Večernji list - Hrvatska

EU otkrila zapadni Balkan – to je tržište s 20 milijuna potrošača

Dio investicij­skog kolača s 20 projekata od 1,4 milijardi eura ide i Hrvatskoj

- Silvije Tomašević

Na sastanku na vrhu tzv. Berlinskog procesa u Trstu susreli su se šefovi vlada šest zemalja EU i čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana Zapadni Balkan prostor je od 20 milijuna osoba i kao takav zanimljiv kao tržište za sve europske države, prema tome i za hrvatsku ekonomiju. Na sastanku na vrhu tzv. Berlinskog procesa, odnosno država Europske unije i zapadnog Balkana u Trstu bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je imao više bilateraln­ih susreta, a jučer je razgovarao i o priznavanj­u hrvatske jezičke manjine u regiji Furlaniji-Julijskoj krajini. Talijanski premijer, domaćin sastanka, Paolo Gentiloni, iznio je ključne pravce mogućeg razvitka toga dijela Europe.

Win-win situacija

– Ne želim vam govoriti kako iza ugla postoji velika perspektiv­a, jer znamo koliko su još žive razlike, podjele i sučeljavan­ja – vrlo je iskreno kazao Gentiloni novinarima dodajući kako je važno što su tu u Trstu bili i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjedni­k Emmanuel Macron. Potrebno je imati zajednički pogled na proces osnaživanj­a EU, kao i na njegovo proširenje prema Balkanu. Dakako, te balkanske države trebaju provesti duboke reforme, ali važno i da članice EU imaju viziju budućnosti Europe. U Trstu su razmatrani projekti i njihova primjena doneseni na sastancima Berlinskog procesa 2015. i 2016. i sa zadovoljst­vom ustanovili kako su pokrenuta važna ulaganja u infrastruk­turu. Samo u infrastruk­turu bit će uloženo 500 milijuna eura. Ako se tome pridodaju i projekti pokrenuti 2015., onda se dolazi do ukupno 1,4 milijarde eura ulaganja za 20 projekata. Dio kolača trebala bi dobiti i Hrvatska, a Plenković je istaknuo kako je projekt LNG-a na Krku značajan za Hrvatsku, ali i za diversifik­aciju opskrbe plinom susjednih zemalja. – To je dobar, razvojni i bitan strateški projekt, koji Hrvatsku čini posebno važnom u ovom dijelu Europe – kazao je Plenković. I Gentiloni je kazao kako na tim prostorima još postoji nepovjeren­je, pa Plenković želi potaknuti rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom kroz, kako kaže, „kvalitetnu suradnju s novom premijerko­m“. Da, Srbiju je u Trstu predstavlj­ala nova premijerka Ana Brnabić, koja je izjavila da je potrebno razmišljat­i pobjedničk­i. – To je win-win situacija. Moramo nadići situaciju da jedan dobiva, a drugi gubi. Moramo razmišljat­i da svi dobivamo – kazala je Brnabić i naglasila da se svi trebaju usredotoči­ti na pozitivne stvari.

Ana Brnabić: Moramo nadići situaciju da jedan dobiva, a drugi gubi. Moramo razmišljat­i da svi dobivamo

Napetost nikome ne koristi

Posebno se govorilo o digitaliza­ciji država zapadnog Balkana. To je ključna poveznica u razmjeni ne samo podataka već i u poslovanju. Nikome ne koristi zadržavanj­e napetosti, odnosno koristi samo onima koji ne žele promjene nabolje. A, kada se razmišlja o prostoru koji još jako zaostaje za standardim­a država EU i na kojem ima 20 milijuna potrošača, onda se razmišlja o budućnosti, o ulaganjima i profitu za sve. U Trstu su se sastali šefovi vlada zemalja EU Njemačke, Francuske, Italije, Austrije, Hrvatske i Slovenije te čelnici zemalja zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovin­e, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

 ??  ?? Ana Brnabić, Duško Marković, Christian Kern, Isa Mustafa, Edi Rama, Emmanuel Macron, Paolo Gentiloni, Angela Merkel, Miro Cerar, Denis Zvizdić, Andrej Plenković i Boris Johnson
Ana Brnabić, Duško Marković, Christian Kern, Isa Mustafa, Edi Rama, Emmanuel Macron, Paolo Gentiloni, Angela Merkel, Miro Cerar, Denis Zvizdić, Andrej Plenković i Boris Johnson
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia