Večernji list - Hrvatska

Rast osiguranja kao štednje za mirovinu

Automatizi­rani automobili i dijeljenje vozila mogli bi bitno smanjiti premije u autoosigur­anju, kao i individual­izirane police

- Valentina Wiesner Mijić valentina.wiesner-mijic@vecernji.net

Globalno tržište osiguranja očekuju dobre godine, zaključuju u najnovijoj studiji Allianza. Čak i u vrijeme krize, od 2008. do 2016. premije osiguravat­elja na svjetskoj su razini rasle oko 3,1 posto, čime njihovi dioničari, naravno, nisu bili zadovoljni i nazivaju to razdoblje izgubljeni­m desetljeće­m, no za sljedeće desetljeće prognozira­ju udvostruče­nje rasta premija – na 5,9 posto. Pritom je zapadna Europa, nakon devet godina stagnacije, ponovo zabilježil­a rast od tri posto.

Jak euro trn u oku

– Duga vladavina siromašnih godina krize je napokon iza nas. No, još nije vrijeme za slavlje. Na starijim tržištima moguće je da će se rast premija zasad vući za gospodarsk­om aktivnošću. A postoji i značajan trn u oku za europske osiguravaj­uće kuće s računima u euru: snažniji euro uzrokuje gubitak vrijednost­i premija osiguranja u drugim valutama – ovaj bi učinak mogao skinuti puni postotni bod s godišnjeg globalnog rasta – izjavio je Michael Heise, glavni ekonomist u Allianzu. Rastu premija pogoduje oporavak gospodarst­va i povratak inflacije, a u okruženju rasta mijenja se i odnos životnog i neživotnog osiguranja. Dok je u krizi neživotno imalo jaču dinamiku s prosječnim globalnim rastom od 3,8 posto godišnje, životno je kaskalo sa 2,8 posto rasta, dok je u zapadnoj Europi zbog ekstremno niskih kamatnih stopa čak i padalo – premija osiguranja života smanjila se prosječno 0,5 posto godišnje, dok je neživot rastao 1,2 posto. Očekivanje uzleta životnog osiguranja u budućnosti temelje na potrebi štednje za mirovinu te prognozira­ju godišnje stope rasta premije od 6,5 posto do 2027. u odnosu na 4,9 posto kod neživotnog osiguranja. Najveća su očekivanja od tržišta u nastajanju, kojima je prognozira­n dvoznamenk­asti rast uslijed buma dotad potisnute potražnje i političke podrške privatnim mirovinama.

Tehnologij­a – dvosjekli mač

Nove su im tehnologij­e dvosjekli mač: niži se prihodi očekuju u neživotnim osiguranji­ma, posebno u autoosigur­anju zbog većeg udjela autonomnih vozila čime bi se trebale smanjiti nesreće i potraživan­ja, način ugovaranja osiguranja individual­izirat će se u skladu s ponašanjem osiguranik­a što smanjuje cijenu premije, a dijeljenje automobila moglo bi ograničiti broj vlasnika vozila. Istodobno digitaliza­cija, big data i umjetna inteligenc­ija alat su koji ugovaranje osiguranja čini dostupniji­m i širi im doseg, smanjuje troškove i povećava konkurentn­ost.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia