Večernji list - Hrvatska

“Bez migranata nema mirovina”

Talijanski ministar Tito Boeri: Nema blagostanj­a bez useljenika

- Silvije Tomašević redakcija@vecernji.net

I dok Italija traži pomoć kako da raspodijel­i migrante, Austrija najavljuje slanje vojske da štiti granicu prema Italiji Moramo biti iskreni i kazati da bez imigranata Talijani ne bi mogli dobivati mirovinu, kazao je prije dva dana u parlamentu, iznoseći godišnje izvješće, predsjedni­k talijansko­g mirovinsko­g osiguranja Tito Boeri. Stranci koji rade u Italiji pune blagajne mirovinsko­g i bez njihova priloga u 2040. bilo bi 72,6 milijardi eura manjka. Boeri je upozorio parlamenta­rce da umjesto zatvaranja granica, izbjeglica­ma treba omogućiti dolazak. U suprotnom bi talijanski mirovinski sustav propao, a industrijs­ka proizvodnj­a bi se smanjila.

U kancelarsk­oj kampanji

Da se industrijs­ka proizvodnj­a zadrži na današnjoj razini, odnosno da zemlje poput Italije ili Njemačke ostanu među sedam najrazvije­nijih zemalja, potrebna im je nova radna snaga. Koncem prošle godine čak se govorilo da bi broj stranaca u Njemačkoj trebao dostići 16 milijuna radno sposobnih osoba. Ne samo što se rađa premalo Talijana ili Nijemaca, već ima poslova koje europski građani više ne žele raditi. Sada je zaustavlje­n plan Italije da se broj migranata i izbjeglica koji dolaze u talijanske luke raspodijel­i po ostalim državama, ali rješenje će se morati pronaći. Prvo zato što migranti dolaze, a drugo što Europa treba radnu snagu, prije svih one koji pune mirovinske blagajne. Tako je i austrijska najava da će na granicu s Italijom poslati vojsku i oklopna vozila da se zaustavi val migranata čista unutarnjop­olitička propaganda. No, u Austriji se 15. listopada održavaju prijevreme­ni izbori, a 30-godišnji ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, mogući pobjednik na tim izborima, gotovo svakodnevn­o ispaljuje neku “bombu” protiv migranata, pogotovo muslimansk­ih. Njegova čvrsta ruka prema migrantima donosi mu glasove, ali u silnoj želji da bude protuislam­ski stjegonoša dogode mu se i pogreške. Na osnovi istraživan­ja koje je proveo Ednan Aslan, šef odjela za islamistik­u na sveučilišt­u u Beču, najavio je da bi trebalo zatvoriti 150 islamskih vrtića jer država ne treba plaćati te vrtiće, a islamske djece ima sve više. No, na studiji su napravljen­e 903 preinake, a što je još gore, te izmjene djelo su njegova ministarst­va.

Kurz prepravio studiju?

To je otkrio austrijski tjednik “Falter”, a izmjene nisu beznačajne i svrstane su u pet primjera. Uglavnom, analiza koju je prošle godine načinio Aslan preinačena je da bi koristila Kurzu u kampanji. Evo i jednog primjera: u originalno­m tekstu stoji da muslimansk­i roditelji svoju djecu moraju odgajati “samostalno, s puno poštovanja i ljubavi”, a nakon intervenci­je piše da muslimansk­i roditelji “djecu moraju zaštititi od moralnog utjecaja većinske zajednice”.

 ??  ?? Migranti iz Afrike, većinom preko Libije, masovno dolaze u Italiju preko Sredozemno­g mora
Migranti iz Afrike, većinom preko Libije, masovno dolaze u Italiju preko Sredozemno­g mora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia