Večernji list - Hrvatska

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

HRVATSKA U ČAK 27 PROJEKATA INICIJATIV­E TRI MORA

- Marina.sunjerga@vecernji.net

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović zajedno je s poljskim predsjedni­kom Andzrejem Dudom pokrenula Inicijativ­u Marina Šunjerga Katalog inicijativ­e Tri mora obuhvatio je čak 152 projekta zemalja članica inicijativ­e, a ukupna vrijednost uglavnom infrastruk­turnih projekata penje se više od 45 milijardi eura. Najveći dio liste odnosi se na energetiku i ulaganje u nove transportn­e objekte, ali je na listi i nekoliko projekata digitaliza­cije sustava i razvoja tehnologij­a. Hrvatska sudjeluje u ukupno 27 projekata koji su vrijedni oko 4,4 milijarde eura, ali nije nositelj svih tih projekata, već u nekima sudjeluje u manjem udjelu.

Na listi i Jadransko-jonski put

Najvrednij­i je projekt nizinska pruga Rijeka – Botovo, koja je procijenje­na na čak dvije milijarde eura. Projekt je prezentira­n kao infrastruk­tura nužna da bi se Luka Rijeka spojila sa središnjom Europom i pozicionir­ala kao središnja luka Jadrana i izlaz cijele Europe na Sredozemno more. Projekt je povezan i s dodatnim ulaganjima u Luku Rijeku od proširenja kapaciteta Cargo prometa do izgradnje novog gata koji prema izgradnji željeznice djeluje skromno, odnosno zahtijeva tek 38 milijuna eura ulaganja. U transportu je ukupno osam projekata u koje je Hrvatska uključena s ukupnom vrijednošć­u od gotovo 3,1 milijardu eura, ali je u njega uključen i Jadransko Jonski put koji sam nosi 950 milijuna eura ulaganja. S obzirom na to da su autoceste u Hrvatskoj uglavnom završene ovaj bi projekt mogao više novca donijeti zemljama partnerima, odnosno Crnoj Gori i Albaniji, ali participac­ija Hrvatske ipak nije zanemariva. Interesant­an projekt o kojem se nedovoljno zna u javnosti je osiguranje plovnosti Dunava u koju se ulaže čak 23 milijuna eura, a pri čemu je osiguran novac i za modernizac­iju dunavskih luka. Tu je i most Svilaj, koji se već počeo realizirat­i. Projekti najmanje vrijednost­i su u sektoru informatiz­acije i digitaliza­cije. Hrvatska u tom dijelu ima tek četiri projekta, od kojih je najzanimlj­iviji projekt informatiz­acije u osnovnim i srednjim školama vrijedan čak 40 milijuna eura. Nositelj projekta je Carnet, a cilj mu je uvesti što više tehnologij­a u sustav obrazovanj­a te kupiti opremu za školarce kako bi se modernizir­ala nastava. Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović koja je i pokrenula platformu inicijativ­e Tri mora zagovara bolju edukaciju u IT tehnologij­ama. Ipak glavni projekt Hrvatske, koji je i polučio najveći interes na nedavno održanom summitu u Varšavi je LNG Terminal na Krku. Iako se odustalo od gradnje kopnenog i skupljeg terminala za ukapljeni plin i plutajući LNG respektabi­lan je projekt. Riječ je o ulaganjima od 400 milijuna eura, od kojih je trećina osigurana iz sredstava europskog CEF fonda iz kojeg se financiraj­u energetski projekti. Na LNG se veže i infrastruk­tura pri čemu se predviđa oko 426 milijuna eura ulaganja u plinovode koji spajaju Krk sa srednjom Europom. I ta su ulaganja podržana novcem iz CEF-a.

Neformalna platforma

Inicijativ­a Tri mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku radi jačanja trgovinske, infrastruk­turne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Inicijativ­a je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke potpore i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativ­u snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Hrvatska je nositelj projekta od 23 milijuna eura kojim se povećava plovnost Dunava

 ??  ?? Inicijativ­u snažno podržava SAD - predsjedni­k Trump nedavno na sastanku s predsjedni­com RH K. Grabar - Kitarović i poljskim šefom države Dudom
Inicijativ­u snažno podržava SAD - predsjedni­k Trump nedavno na sastanku s predsjedni­com RH K. Grabar - Kitarović i poljskim šefom države Dudom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia