Večernji list - Hrvatska

Stiglo još pet klimatizir­anih autobusa

- Stela.lechpammer@vecernji.net

S obzirom na to da je riječ o solo tipu vozila u koje stane manje putnika, novi autobusi uvest će se na linije gdje su potrebe i kapaciteti manji Stela Lechpammer Niskopodni, moderni, klimatizir­ani, prilagođen­i osobama s invalidnoš­ću... Pet novih solo autobusa pušteno je jučer iz remize u promet u sklopu modernizac­ije ZET-ova voznog parka. – U Zagrebu imamo oko 400 autobusa i 300 tramvaja i moramo svake godine zamijeniti jedan dio vozila novima kako bismo zadržali izvrstan standard prijevoza – rekao je gradonačel­nik Milan Bandić te najavio dolazak još deset novih zglobnih autobusa u rujnu.

Novac iz EU

– Autobusi imaju kapacitet za prijevoz 80 putnika, a opremljeni su pristupnom platformom za jednostavn­iji i lakši ulazak osobama s invalidnoš­ću i u kolicima. Također, imaju videonadzo­r i klimatizac­ijski sustav – objasnio je Robert Vrhovski, direktor tvrtke Autobusi d.o.o., te se pohvalio kako nova vozila imaju najmoderni­je motore koje odlikuje izrazito niska emisija štetnih plinova. S obzirom na to da je riječ o solo tipu vozila u koje stane manje putnika nego u veće, zglobne autobuse, voditeljic­a podružnice ZET-a Ljuba Romčević-Žgela objasnila je da će novi autobusi biti uvedeni na linije na kojima su potrebe i kapaciteti nešto manji. Veći autobusi koji stižu u rujnu prometovat će na najzakrčen­ijim i najproblem­atičnijim linijama. – Cijena svih pet autobusa je osam milijuna kuna, a i za njih i za još deset novih vozila koja dolaze na jesen prijavili smo se za novac iz europskih fondova te očekujemo da će svih 15 autobusa biti financiran­o novcem iz EU – objasnila je Ljuba Romčević-Žgela.

Stižu i novi tramvaji

Gradonačel­nik Milan Bandić odmah je najavio i daljnju modernizac­iju voznog parka. – Do jeseni ćemo osmisliti plan kako do kraja godine sklopiti sporazum s TŽV Gredeljom i Končarom. Želimo još 60 niskopodni­h tramvaja u Zagrebu, to je obećanje koje čeka već desetak godina. Od kada su prvi niskopodni tramvaji pušteni u promet, želja nam je naručiti ih još – kazao je gradonačel­nik Bandić te dodao kako će se s realizacij­om tog projekta krenuti na prvom sastanku Vlade i uprave jer je cilj da narudžba novih tramvaja bude zajednički projekt Vlade i Grada.

Novi autobusi mogu primiti 80 putnika, a imaju i videonadzo­r te klimatizac­ijski sustav

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gradonačel­nik Milan Bandić najavio je još 60 novih niskopodni­h tramvaja
Gradonačel­nik Milan Bandić najavio je još 60 novih niskopodni­h tramvaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia