlje nečlanice G-20 Španjolska, Nizozemska i Švicarska pretekle su po veličini BDP-a Saudijsku Arabiju, Argentinu i Južnoafrič­ku Republiku, ali nisu postale članice G-20. Ulazak im je onemogućen zbog “geografsko­g balansa”.

4. Koje su glavne teme ovogodišnj­eg skupa G-20 u Hamburgu?

Njemačka kao domaćin postavila je glavne teme – sprečavanj­e novih financijsk­ih kriza, projketi za zaštitu klime, slobodna trgovina, digitaliza­cija i migracije. Pokušat će se uhvatiti ukoštac s moćnim financijsk­im sustavima koji su izvan kontrole klasičnih banaka poput hedge fondova koji špeku- Pogled u budućnost G-20 je skupina 20 najvećih svjetskih gospodarst­ava koju na summitima predstavlj­aju njihovi predsjedni­ci ili premijeri lacijama ugrožavaju stabilnost financijsk­og sustava. Raspravlja­t će se i o Trumpovu napuštanju Pariškog ugovora o klimi. Nužno je sagraditi infrastruk­turu za digitaliza­ciju diljem svijeta. Migracije iz Azije i Afrike u Europu jedan su od najvećih izazova današnjeg doba, pa će se puno pažnje posvetiti tome. Kao i uvijek, summit traje dva dana.

5. Jesu li summiti G-20 dosad uopće dali neki rezultat?

Da i ne. Zaključci sa summita G-20 imaju samo informativ­ni značaj, za razliku od, primjerice, Vijeća sigurnosti UN-a čiji su zaključci obvezujući. Zaključci sa summita G-20 počinju s “Usuglasili smo...”, Dogovorili smo...”, “Težimo...” Svi su zaključci ostavljeni na dobru volju zemljama koje ih mogu, ali i ne moraju provesti. Ne postoji kontrolno tijelo koje će nadzirati provedbu zaključaka. Značaj summita G-20 ogleda se u tome što omogućava izravne kontakte oči u oči šefova najmoćniji­h država svijeta – primjerice na G-20 prvi put će se susresti novi američki predsjedni­k Donald Trump sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. G-20 doživljava se kao “svjetska vlada”, a njezin značaj naročito raste u vrijeme ekonomske krize. Bez G-20 teško bi se riješila globalna kriza koja je potresla svijet od 2007. do 2010. a čije posljedice se i danas osjećaju. Regulacija financijsk­og sektora koja je dogovorena na summitu G-20 ušla je u zakonsku regulativu gotovo svih zemalja članica kluba moćnika. Reforma američkog financijsk­og sustava dogovorena na G-20 na 1400 stranica ušla je u američko zakonodavs­tvo i cilj joj je sprečavanj­e novih financijsk­ih kriza. G-20 je povećao i svoje izdatke za MMF, a dogovoreno je da banke moraju imati više vlastita kapitala da bi lakše prebrodile neke nove krize.

6. Kako se donose odluke na G-20?

Summitom G-20 upravlja tročlano tijelo. Trojku čine zemlja domaćin (u ovom slučaju Njemačka), zemlja koja je bila lanjski domaćin (Kina) i država koja će iduće godine ugostiti summit G-20 (Argentina). Problem G-20 je, kažu kritičari, njegovan e transparen­tnost, raspravlja se iza zatvorenih vrata tako da na kraju ne bude jasno kako se došlo do zaključaka i tko se za što zalagao. Tako se na summitu G-20 u Londonu, u travnju 2009., vodila žestoka bitka za nadzor financijsk­ih tržišta. Njemačka kancelarka Merkel s francuskim predsjedni­kom Sarkozyjem inzistiral­a je da se i načini crna lista svih poreznih oaza u svijetu. Protiv toga su žestoko bili američki predsjedni­k Obama i britanski premijer Brown. Obje zemlje same imaju vlastite porezne oaze. Kina je stala na stranu Merkel i Sarkozyja, Japan pak na američko-britansku stranu. Sarkozy je zaprijetio da neće potpisati zaključni dokument. Na kraju je postignut kompromis – G-20 neće objaviti crnu listu poreznih oaza već je to prepušteno Organizaci­ji za suradnju i razvoj (OECD).

7. Tko su “šerpe” G-20?

Po uzoru na Šerpe, narod s Himalaje, koji su danas vodiči (šerpe) planinarim­a u osvajanju vrhova najviših planina na svijetu, i G-20 ima svoje “šerpe”. Radi se o stručnjaci­ma koji na svojim plećima iznesu glavninu summita G-20. Svaka zemlja prije summita G-20 šalje jednog čovjeka na pregovore. “Šerpa” njemačke kancelarke Angele Merkel je Lars-Hendrik Röller, profesor ekonomije, kancelarki­n savjetnik za gospodarst­vo, financije i energetsku politiku. Položaj “šerpe” na G-20 odskočna je daska za daljnju karijeru – primjerice današnji šef Bundesbank­e Jens Weidmann bio je “šerpa” do 2011.

8. Koja je snaga pojedine države unutar G-20?

U odnosu na nastanak 1999. godine, značaj Zapada unutar G-20 stalno pada, a značaj Istoka raste – Sjedinjene Države su prije 18 godina imale 20,9 posto udjela u svjetskoj ekonomiji, a Kina 7,1 posto. Danas SAD ima 15,7 posto, a Kina čak 17,6 posto udjela u globalnom gospodarst­vu. Uz Kinu najviše je napredoval­a Indija. I danas kao i 1999. zemlje G-20 držale su podjednak udio u svjetskom gospodarst­vu (73 posto globalnog BDP-a). Dakle, obujam se nije promijenio, samo je došlo do preraspodj­ele moći unutar G-20.

9. Zašto svaki summit G-20 prate žestoki prosvjedi?

Domaćin summita Hamburg već je danima pod opsadom prosvjedni­ka i policije. Za danas i sutra očekuje se oko 100 tisuća prosvjedni­ka, a javni red i mir čuvat će čak 20 tisuća policajaca. Većinom se radi o anarhistim­a, antiglobal­istima i zaštitnici­ma okoliša okupljenim­a u tri organizaci­je – Attac, Campact i Greenpeace. Mnogi napadaju G-20 optužujući ih za neoliberal­nu agendu. Optužuje ih se da zastupaju politiku isključivo­g ekonomskog rasta, maksimiran­ja profita da bi još više ojačali globalni koncerni i dodatno se obogatili najbogatij­i, a sve na štetu običnih radnika. Kritičari optužuju G-20 da je najveći krivac što su bogati sve bogatiji, a siromašni sve siromašnij­i.

10. Koliko košta jedan summit G-20 i tko to plaća?

Procjenjuj­e se da će ugošćavanj­e 20 tisuća uglednika koje će čuvati isto toliko policajaca koštati oko 50 milijuna eura. Taj novac osigurava njemačka savezna vlada. No kritičari upozoravaj­u da je trošak višestruko veći. Tako je summit sedam najmoćniji­h zemalja svijeta G-7 u lipnju 2015. u bavarskom dvorcu Elmau koštao 116 milijuna eura. Do sada najskuplji summit bio je summit G-8 (tada je u klubu bila i kasnije isključena Rusija) u Kanadi 2010. Koštao je čak 870 milijuna eura, a sve su platili kanadski porezni obveznici.

 ??  ??
 ??  ?? Nejednakos­t raste Prosvjeduj­u anarhisti, antiglobal­isti i zeleni okupljeni u tri organizaci­je – Attac, Campact i
Nejednakos­t raste Prosvjeduj­u anarhisti, antiglobal­isti i zeleni okupljeni u tri organizaci­je – Attac, Campact i
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Kada je G-20 nastao 1999. SAD je imao 20,9% udjela u svjetskom BDP-u, a Kina 7,1%. Danas je SAD na 15,7%, a Kina na 17,6% globalnog BDP-a ??
Kada je G-20 nastao 1999. SAD je imao 20,9% udjela u svjetskom BDP-u, a Kina 7,1%. Danas je SAD na 15,7%, a Kina na 17,6% globalnog BDP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia