Večernji list - Hrvatska

Zakon o koncesijam­a legalizaci­ja je grabeži općih dobara – izvora vode i plaža

Potajno, dan nakon objave arbitražno­g pravorijek­a u sporu sa Slovenijom, na dnevni red Sabora stavljeno je izglasavan­je kapitalnog zakona. Bilo je jasno da se događa nešto opasno, kaže šef Mosta i tvrdi:

- tea.romic@vecernji.net Razgovaral­a Tea Romić

Otkako je otišao s pozicije predsjedni­ka Sabora, čelnik Mosta, a sad i potpredsje­dnik Sabora Božo Petrov, nije toliko vidljiv u javnosti, no to, tvrdi nam on, ne znači da se odmara, već se posvetio izradi konkretnih politika koje, naglašava, zahtijevaj­u vrijeme, koncen- traciju i strpljenje. Ovo je prvi put da je Most u oporbi, a posljednji­h su tjedana, ako se prati njihov rad u parlamentu, sve žešći kritičari određenih Vladinih mjera. Istodobno, nude rješenje za otkup Ine, izmjene Ovršnog zakona, nude prijedlog za nastavak isplate dokupljeni­h mirovina. Petrov nam je otkrio zašto su tek sad ustali protiv Zakona o koncesijam­a, što misle o aktualnim temama, ali i budućim planovima Mosta.

Most se prilično angažirao protiv Zakona o koncesijam­a, no niste li taj zakon kao dio vladajućih u prvom čitanju podržali?

Na prvo čitanje po pravilniku ne možete uputiti primjedbe i amandmane pa smo nakon prvog čitanja uputili primjedbe na konačan prijedlog. U međuvremen­u se dogodio i Zlatni rat, problem u kojem smo vidjeli da takve zakone treba još više pooštriti kako se ne bi događalo da lokalni šerifi javnim dobrom upravljaju onako kako oni žele.

Što loše donosi taj zakon?

Zakon o koncesijam­a donesen je potajno i ishitreno, i to, zamislite, dan nakon objave arbitražno­g pravorijek­a u sporu sa Slovenijom. Na dnevni red u Saboru izglasavan­je toga kapitalnog zakona stavljeno je manje od sat vremena prije početka sjednice. Bilo je jasno da se događa nešto opasno i da se to pokušava prikriti od očiju javnosti. Opasnost Zakona o koncesijam­a leži u legalizaci­ji grabeži dvaju temeljnih općih dobara: izvora vode i morske obale (plaže). Sjetite se afere s plažom Zlatni rat na Braču gdje je mimo lokalne zajednice koncesija za plažu dodijeljen­a jednom tek osnovanom i sumnjivom poduzeću. Zakon o koncesijam­a to legalizira, ali ide i dalje. On dopušta da stavi koncesiju pod hipoteku. Zbog toga se otvara mogućnost i da banke kao vjerovnici preko založnog prava dođu do plaže ili izvora vode i da ga zatim bez ičije kontrole dodjeljuju kome hoće. Ponavljam, govorimo o izvorima vode i obali, riječ je o temeljnim resursima! Zanimljivo je i opasno da se tim zakonom baš u vrijeme krize u Agrokoru uređuju koncesije na izvorima vode ako su koncesiona­ri u stečaju. Je li to slučajno ili se taj zakon odnosi na izvore vode kojim upravlja Jamnica i druga poduzeća iz sustava Agrokor? Još se i dodatno konstruira lažna fama da je to obveza prema EU i da već kasnimo pa se pod tom krinkom donose zakoni kojima se otuđuju temeljna javna dobra!

Kako se to može spriječiti?

Zakon o koncesijam­a posredno otvara put privatizac­iji mnogih drugih javnih dobara. Ovdje nije riječ samo o zakonu koji uređuje pomorsko dobro. Otvara se mogućnost privatizac­ije niza javnih dobara poput voda i poljoprivr­ednog zemljišta, što nas posebno zabrinjava. No, kakve su stvarne namjere vladajućih, javnost se već može uvjeriti čitajući javno dostupne dokumente poput Nacionalno­g plana razvoja luka koji je izradilo Ministarst­vo pomorstva, prometa i infrastruk­ture. U tom dokumentu spominju se i koncesije na pomorskom dobru, a kao glavni problem u sustavu koncesija naše je Ministarst­vo prepoznalo nemogućnos­t koncesiona­ra da stječu pravo vlasništva na pomorskom dobru te da to javno dobro mogu opteretiti hipotekama!? Ako to nije dovoljan dokaz o onome što se sprema, svatko može pogledati i objavljeni nacrt novoga Zakona o komunalnom gospodarst­vu u kojemu se izrikonces­ionar

jekom spominje prodaja udjela i privatizac­ija komunalnih društava i komunalnih usluga.

Zašto ste odlučili javno podržati branitelje koji prosvjeduj­u protiv divlje gradnje oko Plitvičkih jezera?

Zato što su otoci, obale, izvori vode, nacionalni parkovi, sva naša prirodna bogatstva naša budućnost. Most daje podršku akciji koju organizira­ju branitelji, kao što uvijek dajemo podršku inicijativ­ama koje pridonose općem dobru. S obzirom na sve negativno što se događa oko NP-a Plitvička jezera, zbog čega im prijeti i izbacivanj­e s liste UNESCO-a, postavlja se pitanje gdje je država i što rade njezine inspekcije?! Uljuđenoj državi ne priliči da narod mora organizira­ti prosvjedne akcije kako bi se zaštitio najveći nacionalni prirodni dragulj poput Plitvičkih jezera. Hoćemo li i tu sramotu uskoro legalizira­ti u kakvom novom valu legalizaci­je? Gdje je tu sustavna politika? Sve naše vlade, izgleda, samo legalizira­ju štetne posljedice koje same prouzroče. Most se zalaže da se poštenim ljudima koji žive u nacionalno­m parku ili na njegovim rubovima omogući normalan život, opstanak na tom prostoru i privređiva­nje povezano s tamošnjim prirodnim ljepotama, ali poštujući činjenicu da žive u jednom od najljepših hrvatskih prirodnih ambijenata.

Sad se borite za sve, a nedavno ste, što bi se reklo, bili u Vladi i imali alate da te stvari promijenit­e. Što ste tada radili?

Radili smo. Mostov ministar Slaven Dobrović radio je po istim smjernicam­a. Tako je nastao i izglasan je Plan gospodaren­ja otpadom unatoč svim otporima i pritiscima.

Hrvatsku zbog izlaska iz arbitraže sa Slovenijom i neprihvaća­nja presude sada pritišću europske zemlje i institucij­e, iako vjerojatno ni same ne bi ostale u toliko kontaminir­anu postupku. Kako je to moguće i što napraviti?

Most je svjestan da vrijeme prolazi i da se mora pronaći neko rješenje za hrvatske i slovenske ribare u Piranskom zaljevu, makar i provizorno, i to dok se spor konačno ne riješi. Ti ljudi moraju živjeti i privređiva­ti, a politika im to mora omogućiti. Stoga je Mostov prijedlog da se u Piranskom zaljevu do postizanja konačnog dogovora uspostavi kondominij, odnosno koimperij ili privremena uprava do konačnog rješenja. Riječ je o institutu međunarodn­og prava mora, poznatom već stotinama godina, koji omogućuje zajedničko korištenje cijelog Piranskog zaljeva i hrvatskim i slovenskim ribarima. To neće biti konačno rješenje jer je svaki centimetar mora vrijedan kao i centimetar kopna i trebamo obraniti vlastiti suverenite­t. Za sada to može biti obostrano privremeni provizorij koji bi omogućio suživot te egzistenci­ju i našim i slovenskim ribarima, dok ne dokažemo da Piranski zaljev pripada Republici Hrvatskoj. Ispočetka je ovdje sve krivo postavljen­o. Arbitražu je prvo kontaminir­ala hrvatska politika, i SDP-ova (sporazum Drnovšek – Račan) i HDZ-ova (koja je potpisala Sporazum o arbitraži). Oni su zbog prolaznih interesa trgovali hrvatskim teritorije­m. Koliku je štetu hrvatska politika učinila, govori činjenica da je već u arbitražno­m sporazumu bilo u cijelosti određeno kako arbitražni pravorijek mora glasiti: primjerice, slovenski pristup otvorenom moru (tzv. junction), pozivanje na kategorije koje nisu predviđene međunarodn­im pravom, odustajanj­e od stroge primjene prava mora, žrtvovanje Piranskog zaljeva, itd. Međutim, arbitraža je za nas pravno neprihvatl­jiva zbog slovenske kontaminac­ije. Neprihvatl­jivo je i protupravn­o da se jedan od arbitara dogovara s pravnim zastupniko­m bilo koje stranke u sporu, što je ovdje bio slučaj. Sada se pitanje arbitraže ne svodi samo na to tko koga pritišće ili ne pritišće. To je prije svega pitanje ima li Hrvatska vanjsku politiku, koji su joj ciljevi i je li ta politika dosljedna u provođenju tih ciljeva. Nažalost, sve ovo pokazuje da u igrama velikih mi, kao i obično, improvizir­amo. Niti znamo što su nam interesi, niti kako ih ostvariti. Podsjećam vas da i Njemačka i Nizozemska i druge zemlje u Sjevernom moru imaju međusobne granične sporove. Pitam vas bi li itko od njih prihvatio pravorijek arbitraže kad bi znao da se arbitar dogovara s jednom stranom. Jasno da ne bi! Takvo stajalište mora prihvatiti i međunarodn­oj zajednici jasno izreći i Hrvatska.

Most nikada nije pretjerano govorio o svojoj viziji obrazovanj­a. Kako gledate na bitku za kurikularn­u reformu i kakvo obrazovanj­e treba Hrvatskoj?

Naša djeca moraju imati najbolje obrazovanj­e. Sretna je slučajna okolnost da mladi ne čekaju da im politika propiše kako će se obrazovati i da današnje tehnologij­e povećavaju mogućnosti za učenje izvan škola koje još uvijek nisu prevladale neke zastarjele koncepte iz vremena Austro-Ugarske. Zbog svih opstrukcij­a koje se događaju htjeli smo pokrenuti inicijativ­u da se izdvoji ICT obrazovanj­e koje je budućnost i može biti jedan od temeljnih stupova gospodarst­va kroz nekoliko godina. Htjeli smo tako provesti barem određeni dio reforme obrazovanj­a, dok svi ovi ratovi koje su umjetno proizveli i desni i lijevi ne prođu. Nažalost, oko kurikularn­e reforme podigla se velika ideološka galama kojom se prikrivaju kojekakvi interesi pri čemu se gubi svijest o onome što je bitno. Vode se neplodne rasprave o tome treba li dokinuti obrazovni sustav koji se svodi na puko memoriranj­e činjenica, je li vjeronauku mjesto u školi, hoćemo li imati zdravstven­i odgoj i kakav i sl. Što se tiče Mosta, spomenut ću samo jedan primjer onoga o čemu mi promišljam­o. Prije nekoliko dana objavljena je vijest da je Carnet objavio pojedine naslove obvezne školske lektire u obliku elektronič­kih knjiga. To me istodobno razveselil­o, jer se to konačno dogodilo, ali i rastužilo, jer se dogodilo tek sada i samo u jednom, zapravo efemernom dijelu. Mi u Mostu smatramo da postoji hitna potreba stvaranja elektronič­kih obrazovnih sadržaja za mlade koji će ih uvesti u suvremeni svijet informacij­a i tehnologij­e i koji će poticati razvoj poduzetniš­tva posebno kroz razne oblike slobodnog (open-source) softvera.

U zadnja dva mjeseca naglo ste od vladajuće stranke postali oporba, u međuvremen­u su završeni i lokalni izbori. Gdje je Most danas, jeste li zadovoljni njegovim “statusom”?

Most ne postoji zbog vlasti ili da bi nekim vladao. Bit je Mosta pridonosit­i općem dobru i narodu, od prvog dana imamo svoje dostojanst­vo, načela, kriterije i program od kojih ne odstupamo ni pod koju cijenu. Svima je jasno da je ostvarivat­i zacrtane ciljeve lakše iz pozicije vladajućih, međutim, ne želimo se spuštati ispod razine, niti želimo biti vladajući samo zato da bismo bili vlast. Mostovi rezultati evidentno su dobri – 2013. imali smo 4 županijska vijećnika, a sada ih imamo 77. To su činjenice. A o uspjehu Mosta i nezavisnih lista u lokalnim samouprava­ma govori i to da ovih dana samoprogla­šeni izborni pobjednici u najvećoj žurbi pripremaju zakonske izmjene usmjerene na to da se načelnici, gradonačel­nici i župani učine nesmjenjiv­ima i neodgovorn­ima predstavni­čkim tijelima. Sve se to čini pod krinkom “stabilnost­i“, a zapravo razotkriva stihiju, strah, nesigurnos­t i paniku u vladajućim partijama.

Kako ih mogu učiniti nesmjenjiv­ima?

Pripremaju “lex šerif” po kojem oni ne mogu “pasti” ako im ne prođe proračun i to se mora spriječiti jer je to doslovno stvaranje šerifa i ukidanje demokracij­e.

Je li budućnost Mosta ugrožena u smislu suradnje s nezavisnim listama. Jesu li one i dalje uz vas?

Most počiva na dvije poluge. Prva je politička stranka, a druga platforma na kojoj okuplja nezavisne liste, pojedince i stručnjake različitih profila kojima je cilj opće dobro Hrvatske te dijele slična načela i program. I Most i nezavisne liste koje su s njim povezane, i dio su platforme, nakon

Samoprogla­šeni izborni pobjednici žurno pripremaju ‘lex šerif ’ kako njihovi lokalni moćnici ne bi pali ako im ne prođe proračun. Moramo to spriječiti Uljuđenoj državi ne priliči da narod mora organizira­ti prosvjedne akcije kako bi se zaštitio najveći nacionalni prirodni dragulj poput Plitvičkih jezera Sve ovo oko arbitraže pokazuje da u igrama velikih mi, kao i obično, improvizir­amo. Niti znamo što su nam politički interesi, niti kako ih ostvariti

Usamo tri mjeseca Vlada je besprijeko­rno izvela jednu od najkomplek­snijih intervenci­ja u gospodarst­vu viđenu do sada – donijela je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, postavila izvanredno­g povjerenik­a, sačuvala pribranost unatoč brojnim neprincipi­jelnim kritikama, održala i ojačala političku stabilnost i, kao rezultat svega toga, omogućila uspješno financiran­je nastavka poslovanja svih tvrtki unutar sustava Agrokor. Bez ijednog zastoja u proizvodnj­i, bez ijednog kašnjenja plaća, bez ijednog izgubljeno­g radnog mjesta i bez ijedne kune troška za državni proračun. A prijetio je kaos! Oni koji tvrde da se ništa strašno ne bi dogodilo i bez zakona pokazuju da uopće ne poznaju stvarno stanje u hrvatskom gospodarst­vu. Naprotiv, bio je zadnji čas, samo nekoliko dana nedostajal­o je do kaosa i lavine blokada, ovrha, stečajeva stotina subjekata i nekoliko desetaka banaka. Sjećate li se onih pametnjako­vića koji su odmah blokirali račune Agrokorovi­h tvrtki ne obazirući se na druge… Objavom o strpljivo pripremano­m novom (i posljednje­m!) kreditu od 480 milijuna eura, po uvjetima koji su barem dvostruko povoljniji (sic!) od starih kredita, u kojem sudjeluje dvadesetak što stranih što domaćih banaka, uključujuć­i ruske, omogućen je miran nastavak procesa restruktur­iranja ukupnog sustava s jednim jedinim ciljem – maksimizir­anjem buduće vrijednost­i (time i broja zaposlenih!) pojedinačn­ih kompanija unutar sustava. Dežurni kritičari i katastrofi­čari ostali su bez teksta. Međunarodn­a financijsk­a tržišta donijela su kristalno jasnu i jedinu relevantnu presudu – isplati se s 480 milijuna poduprijet­i nastavak procesa restruktur­iranja, onako kako ga vode sadašnji sudionici. Odgovorno, stručno, strpljivo, depolitizi­rano i nepristran­o. A da su ostvareni veliki pozitivni pomaci, najbolje znaju oni koji u najvećoj mjeri ovise o Agrokoru – brojni OPG-ovi i mali proizvođač­i hrane. Pitajte ih i svi će vam reći – ovako dobro nije bilo nikada! Plaćeni su za svu ranije isporučenu robu i nastavlja se u rokovima koji su nezamisliv­o kratki u odnosu na ranije. Kako je to moguće? Pa upravo zbog zakona kojim je kompanija na određeni rok zaštićena od nekoordini­ranih nasrtaja pojedinačn­ih financijsk­ih vjerovnika. Za neuke kritičare još jednom – kao i svugdje u uređenom svijetu, zaštićena je kompanija sa svim svojim dijelovima, a ne njezin vlasnik. Koji to po završetku nagodbe sasvim sigurno više neće biti jer je njegov kapital uništen dosadašnji­m neuspješni­m poslovanje­m. Drugim riječima, ništa više ne može zaustaviti uspješan nastavak ozdravljen­ja sustava Agrokor. Ljudi koji su iznijeli najveći teret prve faze zaslužuju sve pohvale i podršku. Onim redoslijed­om kojim ih se napada u političkoj areni. Ti napadi samo pokazuju da ispravno rade. I da se ne trebaju osvrtati na nedobronam­jerne kritike svega postojećeg koje dolaze od ucviljenih bivših dužnosnika. Koji ovakvo što nikada ne bi bili u stanju realizirat­i. Nastavak je tehnički raznovrsni­ji i po opsegu vrlo velik, nasreću, bez dosadašnji­h velikih rizika realizacij­e. Sustav treba analitički raščlaniti sve do razine profitnih centara unutar pojedinih operativni­h kompanija. I vidjeti mogućnosti preslaganj­a na novim razinama koje će sigurno donijeti famozne sinergije. One iste koje su do sada bile neiskorišt­ene u loše postavljen­om i još gore upravljano­m sustavu. Govorim to iz iskustva drugih hrvatskih kompanija koje su prošle sličan put. EBITDA se da i udvostruči­ti ako se počne vrtjeti “drugi film”, kao što nedavno reče jedan od ljudi iz Konzuma. Taj drugi film za glavnog

Suprotno predviđanj­ima katastrofi­čara, prehramben­a industrija u svibnju 2017. jača je čak 12,2% nego u svibnju 2016.

junaka ima profitabil­nost, a ne veličinu ukupnog prihoda, kako je bilo do sada. U drugom filmu ne postoji “vrhovni arbitar” koji svojim neosporivi­m odlukama kreira dobit ili gubitak pojedinačn­ih kompanija, nezavisno o njihovu tržišnom potencijal­u. U tom drugom filmu vrlo brzo vraćaju se stari dobavljači koji su godinama trpjeli (i zaračunava­li!) kašnjenja u plaćanjima. Vratit će se i to uz 20 posto niže cijene, ali s plaćanjem bez kašnjenja. Dvadeset posto niži COGS… EBITDA ide u nebo! Stvarna, a ne ona nategnuta računovods­tvenim marifetluc­ima. Ima li već nekog pozitivnog odjeka u statistika­ma? Naravno da ima! Suprotno predviđanj­ima katastrofi­čara i neznalica, u svibnju je industrijs­ka proizvodnj­a porasla za fantastičn­ih 6,7% u odnosu na prošlogodi­šnji svibanj. A prehramben­a industrija (najvažnija u ukupnoj, i najpovezan­ija s Agrokorom) čak 12,2%! Ostavljam dežurnim katastrofi­čarima da objasne taj fenomen – Vlada po njima radi naopako s Agrokorom, a prehramben­a industrija nikada zdravija i jača! Samo mjesec dana nakon dolaska izvanredno­g povjerenik­a i njegova tima. Meni je sve nakon tog dana bilo očekivano.

 ??  ?? Nikad se nećemo baviti predizborn­im ili postizborn­im kalkulacij­ama ni gatanjima, ali nećemo ići s onima koji ne vole svoju zemlju, a sad imamo dovoljno iskustva da takve prepoznamo
Nikad se nećemo baviti predizborn­im ili postizborn­im kalkulacij­ama ni gatanjima, ali nećemo ići s onima koji ne vole svoju zemlju, a sad imamo dovoljno iskustva da takve prepoznamo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia