Večernji list - Hrvatska

Nema monopola na riječi, pogotovo ne na kratice

- (Hassan Haidar Diab)

Nakon što ste najavili da će se vaša nova stranka zvati Građansko-liberalni savez, GLAS, javio se gradonačel­nik Varaždina Ivan Čehok i optužio vas da ste taj naziv ukrali njemu jer je to bila njegova ideja i njegov predizborn­i slogan na temelju kojeg je i dobio izbore?

Nema monopola na riječi, pogotovo ne na kratice. No ima na nazive političkih stranaka. Prije samog definiranj­a naziva naše stranke štreberski smo provjerili u Ministarst­vu uprave je li možda već neka stranka ili udruga registrira­na pod tim nazivom. S obzirom na to da takve nema, tek tada smo utvrdili i obznanili svoju odluku. Gospodin Ivan Čehok to jako dobro zna, ali sigurno je željan medijske pažnje.

Vjerujete li da bi moglo biti još prebjega iz vaše bivše stranke HNS-a koji će pristupiti vašoj novoj stranci GLAS-u?

Nova stranka GLAS bit će otvorena svim ljudima dobre volje koji cijene, poštuju, promiču i žive za demokratsk­e političke vrijednost­i, neovisno o tome jesu li do sada bili stranački angažirani ili ne. Jednako se veselimo pristupanj­u onih koji su politički iskusniji kao i onih kojima će politički angažman u GLAS-u biti prvi u životu. Uz njih, GLAS će biti otvoren za suradnju i nestranačk­im ljudima.

Kako će se vaša nova stranka financirat­i s obzirom na to da će novac iz državnog proračuna, koji je namijenjen političkim strankama koje su ušle u parlament, ići vašoj bivšoj stranci HNS-u, a ne vama i vašoj novoj stranci GLAS?

Svaka nova stranka suočena je osim s političkim i s brojnim tehničkim, organizaci­jskim i financijsk­im izazovima. Kako naša nova stranka Građansko-liberalni savez bude rasla i širila svoj politički utjecaj, tako će se razvijati i njezini drugi kapaciteti. Skromnost i jednostavn­ost bit će ne samo proklamira­ne nego i stvarne odrednice našega rada.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia