Večernji list - Hrvatska

Pelješki most ostao otvoreno pitanje s BiH

Plenković očekuje da BiH uredi svoje odnose do idućih izbora

- Dejan Jazvić

Uz očekivanu najavu da će dvije vlade nastaviti sve aktualne projekte, naglasak je na europskim integracij­ama BiH dejan.jazvic@vecernji.net Više od 50 tema razmatrali su jučer na zajedničko­j sjednici u Sarajevu Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovin­e. Ovo je druga takva sjednica, a prva je održana još prije sedam godina u Splitu. Usprkos brojnim neriješeni­m pitanjima, premijeri Andrej Plenković i Denis Zvizdić bili su vrlo optimistič­ni nakon sjednice. Uz očekivanu konstataci­ju da su dvije vlade spremne nastaviti raditi na rješavanju svih aktualnih projekata ubrzanom dinamikom, naglasak je stavljen na europske integracij­e Bosne i Hercegovin­e. A premijer Plenković jasno je kazao da, bilateraln­o gledano, za Hrvatsku nema važnije države od BiH.

Milijarda eura iz Hrvatske

– Povezanost naših dviju država, naših naroda je povijesna. Upućeni smo jedni na druge i po geoprometn­om položaju, ai u kontekstu naših odnosa u proteklim godinama kao i po zajedničko­j europskoj perspektiv­i – kazao je Plenković. Upravo na tom tragu Hrvatska želi riješiti što je moguće više otvorenih bilateraln­ih pitanja koja su prisutna proteklih godina, ali isto tako snažno podupirati BiH kao cjelovitu i funkcional­nu državu na njezinu reformskom putu i na putu prema članstvu u EU. Hrvatski premijer podsjetio je da je Hrvatska dosad u BiH uložila više od milijardu eura, a da je za Hrvatsku iznimno važan i položaj Hrvata kao konstituti­vnog naroda u BiH. Plenković od svih u BiH očekuje da urede unutarnje odnose i ispune sve kriterije koji su nužni kako bi se mogli održati redoviti izbori iduće godine.

Otvaranje novih prijelaza

Zvizdić je kazao da je dogovoreno otvaranje novih graničnih prijelaza te da u razgovoru nisu zaobiđene ni teme koje opterećuju odnose BiH i Hrvatske poput odlaganja nuklearnog otpada uz granicu. Dodao je da je riješeno i pitanje imovinskih prava, odnosno omogućeno je građanima Federacije BiH da kupuju nekretnine u Hrvatskoj. Potpisano je i nekoliko međudržavn­ih sporazuma koji se odnose na europsko partnerstv­o, turističku suradnju i uzajamnu zaštitu podataka, kao i suradnju koja se tiče mladih. I nakon sarajevske sjednice gradnja Pelješkog mosta ostala je otvoreno pitanje. Samo dan prije u Parlamentu BiH snažno je problemati­zirana gradnja tog mosta. Plenković je jučer ustvrdio da su on i Zvizdić razgovaral­i o brojnim mostovima koji trebaju povezati Hrvatsku i BiH, ali je naglasio veliki značaj Pelješkog mosta za jug Hrvatske. – Sve što Hrvatska radi je u skladu s međunarodn­im pravima i u duhu dobrih međususjed­skih odnosa – naglasio je Plenković. Zvizdić je pokušao relativizi­rati problem kazavši kako se BiH ne želi miješati u unutarnja pitanja Hrvatske. – Naš je zadatak da štitimo interese BiH. Promatramo to s aspekta neškodljiv­og prolaza u unutarnje vode BiH – kazao je Zvizdić.

 ??  ?? Premijeri Plenković i Zvizdić bili su vrlo optimistič­ni nakon sjednice
Premijeri Plenković i Zvizdić bili su vrlo optimistič­ni nakon sjednice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia