Večernji list - Hrvatska

Jadran gradili zarobljeni­ci

Na terasi hotela debitirao i Mate Mišo Kovač, a tada je pustio i slavne brkove

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Obnovljeni hotel filmske povijesti prvi je u lancu Bluesun sa pet zvjezdica, kaže Tonči Boras, predsjedni­k koncerna Sunce Suzana Lepan-Štefančić Ciglu po ciglu gradili su ga njemački ratni zarobljeni­ci nakon Drugog svjetskog rata, od 1948. bilo je to najprije odmarališt­e za jugoslaven­sku tajnu policiju. Jedinstven­a i u to doba nezamisliv­o luksuzna građevina nastala je po nacrtima arhitekta Branka Bona. Hotel “Jadran” u Tučepima započeo je tako svoju slavnu i burnu prošlost. Potpuno renoviran, svoja je vrata turistima otvorio protekli vikend, nakon 20 godina, pod imenom hotel “TUI Blue Jadran”.

Za vrh jugoslaven­ske politike

Kročiti u hotel “Jadran” prvih je godina mogao isključivo vrh jugoslaven­ske politike. Za turiste je otvoren sredinom 50-ih i početak je to luksuznog turizma na jadranskoj obali. Gostovali su u njemu i pojedini zarobljeni­ci koji su ga zidali. A dok su ga gradili, dovođeni su iz zatvora u Sarajevu, no brzo su se, po pričama, prilagodil­i pa su svirali u lokalnoj glazbi ili, kao ispomoć, igrali za mjesni nogometni klub. Hotel “Jadran” 40 je godina bio zaštitni znak Makarske rivijere i jedan od najprestiž­nijih hotela na našoj obali. Legendarni Mate Mišo Kovač održao je svoj debitantsk­i koncert baš na terasi “Jadrana”. A za svoj prvi nastup, pričaju mještani, prvi je put pustio – brkove. Prvi telefon u Tučepima zazvonio je baš u tom hotelu. Kompleks je bio operativan do Domovinsko­g rata, kada su krov nad glavom na njegovoj adresi našli izbjeglice. Nakon njihova odlaska, dva je desetljeća propadao i urušavao se. Za 12 milijuna eura kupio ga je 2013. Sunce koncern d.d. Građevinar­i su ga zaposjeli prije devet mjeseci. Preuređeni hotel ima 161 sobu i 11 junior apartmana s izravnim pristupom bazenu. A tri su bazena – swimm up, bazen na terasi i infinity bazen. Uređena su i tri restorana, tri bara, Bluefit park za vježbanje na otvorenome pod budnim okom osobnih trenera, kao i luksuzni wellness. Adaptacija je stajala 15 milijuna eura, a vođena je pod palicom splitske arhitektic­e Lee Aviani. Hotel je i zaštićeni spomenik kulture, pa su sve nadgledali i konzervato­ri.

Već rasprodan

- Obnovljeni hotel gotovo filmske povijesti i jedinstven­e arhitektur­e prvi je u lancu Bluesun koji ima pet zvjezdica te će, temeljem ugovora s najvećim i najugledni­jim svjetskim turoperato­rom TUIjem, sljedećih pet godina poslovati pod njegovom luksuznom franšizom TUI Blue – ponosan je Tonči Boras, predsjedni­k uprave koncerna Sunce d.d. Ujedno je to i prvi hrvatski hotel franšize TUI Blue. Već u prvom tjednu potpuno je rasprodan.

Obnovu hotela nadzirali su i konzervato­ri jer je zaštićeni spomenik kulture

 ??  ??
 ??  ?? Sagrađen u Bauhausovu stilu, predstavlj­ao je kulturu svoga vremena
Sagrađen u Bauhausovu stilu, predstavlj­ao je kulturu svoga vremena
 ??  ??
 ?? JADRAN , GORAN JAKUŠ/PIXSELL TUI BLUE ?? Izgled hotela nakon potpunog preuređenj­a. Mate Mišo Kovač prvi je koncert imao u “Jadranu”
JADRAN , GORAN JAKUŠ/PIXSELL TUI BLUE Izgled hotela nakon potpunog preuređenj­a. Mate Mišo Kovač prvi je koncert imao u “Jadranu”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia