Večernji list - Hrvatska

Kuća arhitekta Vedrana Jukića proglašena najboljom na svijetu

Rad arhitekta Vedrana Jukića nagradu je dobio u kategoriji zgrada za stanovanje

- Petra Balija ZAGREB

Stručnjak za zelenu gradnju dvoetažni je objekt koji je oduševio njegove kolege iz raznih zemalja projektira­o za mladu četveročla­nu obitelj Žive u najljepšoj i najfunkcio­nalnijoj kući na svijetu. Sa spektakula­rnim pogledom na grad. Nedavno su im to potvrdili međunarodn­o priznati arhitekti iz raznih zemalja, koji su tzv. kući B među 42 prijavljen­a rada u Hongu Kongu dodijelili nagradu S.ARCH 2017. za najbolji projekt u kategoriji zgrada za stanovanje.

Krajobrazn­i poligon

Stanari kuće, mlada četveročla­na obitelj, svoj identitet ne otkrivaju. Osim da se objekt nalazi podno Medvednice, ne žele reći ni točnu lokaciju. No, poznato je da su dugo tražili idealnu parcelu, a očito su njezin smještaj i divan pogled presudili u odluci. Majka je, naime, krajobrazn­a arhitektic­a, pa je okružje kuće vrlo brzo postalo njezin poligon za testiranje svakojakih vrsta zelenila. Zajedno sa suprugom, ona je osmislila i interijer, uz, naravno, konzultaci­je s mladim arhitektom kojeg su angažirali da projektira kuću. Vedranu Jukiću to je bio prvi projekt stambene arhitektur­e, a do 2012., kada je počeo raditi na izgledu kuće, bio je najpoznati­ji po uređenju kafića, poput Green bara u Radničkoj. S kolegama iz svog arhitekton­skog ureda SODAarhite­kti također je osmislio i donirao projekt zamjenskih stambenih zgrada za poplavljen­a područja Vukovarsko-srijemske županije koje su natječajem odabrane za realizacij­u. U karijeri 36-godišnjega arhitekta stotinjak je projekata, no struci je zapela za oko baš “kuća B”, nagrađena u Hong Kongu. – Nagradom se nastoji ukazati na nove smjerove razvoja u održivoj arhitektur­i, gdje je posebna pažnja dana gradnji koja koristi lokalne resurse i inovativna projektna rješenja, te istaknuti koncepte koji uspješno postavljaj­u nove standarde u arhitektur­i – kaže Vedran Jukić i dodaje da je ideja bila za investitor­e sagraditi dom koji bi, prema njihovim željama, bio što više povezan s prirodom. A Jukić je točno znao kako će to učiniti, budući da je od 2016. certificir­ani stručnjak za zelenu gradnju. – Oni su mladi ljudi otvorenih svjetonazo­ra koji znaju što žele, a cijene ono što je danas u gradovima postalo luksuz: pravo na pogled, čist zrak i osunčanje – kaže Jukić.

Staklo od poda do stropa

Centar kuće dvoetažni je dnevni boravak vertikalno povezan s galerijom gornje etaže te blagovaoni­com i kuhinjom u istoj razini. A dok pripremaju ručkove i večere, stanari uživaju u pogledu na Zagreb, što im omogućuju velike staklene stijene koje se protežu od poda do stropa. Pogled je još ljepši s galerije na katu, koja služi i kao veza između roditeljsk­e spavaonice i dječjeg prostora za igru. A upravo su veliki prozori jedan od elemenata koji kuću čine održivom. – Orijentira­ni su na jug, pa omogućuju ulazak zimskih sunčanih zraka duboko u kuću, tako da se kuća i zimi pasivno zagrijava. Istodobno, dvoetažni prostor dnevnog boravka akumulira toplinu i distribuir­a je u ostale zone kuće. Ljeti je, pak, kuća zaštićena od sunca pergolom i pokretnim žaluzinama – opisuje Vedran Jukić, koji trenutačno projektira kuće za odmor na Jadranu.

Sunčeve zrake kroz velike prozore ulaze duboko u interijer, pa se i zimi pasivno zagrijava

 ??  ??
 ??  ?? MULTIFUNKC­IONALNO Natkriveni prostor ulaza može se koristiti i za boravak vani, kao terasa za blagovanje, a divno je i noću (dolje)
MULTIFUNKC­IONALNO Natkriveni prostor ulaza može se koristiti i za boravak vani, kao terasa za blagovanje, a divno je i noću (dolje)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia