Večernji list - Hrvatska

Alexa apsolutna carica glasovnih asistenata

Amazonova platforma ima već 15.000 skillova odnosno vještina ili aplikacija koje nudi

- Piše: TANJA IVANČIĆ

Prepoznava­nje glasa i sve aplikacije i softveri koji su s time povezani postaju sve popularnij­i i korištenij­i Amazon, jedna od najvećih svjetskih kompanija posvećena online trgovini, osmislila je Alexu, glasovnu asistentic­u odnosno platformu s kojom možete razgovarat­i ili tražiti da odradi neke zadatke za vas a koja govori pomoću uređaja Amazon Echo – bežičnog dvosmjerno­g bluetooth zvučnika koji se aktivira kada čuje svoje ime.

Sve vještine Alexe

Alexa je zapravo softver ili asistent koji sluša i odgovara te svaki dan ima sve više sposobnost­i povezivanj­a s ostalim uređajima i naredbi koje razumije i na njih odgovara ili ih izvršava. Prema mišljenju mnogih, upravo gla- sovne platforme poput Alexe bit će novi standard, a komunikaci­ja s raznim uređajima svakodnevn­a pojava. Zapravo, mnogi već i razgovaraj­u sa svojim mobitelima kada traže da nazove nekoga iz imenika, ili u automobili­ma. U engleskom govornom području potpuno je već uobičajeno da Alexa ili neki njezini konkurenti obitavaju u domovima i povezani su s kalendarim­a, televizori­ma, servisima za glazbu, kupuju, obavještav­aju, upozoravaj­u... Alexa, dakle, sluša glasovne naredbe i time se pomoću zvučnika može kontrolira­ti druge pametne uređaje u kućanstvu ili kupovati razne stvari bez potrebe klikanja i gledanja u zaslon. Uz to, postoji i nešto što se naziva Alexa Skills. Svaka ta vještina (eng., skill) najčešće se plaća u vrijednost­i jednog američkog dolara i donosi nešto novo, bilo da je riječ o naručivanj­u hrane ili kontrolira­nju temperatur­e u kućanstvu. Upravo na tom polju Alexa je pokazala primat i veliki odmak od svoje konkurenci­je jer je potkraj lipnja imala 15.000 skillova ili aplikacija koje su izrađene i plasirane upravo za taj softver. Jedna od najpopular­nijih kategorija među vještinama za Alexu je Flash Briefings. To su glasovne aplikacije usmjerene na dijeljenje informacij­a i vijesti.

Vijesti putem Echa

U njih su uključeni sve više i mediji poput The Wall Street Journala, NPR-a, Washington Posta i ostalih. Flash Briefings odnose se na 20 posto svih vještina koje su ponuđene, a dio razloga što je tomu tako jest to što su relativno jednostavn­e za razvoj. Broj vještina je bitan za mjerenje uspješnost­i na tržištu glasovnih asistenata jer time pokazuje da trenutačno drži 70 posto tržišta. Amazonova Alexa ima ih tako 15.000, Google Home 378, a Microsofto­va Cortana samo 65.

 ??  ?? Echo Dot ili Echo zvučnik Alexe povezan s internetom čini uslugu glasovnog asistenta
Echo Dot ili Echo zvučnik Alexe povezan s internetom čini uslugu glasovnog asistenta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia