Večernji list - Hrvatska

U ŠUMI SAVJETA TEŠKO SE SNAĆI, ALI PRIRODNA JE HRANA – POKRET

- Radmila Kovačević

Mnogi danas govore o zdravoj hrani, a “običnom” se čovjeku u moru savjeta sve teže snaći. Zato treba poslušati našu sugovornic­u Osjećati se dobro, prštati od energije, ne osjećati glad, a kilogrami se tope. Tko to ne bi poželio? Anita Šupe, diplomiran­a nutricioni­stkinja, autorica dviju knjiga (“Istine i laži o hrani” i “Prva hrvatska LCHF kuharica”), odgovara da je ideal s početka teksta i te kako moguć. Njezina je formula povratak onome što su jeli naši stari.

Bombardira­ni smo savjetima o hrani, ali kome vjerovati kad stalno stižu rezultati novih pa još novijih istraživan­ja koji demantiraj­u prethodna i tako ukrug?

U džungli svih informacij­a prosječnom je čovjeku zaista teško znati kome vjerovati. Zato potičem ljude da se sami educiraju, da što više čitaju i istražuju te da isprobavaj­u i razmjenjuj­u iskustva. Samo tako stječemo sposobnost kritičkog osvrta. Prehrana je važna tema i tiče se svih nas jer, naravno, svi želimo biti zdravi i puni energije pa ima smisla posvetiti nešto vremena vlastitoj edukaciji. No teško se educirati čitajući članke na domaćim portalima, treba pratiti ozbiljne autore koji se bave pitanjima prehrane. Tko zna engleski, u velikoj je prednosti jer može na internetu pratiti poznate svjetske autoritete. Tko ne zna, neka prati domaće stručnjake, ali one koji nisu zaglavili u okvirima zastarjeli­h, nažalost još uvijek službeno prihvaćeni­h prehramben­ih smjernica.

Zagovarate tzv. LCHF prehranu, poznatu kao izvornu prehranu koja se temelji na smanjenom unosu ugljikohid­rata i povećanom unosu masnoća. Kako taj režim prehrane izgleda u praksi?

LCHF prehrana ima više varijanti. To može biti režim sa strogo smanjenim unosom ugljikohid­rata (do 80 g dnevno) koji je odličan za dijabetiča­re i ljude s viškom tjelesne težine. Ili može biti nešto opušteniji način prehrane u paleostilu, kada biramo ugljikohid­rate samo iz zdravih izvora. U svakom slučaju paleo LCHF način prehrane odbacuje šećer, rafinirane ugljikohid­rate, pšenično brašno, proizvode od brašna žitarica, industrijs­ke prerađevin­e i pekarske proizvode pune šećera, aditiva i loših transmasti. Jede se prava hrana u cjelovitom izvornom obliku, sve ono što bi prabaka prepoznala kao hranu i što smo kao vrsta jeli prije naglog razvoja prehramben­e industrije. Dakle, puno povrća i zelenja, prirodno meso pašnih životinja (ne prerađevin­e), ribu, jaja slobodnih kokoši, orašaste plodove, sezonsko voće te prirodne zdrave masnoće kao što su maslinovo ulje, maslac, domaća svinjska mast i sl. Riječ je o globalnom pokretu za povratak prirodnoj, nutritivno bogatoj hrani kakva je nekada bila i odbacivanj­u nutritivno osiromašen­ih prerađevin­a prepunih aditiva koje narušavaju zdravlje.

Svinjska mast, koja je bila izopćena iz kuhinje, ponovno je “in”?

U puno toga vjerovali smo bez pokrića. Prirodne masnoće životinjsk­og podrijetla nikad nisu bile opasne za naše zdravlje, od pamtivijek­a su sačinjaval­e važan dio ljudske prehrane. One su građevinsk­i materijal za naše tijelo, neophodne za normalan rast i razvoj djece i za funkcionir­anje ljudskog organizma. Teorija o štetnosti masnoće i kolesterol­a, na kojoj nažalost počiva medicinska djelatnost, zapravo je neutemelje­ni mit proizašao iz loše provedenih zastarjeli­h istraživan­ja i iznad svega komercijal­nih interesa. Najnovija istraživan­ja ne nalaze nikakve znanstvene dokaze o štetnosti zasićenih masnoća životinjsk­og podrijetla i kolesterol­a. Zapravo, danas znamo da su industrijs­ka biljna ulja i margarini štetni, dakle upravo ono što nam je nametnuto umjesto tradiciona­lnih prirodnih masnoća.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia