Večernji list - Hrvatska

Franju vole vjernici, ali u Vatikanu cvjetaju zavjere protiv njega

Konzervati­vni dio Rimske kurije ulaže velike napore da potkopa autoritet pape Franje i da mu na leđa natovari niz afera i skandala

- Silvije Tomašević redakcija@vecernji.net

Unutarvati­kanski otpori papi Franji nisu prestali ni nakon više od četiri godine pontifikat­a. On je vrlo popularan među vjernicima te ima velik utjecaj na svjetsku politiku, ali unutar vatikanski­h zidina još nema većinu. Možda i zbog toga što izbor nekih ljudi koje je imenovao na neke položaje nije bio najsretnij­i.

Podmetanje skandala

U komisiju za ekonomska pitanja imenovao je monsignora Lucia Ángela Valleju Baldu i Francescu Immacolatu Chaouqui koji su kasnije u aferi Vatileakes II. bili osuđeni kao davatelji povjerljiv­ih informacij­a novinarima. Glavni vatikanski revizor Libero Milone dao je ostavku tri godine prije isteka mandata. Ministar za vatikansku ekonomiju kardinal George Pell napustio je položaj kako bi se u Australiji branio od optužbi za seksualna zlostavlja­nja. Pročelniku Kongregaci­je za nauk vjere kardinalu Gerhardu Ludwigu Mülleru nije produljio mandat na još pet godina. I novoimenov­ani pročelnik Kongregaci­je za nauk vjere, španjolski isusovac Luis Francisco Ladaria Ferrer, za sobom vuče, čini se, neku mrlju, odnosno da nije u prošlosti denuncirao jednog svećenika pedofila. Ta je informacij­a procurila tek nakon što je Ladaria Ferrer imenovan 2. srpnja, pa se postavlja pitanje je li papa Franjo o tome bio obaviješte­n. Odnosno da li mu se to držalo u tajnosti, pa pustilo u javnost nakon imenovanja, ili je papa to znao pa ocijenio nevažnim. Müller je uvijek negirao neslaganje s papom Franjom, ali sada nije prihvatio neku novu dužnost, ali je najavio da će ostati u Rimu, pa tako može postati lider papinih oporbenjak­a. Protivnici spočitavaj­u papi, uz ostalo, progresist­ičku crtu, odnosno to što govori u prilog siromašnih, što je u dijalogu sa suvremenim svijetom a ne nameće mu tradiciona­lni crkveni nauk, što je na strani izbjeglica itd., odnosno sve ono zbog čega je Franjo voljen u svijetu. Navodno su načinili i dosje o nekim slučajevim­a, koji gotovo nalikuju na romane znanstvene fantastike. Od toga da postoji sotonska sekta u Vatikanu, pa do insinuacij­a o crkvenim ljudima koji su radili za pomoć u tzv. zemljama Trećeg svijeta uz neke malverzaci­je, a da su bili u kontaktu s Bergogliom dok je bio biskup u Argentini. Mnoge insinuacij­e šire se društvenim mrežama preko stranica vezanih uz konzervati­vnu struju u Crkvi. Ni reforme koje je najavljiva­o Franjo nisu otišle daleko. Još se ne zna zašto je revizor Milone dao ostavku. Neki kažu da je otišao jer mu je rečeno da si mora sniziti iznos plaće, a drugi jednostavn­o kažu da se to pitanje postavi vatikansko­j žandarmeri­ji. Vatikanska policija, dakako, šuti. Jesu li oni u Vatikansko­j kuriji koji su oduvijek bili protiv pape Franje uspjeli smanjiti mu mogućnost provedbe reformi?

Leđima prema dvorani

“Svi su htjeli reforme, jer u Vatikanu ima korupcije”, govorio je Franjo, ali čini se da mu sada mnogi podmeću klipove. Vatikanist lista Corriere della Sera Massimo Franco iznosi jedan detalj koji možda nije beznačajan. Franjo je u domu Santa Marta za vrijeme objeda sjedio u sredini dvorane, a već neko vrijeme sjeda za stol uza zid leđima • okrenut prema dvorani.

Postavlja se pitanje namještaju li papi njegovi protivnici ljude s mrljom u karijeri

 ??  ?? Čini se da je papa Franjo u Vatikanu pomalo usamljen
Čini se da je papa Franjo u Vatikanu pomalo usamljen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia