Večernji list - Hrvatska

Policija: Ovo su lica divljaka koji su razvalili Hamburg

Anarhisti su razbijali izloge, palili automobile, tukli se s policijom...

- Bernard Karakaš

Njemačka je policija na ulice grada izvela 20 tisuća redarstven­ika, no to nije spriječilo velike skupine huligana u divljanju Hamburg će još dugo pamtiti sastanak skupine G20 održan proteklog vikenda u tom gradu, ali ne po nekim spektakula­rnim zaključcim­a ili dogovorima čelnika najvećih svjetskih velesila, već po nezapamćen­oj razini razaranja i sukoba koji su plamtjeli na njegovim ulicama u to vrijeme.

Maskirani i organizira­ni

Već u četvrtak, dan prije nego su svjetski lideri počeli dolaziti u grad na Elbi, cijele skupine vandala i maskiranih “prosvjedni­ka” počele su marširati ulicama Hamburga razbijajuć­i i paleći sve što mogu. Nisu ostali pošteđeni izlozi trgovina, kao ni automobili stanovnika koji sa samim skupom nemaju ni najmanje veze. Videosnimk­e prikazane u petak ujutro pokazivale su ulice ispunjene crnim dimom, još gorućim olupinama automobila, ceste pune kamenja i krhotina stakla. Snimke koje kao da prikazuju ratnu zonu, a sam sastanak G20 u tome trenutku još nije službeno bio ni počeo. Stvar je dodatno eskalirala u petak navečer kada su prosvjedni­ci, koji su nominalno prosvjedov­ali protiv globalizma, ali su ustvari koristili priliku za destrukcij­u i pljačku, uz ostalo, počeli posebno napadati ljekarne. Samo u Schanzenvi­ertelu, radničkom, lijevo orijentira­nom dijelu grada opljačkano je nekoliko desetaka ljekarni koje su, prije no što su zapaljene, temeljito “očišćene” od svih opijata. Nije tu bila samo riječ o grupi prosvjedni­ka koju bi činila standardna mješavina antiglobal­ista, ljevičara i socijalist­a, već su se uvelike uključili i anarhisti, ali i “crni blok”, ekstremna i nasilna, mahom radikalno lijeva grupacija poznata po krajnje bezobzirni­m i žestokim napadima na policiju i civile. Crni blok prozvan je jer su njegovi članovi odjeveni u crnu odjeću, s crnim kapama ili maramama preko lica. Ovako jednoobraz­no odjeveni ostavljaju impresivan dojam sile, a ujedno ova “odora” sprečava njihovu identifika­ciju. Upravo pripadnici crnog bloka po Hamburgu su prednjačil­i u razbijanju, devastacij­i imovine i paljevinam­a.

Počela potraga za vođama

U Hamburg je pred skup G20 dovedeno 20 tisuća policajaca iz svih dijelova Njemačke, no broj prosvjedni­ka, među kojima je bio i znatan broj pripadnika crnog bloka nije bio manji. Iako su snage sigurnosti koristile ne samo palice već i vodene topove u suzbijanju nereda na ulicama Hamburga, učinak je bio slab. Hamburg je na nekoliko dana pretvoren u grad bezakonja i vladavine sile u kojemu su stanovnici sigurnost tražili ne izlazeći na ulice. Kancelarka Angela Merkel, ali i čelnici svih njemačkih političkih stranaka, zgroženi su zbivanjima na ulicama drugog po veličini njemačkog grada. U tijeku je istraga kojom se pokušavaju identifici­rati vandali, a sigurno je da Hamburg skoro neće pristati

skupa.• na domaćinstv­o sličnog

 ??  ?? Građani Hamburga spontano su se okupili i odlučili počistiti ulice nakon divljanja ljevičarsk­ih vandala
Građani Hamburga spontano su se okupili i odlučili počistiti ulice nakon divljanja ljevičarsk­ih vandala
 ??  ?? Angela Merkel zatražila je hitno uhićenje počinitelj­a nereda
Angela Merkel zatražila je hitno uhićenje počinitelj­a nereda
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia