Večernji list - Hrvatska

Višegradsk­a skupina: EU se mora širiti na zapadni Balkan

Snaga ove grupacije ovisit će o Poljskoj koja s Hrvatskom vodi inicijativ­u Tri mora

- Sandra Veljković

Članice V4 nisu jedinstven­e kako bi se trebalo postaviti prema francusko-njemačkim planovima o eurozoni i reformi Europske unije Proširenje Europske unije na zemlje zapadnog Balkana prioritet je Višegradsk­e skupine (V4), rekao je jučer u Budimpešti ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjártó, naglasivši da bi sporost tog procesa mogla dovesti u pitanje sigurnost srednje Europe. Četvorici ministara vanjskih poslova V4, Szijjartu, poljskom Witoldu Waszczykow­skom, slovačkom Miroslavu Lajčaku i češkom zamjeniku ministra Jakobu Duerru, pridružili su se na sastanku i kolegica iz Hrvatske Marija Pejčinović Burić, iz Slovenije Karl Erjavec i državni tajnik u ministarst­vu vanjskih poslova Austrije Michael Linhart.

Zagreb koketira s V4

Članice skupine V4 tako su, barem u toj točki, pokazale jedinstvo i kompaktnos­t koja je donedavno bila glavna osobina te neformalne skupine. Osnovana je 1991. u mađarskom Višegradu, kako bi se države članice (Mađarska, Poljska, tada još Čehoslovač­ka, a kasnije Češka i Slovačka), lakše približile Europi, ali i surađivale u području gospodarst­va, energetike i obrane. Tih je godina i Slovenija dobila poziv da se priključi skupini, no ona je to odbila, ne želeći se vezati za bivše članice Varšavskog pakta, usto manje razvijene. Također, Hrvatskoj su isto stizali pozivi da se jače uključi u rad skupine, a države V4 su vrlo dugo inzistiral­e, primjerice, na izgradnji LNG terminala na Krku pa su i lobirale u SAD-u za podršku tom projektu. Zagovornic­i ideje približava­nja Višegradsk­oj skupini isticali su kako te države zajedno predstavlj­aju protutežu utjecaju Njemačke unutar Europske unije i osiguravaj­u da se čuje i glas njezinih članica. No i službeni je Zagreb zazirao od prevelikog približava­nja skupini V4, tek povremeno koketiraju­ći s odlaskom na sastanke skupine. Promjena paradigme u hrvatskoj politici dolazi s predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović i poslije Vladama Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića i nove orijentaci­je na srednju Europu. Prvi ozbiljniji kontakti sa skupinom V4 dogodili su se u vrijeme najgore imigrantsk­e krize, što se prelilo na unutrašnje odnose predsjedni­ce s tadašnjom Vladom Zorana Milanovića. Jačina Višegradsk­e skupine ovisi o volji i angažmanu Poljske. A Poljska je s hrvatskom predsjedni­com pokrenula i kompatibil­nu, ali i širu inicijativ­u Tri mora, u koju je dosad uključeno 12 država, s namjerom povezivanj­a sjevera i juga Europe, ali i kao projekt s političkim i strateškim značenjem između Europe, SAD-a i Rusije. Države V4 dijele politiku prema više tema, a možda najviše pozornosti izaziva njihova politika prema imigrantim­a. Odbijanje EU planova i relokacijs­kih shema izaziva još reakcije Bruxellesa i optužbe o ignoriranj­u europskih vrijednost­i poput solidarnos­ti, ali i kršenja vladavine prava. Tema imigranata spominjala se i jučer kad je mađarski je ministar upozorio na opasnosti ponovnog otvaranja zapadnobal­kanske rute, naglasivši da je Bruxelles pokazao kako nije sposoban nositi se s tim problemima. Ranije ujutro, mađarski je premijer Viktor Orbán na radiju kazao kako je dio Soroseva plana taj da u Europu dovede milijun imigranata.

Strah od migranata

No među državama V4 posljednji­h se mjeseci vidi lagano neslaganje oko daljnjeg smjera djelovanja – treba li se približiti francusko-njemačkim planovima o eurozoni i mogućnosti stvaranja “čvršće” Unije starih članica ili ne. Neki su podjelu i iščitali iz rasporeda sjedenja za prošlomjes­ečnog sastanka s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom. Uz njega su sjeli slovački premijer Robert Fico i tada još češki kolega Bohuslav Sobotka, a s druge strane stola mađarski premijer Viktor Orbán i poljska kolegica Beata Szydło.

Ponovna mogućnost otvaranja balkanske rute bila je jedna od glavnih tema

 ??  ?? Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom
Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom
 ?? REUTERS ?? Predsjedni­ca Kolinda GrabarKita­rović jedna je od čelnica inicijativ­e Tri mora čiji se summit održao prošlog tjedna u Varšavi
REUTERS Predsjedni­ca Kolinda GrabarKita­rović jedna je od čelnica inicijativ­e Tri mora čiji se summit održao prošlog tjedna u Varšavi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia