Večernji list - Hrvatska

Niko Kovač u svom stožeru ima ženu! Potencijal­ne igrače skautira Helena

Costa će biti jedna od rijetkih žena s tako visokom pozicijom u Bundesligi

- Katarina.kusec@vecernji.net

Znanje je pokazala treniranje­m mlade momčadi Benfice, ženskih nogometnih reprezenta­cija Katara i Irana, a bila je i skautkinja Celtica

- Ne bojim se. Da nisam mislila da to mogu raditi, ne bih bila ovdje kaže Costa

Katarina Kušec Nogomet ili, kako ga svi koji ga vole nazivaju, najvažnija sporedna stvar na svijetu trenutačno nije glavna tema razgovora na ulici i na internetu. Liga prvaka je završena, državna prvenstva također, većina je trofeja podijeljen­a, završen je i Kup konfederac­ija i nešto pozornosti privlače samo transferi i prva pretkola europskih klupskih natjecanja... Ali, dok mnogi o nogometu sad ne razmišljaj­u, nekima se vrata tek sada otvaraju.

Skautirala je i za Celtic

Tako je Portugalka Helena Costa nedavno pobudila pozornost nogometnog svijeta kada je stavljena na mjesto skautkinje frankfurts­kog Eintrachta. Uz bok Niki Kovaču, ona će biti ta koja će pronalazit­i talente izvan Njemačke koji bi jednog dana klub trebali vratiti na staze stare slave. Već je jednom radila takvu vrstu posla, i to 2008. godine za Celtic iz Glasgowa. Između ostalog, ona će biti jedina žena s tako važnom ulogom u cijeloj Bundesligi. - Ona se razumije u nogomet i u karijeri je dosta toga doživjela - rekao je sportski direktor Eintrachta Fredi Bobič, prenosi Bild. Helena nogomet razumije bolje od većine muškaraca, a zovu je i José Mourinho u suknji. Znanje je pokazala treniranje­m mlade momčadi Benfice, ženskoga drugoligaš­kog portugalsk­og kluba Odivelasa te ženskih nogometnih reprezenta­cija Katara i Irana. Bila je i skautkinja škotskog Celtica, a imenovanje­m na mjesto trenerice francuskog Clermonta 2014. godine otvorila je vrata i drugim ženama. Trebala je tako postati prva trenerica koja vodi neki od klubova iz prve ili druge lige jedne od najjačih liga svijeta, liga tzv. petice. - Ne bojim se. Da nisam mislila da to mogu raditi, ne bih bila ovdje - rekla je na konferenci­ji za novinare tada Helena Costa i dodala: - Da nisam mislila da će me igrači prihvatiti i da ne vjerujem u svoj rad, ne bih bila ovdje. Znam da je to velik korak, ali ovo je 2014. Razumijem vaše iznenađenj­e i interes koji je ovo imenovanje pobudilo, ali to bi trebala biti normalna stvar. Na mene gledajte kao na još jednog trenera - rekla je novinarima.

Žene sve prisutnije

No, nije dugo ostala na trenerskoj poziciji. Zbog privatnih razloga napustila je to mjesto i sada će umjesto kraj travnjaka utakmice gledati s tribina, ali priča za nju je gotovo ista: pratit će igrače, analizirat­i ih i zapisivati stvari u svoj blokić. U kojemu će biti imena odabranih, imena onih koji bi trebali doći pod komandu trenera Nike Kovača, a ona iako se nije uspjela održati kao trenerica neke momčadi, barem je pokazala da žene u muškom nogometu više nisu egzotična pojava jer sljedeću sezonu u njemačkoj ligi obilježit će baš one. Uz Costu tu je i policajka Bibiane Steinhaus (38) koja je prije otprilike mjesec dana saznala da će postati prva žena koja će suditi bundesliga­ške utakmice, a u akciju kreće početkom sezone, u kolovozu. Tako je njihova pojava na terenu i uz njega samo početak ulaska žena u odabrano muško društvo, a sada kada su se konačno probile na pozicije za koje su sposobne, na koje imaju pravo i realno im pripadaju, možda i ostali u svijetu shvate ono što su one odavno shvatile – da je lopta za sve jednako okrugla.

 ??  ?? Helena Costa ima sjajno oko za mlade talente, a tražit će ih za frankfurts­ki Eintracht Nike Kovača
Helena Costa ima sjajno oko za mlade talente, a tražit će ih za frankfurts­ki Eintracht Nike Kovača
 ??  ??
 ??  ?? Niko Kovač dobio je u stožeru vrhunsku stručnjaki­nju
Niko Kovač dobio je u stožeru vrhunsku stručnjaki­nju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia