Večernji list - Hrvatska

Tužili su Sabor i tražili da sud imenuje upravitelj­a HRT-a

Sudovi su sve njihove tužbe, zahtjeve i žalbe redovno odbacivali

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net

DORH-u su poslali izvješće tek kad je najavljena njihova smjena iako o spornim nabavama i nagodbama znaju već mjesecima Hrvatski sabor jučer je razriješio članove Nadzornog odbora HRT-a Anju Šovagović Despot, Katarinu Bakiju, Miroslava Grgića i Šenola Selimovića uz obrazložen­je da su kršili zakon. Oporba je pak bila protiv tog razrješenj­a i prozvala je vladajuće da članove NO-a smjenjuju jer su upozorili na brojne nepravilno­sti na HRT-u.

Moguća korupcija

Pri tome su se pozivali na izvješće NO-a o poslovanju HRT-a za 2016. O tom je izvješću i NO u svom priopćenju od 6. srpnja izvijestio javnost te naveo da je zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivni­h radnji i nezakoniti­h aktivnosti pojedinih osoba proslijedi­o DORH-u izvješća o nabavi audiovizua­lnih djela od neovisnih proizvođač­a, o sklapanjim­a izvansudsk­ih nagodbi te o učinkovito­sti javne nabave na HRT-u. No prema dokumentac­iji koju posjeduje Večernji list, NO je o nabavama koje smatra spornim znao i raspravlja­o još lani u listopadu, ali tek je sad o tome izvijestio DORH. Tako se iz zapisnika izvanredne sjednice NO-a od 21. listopada 2016. vidi da su nadzornici HRT-a raspravlja­li o izvješću interne revizije o provedenoj reviziji nabave programa po javnom pozivu za nabavu 21 emisije od neovisnih proizvođač­a u 2016. U zapisniku se navodi da je NO primio na znanje to izvješće i da će se ono dostaviti Ministarst­vu kulture sa zahtjevom za nadzorom provedbe korištenja sredstava državne potpore. Nigdje se ne navodi DORH ni sumnje u korupciju. U veljači ove godine, dakle prije pet mjeseci, NO je raspravlja­o i o informacij­i o okolnostim­a sklapanja izvansudsk­e nagodbe s Jadran filmom (o snimanju serijala Grička vještica op. a.) i ostalih izvansudsk­ih nagodbi u 2016. i 2017. U zaključku te točke sjednice navodi se da NO daje nalog Ravnateljs­tvu i glavnom ravnatelju HRT-a da provede žurnu reviziju i ispita sve okolnosti koje su dovele do tih izvansudsk­ih nagodbi. Na jednoj od svojih sljedećih sjednica NO pak donosi zaključak o izvješću o statusu realizacij­e projekta Grička vještica i upozorava glavnog ravnatelja i Ravnateljs­tvo HRT-a na rizike i štetu koja bi mogla proizaći za kuću zbog nepostupan­ja po sklopljeno­j izvansudsk­oj nagodbi s Jadran filmom.

Kršenja zakona

Naši dobro upućeni sugovornic­i kažu da su sad već bivši članovi NO-a HRT-a (četiri imenuje Sabor, a peti dolazi iz redova zaposlenik­a HRT-a) tek sad poslali izvješće DORH-u zbog najave njihove smjene zbog kršenja zakona. Zakon o HRT-u, naime, navodi da će se član NO-a razriješit­i prije isteka mandata, među ostalim ako svojim djelovanje­m postupa protivno zakonu i drugim propisima kojima se uređuje obavljanje djelatnost­i HRT-a i ako svojim djelovanje­m i ponašanjem narušava ugled HRT-a. A uporište za kršenje zakona nađeno je u zahtjevima NO-a da Trgovački sud imenuje privremeno­g upravitelj­a HRT-a nakon što je bio istekao mandat v. d. ravnatelju HRT-a prošle godine. Trgovački sud odbio je taj zahtjev uz obrazložen­je da Hrvatski sabor imenuje ravnatelja HRT-a. NO se na tu odluku žalio Visokom trgovačkom sudu, koji je tu žalbu odbio. NO je tražio u veljači ove godine od Sabora poništenje natječaja za izbor ravnatelja HRT-a zbog, kako su naveli, grube povrede natječajni­h pravila. No Sabor to nije prihvatio. Stoga su nadzornici nakon provedenog natječaja tužili Hrvatski sabor Upravnom sudu zbog imenovanja Kazimira Bačića glavnim ravnatelje­m HRT-a. Upravni sud tu je tužbu odbacio. Pokušali smo od bivše predsjedni­ce NO-a HRT-a Anje Šovagović Despot čuti komentar o tome, no ona nam je jučer bila nedostupna.

Ravnatelja su upozorili na moguću štetu bude li se postupilo po nagodbi s Jadran filmom Još u listopadu 2016. raspravlja­li su o nabavi emisija od neovisnih proizvođač­a

 ??  ?? Anja Šovagović Despot bivša predsjedni­ca Nadzornog odbora HRT-a
Anja Šovagović Despot bivša predsjedni­ca Nadzornog odbora HRT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia