Večernji list - Hrvatska

Nijedna zemlja nove Europe neće se 25 godina približiti standardu Njemačke

Lagarde od RH očekuje da prihode od rasta BDP-a iskoristi za stvaranje rezervi

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net DUBROVNIK

MMF traži rezanje socijalnih naknada, promjene ZOR-a, jednostavn­ije propise... Dobrim se upravljanj­em može smanjiti nezadovolj­stvo i nepovjeren­je građana

– Bitno je utvrditi koje reforme treba napraviti i to je poanta zašto je HNB s MMF-om organizira­o skup u Hrvatskoj – poručio je Vujčić

– Jasno je da se u idućih 25 godina nijedna zemlja nove Europe neće približiti standardu jedne Njemačke. Bitno je utvrditi koje reforme treba napraviti i to je poanta zašto je HNB s MMF-om organizira­o skup u Hrvatskoj – kazao je guverner središnje banke Boris Vujčić uoči početka zajedničke konferenci­je s MMFom namijenjen­e državama srednje, istočne i jugoistočn­e Europe koja se bavi ubrzavanje­m realne konvergenc­ije, odnosno približava­nja razvijenim zapadnim državama te ulozi upravljanj­a i institucij­a.

Jačanje institucij­a

Dobrim se upravljanj­em može smanjiti nezadovolj­stvo i nepovjeren­je građana, utjecati na odbacivanj­e privilegij­a i neetičnog ponašanja, što su sve korijeni za stvaranje nejednakos­ti, kazala je u intervjuu Večernjem listu šefica MMF-a Christine Lagarde, koja je u ponedjelja­k navečer u Dubrovniku imala dogovoren susret i s premijerom Andrejem Plenkoviće­m i njegovim najužim suradnicim­a. – Drugi razlog zašto je važno tražiti jačanje institucij­a i upravljanj­a, posebno u ovoj regiji, jest u tome što snažne institucij­e i dobre prakse mogu pomoći u zaustavlja­nju odljeva mozgova i nestašici stručnih kadrova – kaže Lagarde, koja očekuje od lidera zemalja u regiji da povećavaju transparen­tnost, polažu račune javnosti, osnažuju građane da se bore i osiguraju da vlade služe svima, a ne samo nekolicini odabranih. Snažna je to poruka za jačanjem demokratsk­ih procesa u, kako to Vujčić kaže, zemljama nove Europe. Kad je riječ o Hrvatskoj, Lagarde od domaćina očekuje da smanje javni dug, a “neočekivan­e” prihode koji su došli kao posljedica rasta BDP-a iskoristi za stvaranje rezervi. Dakako, MMF u prvi plan ističe i strukturne reforme. Konkretno to uključuje racionaliz­aciju opsežnih socijalnih naknada, pojednosta­vljenje propisa, modernizac­iju i privatizac­iju državnih poduzeća, promjene u radnom zakonodavs­tvu. Sve to bi, smatra MMF, poboljšalo konkurentn­ost, a potaknulo rast i mogućnosti zapošljava­nja u privatnom sektoru, posebno žena i mladih.

Hrvatska kaska

U posljednji­h dvadeset pet godina središnja, istočna i jugoistočn­a Europa uvelike su smanjile razlike u dohotku u odnosu na zapadnu Europu. Ipak, smanjivanj­e tih razlika znatno se usporilo nakon globalne financijsk­e krize, s tim što je Hrvatska jedna od rijetkih članica Europske unije koja je povećala razdaljinu u odnosu na druge umjesto da je smanjuje. Zadnji podaci kažu da je po kupovnoj moći građana i BDP-u po glavi stanovnika samo Bugarska ostala iza nas. Na konferenci­ji će danas, među ostalima, govoriti šefica MMF-a Christine Lagarde, ministar financija Zdravko Marić, guverner Boris Vujčić, Anders Aslund iz Atlantskog vijeća, Servaas Deroose uime Europske komisije i mnogi drugi.

 ??  ?? šefica MMF-a Christine Lagarde očekuje strukturne reforme i smanjenje javnog duga
šefica MMF-a Christine Lagarde očekuje strukturne reforme i smanjenje javnog duga
 ??  ?? Od Vlade Andreja Plenkovića
Od Vlade Andreja Plenkovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia