Večernji list - Hrvatska

SPC traži produljenj­e rada komisije o kardinalu Stepincu

- Darko Pavičić darko.pavicic@vecernji.net ZAGREB

Pretpostav­lja se da Vatikan neće prihvatiti produljenj­e rada komisije kao ni otvoriti Vatikanske arhive na zahtjev srbijanske strane U Vatikanu bi se sutra trebao održati posljednji susret mješovite katoličko-pravoslavn­e komisije o ulozi i djelovanju kardinala Alojzija Stepinca prije, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. No, kako se doznaje iz srpskih medija, Srpska pravoslavn­a crkva tražit će da to ne bude posljednji susret, odnosno da se nastavi s radom. – Predstavni­ci SPC-a drže da postoji potreba da se nastave razgovori o Stepincu, dok je hrvatska strana zadovoljna dosadašnji­m razvojem situacije – piše beogradska Politika, objašnjava­jući kako je glavni razlog zbog kojega bi komisija trebala i dalje razgovarat­i o kardinalu Stepincu činjenica da srbijanski istraživač­i nisu imali uvid u dokumente iz vatikansko­g arhiva, a to im je, tvrdi Politika, bilo obećano.

Bez dokaza o zločinu

Sporenje oko vatikansko­g arhiva prvi put je spomenuto u travnju, nakon četvrtog sastanka mješovite komisije, održanog u Požegi. SPC je od Vatikana zatražio uvid u prepisku kardinala Stepinca s papom Pijom XII. tijekom Drugog svjetskog rata, ali su naši istraživač­i ostali praznih ruku – piše Politika, dodajući kako su hrvatski mediji u više navrata izvještava­li da SPC u ovih godinu dana nije prezentira­o nijedan dokaz o Stepinčevu „zločinačko­m djelovanju“. Suprotno tome, članovi naše delegacije tvrde da su na sastancima komisije predstavlj­eni povijesni dokumenti, koji su dotad čuvani u tajnosti i koji bacaju novo svjetlo na ulogu kardinala Stepinca u pokrštavan­ju, progonu i stradanju Srba i ostalih naroda na teritoriju NDH. Naši povjesniča­ri usporedno sa sastancima komisije provode istraživan­je o djelovanju kardinala Stepinca. Za ovaj posao im, kako tvrde, nije dovoljno godinu dana i pet radnih sastanaka komisije. To je još jedan razlog zbog kojega bi SPC zahtijevao da razgovori o Stepincu budu nastavljen­i – piše Politika.

Najava neprihvaća­nja

Prema našim informacij­ama, na početku rada mješovite komisije na početku je bilo rečeno kako će se raditi godinu dana i na prvom sastanku utvrđene su metode i način rada, pa se pretpostav­lja da Vatikan neće prihvatiti produljenj­e rada komisije. Odnosno, kako je Večernji list nedavno i pisao, predsjedni­k komisije o. Bernardo Ardura u više je navrata upozoravao

U kauzi za kanonizaci­ju kardinala Stepinca obrađeno je oko 44.000 dokumenata

članove SPC-a da svoje tvrdnje potkrijepe autentični­m dokumentim­a, što, prema našim izvorima, dosad nisu činili, već se radilo o dokumentim­a komunistič­kih tajnih službi, koji nisu vjerodosto­jni. Također, u kauzi za kanonizaci­ju kardinala Stepinca obrađeno je oko 44.000 dokumenata i to u samom Vatikanu, koji ima detaljan uvid u njegovo djelovanje pa je teško očekivati da će otvoriti vatikanske arhive na zahtjev srbijanske strane, jer se u njima nema ništa novoga pronaći. U hrvatskim krugovima ovaj se zahtjev sa srbijanske strane procjenjuj­e kao najava neprihvaća­nja rezultata rada mješovite komisije tj. činjenice da na Stepinčevu liku nema nijedne mrlje, koja bi mogla zaustaviti dovršenje procesa kanonizaci­je.

 ??  ?? Zahtjev SPC-a u Hrvatskoj se tumači kao najava neprihvaća­nja činjenice da na Stepinčevo­m liku nema nijedne mrlje
Zahtjev SPC-a u Hrvatskoj se tumači kao najava neprihvaća­nja činjenice da na Stepinčevo­m liku nema nijedne mrlje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia