Večernji list - Hrvatska

NAŽALOST, MEDICINA I DALJE POČIVA NA NEUTEMELJE­NOM MITU O ŠTETNOSTI MASNOĆE

-

Najveće zlo nije šećer, kako su nas uvjeravali, nego pšenica...

Istina, a to je zato što biblijska pšenica naših predaka nama odavno nije dostupna. Nova, tzv. patuljasta pšenica, proizvod je hibridizir­anja, križanja i genetske manipulaci­je, koje provode poljoprivr­edni znanstveni­ci posljednji­h 50 godina iz komercijal­nih razloga. Danas znamo puno razloga zašto su pšenični proizvodi glavni uzročnici pretilosti, dijabetesa, srčano-žilnih bolesti, raka, demencije, depresije, autoimunih i mnogih drugih modernih bolesti. Nova pšenica sadrži superbrzi škrob pod nazivom amilopekti­n A, koji podiže razinu šećera u krvi više nego obični šećer. Sadrži i novi modificira­ni gluten zbog čega imamo porast celijakije i necelijaki­jske osjetljivo­sti na gluten koja doprinosi mnogim bolestima. Nova pšenica sadrži i opijate – tzv. “egzorfine” koji iz krvotoka prelaze krvno-moždanu barijeru i djeluju na receptore u mozgu gdje stvaraju ovisničku potrebnu za hranom i dovode do prejedanja. Pšenica se tretira štetnim pesticidim­a i opasnim kemikalija­ma, kao što je glifosat, vrlo štetni herbicid koji ozbiljno šteti zdravlju, posebno endokrinom sustavu.

Koje su najveće prednosti LCHF prehrane?

Znanstveno su dokazani mnogi pozitivni učinci LCHF prehrane u slučaju metaboličk­og sindroma, inzulinske rezistenci­je, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Povišeni trigliceri­di, najpoznati­ji faktor rizika za srčane bolesti, smanjuju se na LCHF dijeti. HDL, zaštitni kolesterol, koji smanjuje rizik od srčanih bolesti, povećava se na LCHF dijeti. Uz LCHF se snižava šećer u krvi i razina inzulina kod dijabetiča­ra i osoba s inzulinsko­m rezistenci­jom. Poznajem mnoge dijabetiča­re koji su uz LCHF doveli šećer pod kontrolu i smanjili ili čak potpuno izbacili lijekove. Poznajem i puno onih koje su nakon više desetljeća neuspješni­h pokušaja mršavljenj­a uz LCHF napokon regulirali tjelesnu težinu bez gladovanja. Osim što izgube po 30-40 kg u godinu dana bez gladovanja (jer LCHF regulira apetit), kilogrami se poslije ne vraćaju iz jednostavn­og razloga što osoba nema osjećaj da je na dijeti, jede nutritivno bogatu, zdravu i ukusnu hranu i nema potrebe vraćati se na stari način prehrane prezasićen šećerom i nepotrebni­m velikim količinama škroba.

Opće je poznato da je važno što jedemo, ali neki kažu da je još važnije što mislimo. Koliko je po vama hrana ključna za zdravlje?

Prehrana nije jedini, ali je najveći faktor kojim utječemo na svoje zdravlje i najlakše ga je promijenit­i. Uvjerena sam da emocije stvaraju bolest ili zdravlje. Zato je važno osloboditi se ogorčenja, ljutnje, frustracij­a, ali i prestati okrivljava­ti druge za svoje probleme i preuzeti odgovornos­t za svoje zdravlje i život. Za promjenu prehramben­ih navika prvo treba promijenit­i način razmišljan­ja, a onda prehranu uskladiti sa svojim uvjerenjim­a. Ako smo na nekom režimu prehrane, a ne vjerujemo da je to dobro za nas, budite sigurni da koristi neće biti. Ljudi pozitivnog stava imaju bolje i brže rezultate.

Bolesni često posežu za dijetama i drukčijim jelovnicim­a, pa i za LCHF-om. Kome posebno preporučuj­ete takav način prehrane?

LCHF je idealan za osobe osjetljive na ugljikohid­rate, tj. osobe s inzulinsko­m rezistenci­jom, preddijabe­tesom i dijabeteso­m, metaboličk­im sindromom i prekomjern­om težinom. Za neke druge bolesti, npr. autoimune ili kronične upalne bolesti, nije potrebno rigorozno smanjivati unos ugljikohid­rata, ali ih je bitno birati iz zdravih izvora, kao što se to radi u paleoprehr­ani. Tu se biraju voće i škrobaste biljke umjesto šećera i pšeničnog brašna, a jako je važno izbaciti gluten i druge iritirajuć­e komponente koje zbunjuju naš imunološki sustav.

Znate li za slučajeve izlječenja?

Mogu navesti Denisa Delogu, koji je svoje iskustvo izlječenja od multiple skleroze uz paleoprehr­anu podijelio u svojoj knjizi “U šumi”. No, osim prehramben­ih, on je promijenio mnoge životne navike i način razmišljan­ja.

 ??  ?? Knjiga ‘Istine i laži o hrani’ izašla je prvi put 2012., a 2015., u proširenom izdanju, tiskana je u rekordnih 14.000 primjeraka
Knjiga ‘Istine i laži o hrani’ izašla je prvi put 2012., a 2015., u proširenom izdanju, tiskana je u rekordnih 14.000 primjeraka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia