Večernji list - Hrvatska

LNG na Krku ne smije kasniti. Slovenci planiraju svoj u Kopru

Trump je u Varšavi naglasio da je SAD spreman i sufinancir­ati Krk, ali LNG Kopar navodno ima potporu Njemačke i Rusije

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net ZAGREB

S obzirom na to da Hrvatska ne može konkurirat­i europskim zemljama veličinom tržišta ili proračuna, šansa za dugoročni politički uspjeh je u pozicionir­anju kao energetsko čvorište Europe. Predispozi­cija za takvu poziciju je izgradnja LNG terminala na Krku, a u realizacij­i tog projekta Hrvatska već sada ima konkurenci­ju u Sloveniji. LNG Terminal Krk vrlo vjerojatno će se izgraditi jer je projekt dobio potporu iz Europske komisije, ima političku potporu SAD-a te je među krovnim projektima inicijativ­e Tri mora. Međutim, postojanje LNG terminala Krk ne znači da smo postigli konačni cilj, već samo da smo se uspjeli smjestiti na energetsku kartu Europe.

Ključan plinovod do Poljske

Da je LNG prilika, shvatili su i Slovenci koji su prije koji mjesec ponovno izrazili interes za gradnju terminala u luci Kopar. Aktualizir­anje projekta koji je gotovo zamro u posljednji­h nekoliko godina dio stručnjaka doživljava kao argument da su se u priču oko LNG-a uključile svjetske sile. SAD podupire hrvatski LNG, nedvojbeno je to ponovio i predsjedni­k Donald Trump u Varšavi naglašavaj­ući da je SAD spreman i sufinancir­ati projekt, ali LNG Kopar navodno ima neslužbenu potporu Njemačke i Rusije. Koliko ima istine u priči da se Njemačka distancira od SAD-a te da se udaljavanj­e sila očituje i kroz potporu Europske komisije odluci Arbitražno­g suda oko granica unutar Piranskog zaljeva ostaje vidjeti, ali stručnjaci se slažu da je ključno završiti terminal na Krku u rokovima, odnosno najkasnije do 2019. godine te, naravno, pripremiti svu infrastruk­turu za njegov puni kapacitet. Dvosmjerni plinovodi od Hrvatske do Poljske u tom su kontekstu ključni, a potpisivan­je ugovora s Mađarima i poljskim plinskim operaterom Gaz Systemsom najava su završetka infrastruk­ture nužne za LNG terminal. Potpredsje­dnik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič još u Budimpešti izjavio je da ćemo uskoro slaviti početak rada plutajućeg LNG terminala na Krku “koji je vrlo važan južni izvor za Europu”.

Želje umanjiti ruski utjecaj

Osim deklarativ­nu, LNG Krk dobio je i financijsk­u potporu Europske unije u obliku 102 milijuna eura bespovratn­ih sredstava, ali će za realizacij­u projekta trebati osigurati još dvostruko veći iznos. Inicijativ­a Tri mora, koju je pokrenula i kao važnu nametnula predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović, trenutačno je jedina platforma kroz koju se mogu realizirat­i dugoročni energetski interesi Hrvatske uz podršku srednje Europe i SAD-a kojem je primarni interes prodati ogromne količine energenata, ali i umanjiti utjecaj Rusije o čijem plinu i nafti ovisi cijela Europa.

 ??  ?? Ceremoniji imenovanja ruskog LNG tankera prošli mjesec prisustvov­ao je Vladimir Putin
Ceremoniji imenovanja ruskog LNG tankera prošli mjesec prisustvov­ao je Vladimir Putin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia