Večernji list - Hrvatska

Sladoled u vinu 40, a kuglica od piva devet kuna

Možete kušati okus kremšnite, ali i borovnice s đumbirom ili bosiljka balzamični­m octom

- Petra Balija, Nikolina Drempetić

Zagrebački slastičari i ove sezone iznenađuju svojim maštovitim kreacijama, a “uvezli su” desert u alkoholu, koji je hit u New Yorku gradska@vecernji.net Ledeno bijelo vino u orošenoj čaši na štinglu dodatno se hladi voćnim sladoledom na štapiću. Umočen je “naopako”, s drvcem koje viri iz čaše, kako bi onaj tko u poslastici uživa mogao birati – hoće li čekati da se sladoled otopi ili će lizati. Sladoled u vinu nije veliki hit samo u New Yorku, odakle je izvorno potekao. Taj je trend vrlo brzo došao i na ulice hrvatske metropole, a sve više poklonika okuplja u Radićevoj.

Sin otkrio trend “crafta”

U zalogajnic­i Mio Corazon sladoled u vinu po cijeni od 40 kuna nude od nedavno, a vlasnica Marčela Kolman na ideju je došla pra- teći trendove izvana. – Sladoled napravim tako što zaledim pomiješani sok od manga, naranče i jagode – kaže Marčela Kolman, u čijem lokalu se može probati još jedan sličan “desert”. “Voodoo” (koji košta 30 kuna) radi s vinom i plavim Curacaom te na vrh stavi kuglicu sladoleda. – Još je jedan tajni sastojak, zato se i zove “Voodoo”. Patentiral­a sam ga, tako da ga se ne može probati nigdje drugdje u svijetu – kaže M. Kolman. Alkohol u sladoled stavljaju i u slastičarn­ici Orijent, u čijim se vitrinama može naći i onaj od piva. Okus koji su nazvali IPA rade na osnovnoj bazi kao i ostale sladolede no u njega dodaju hmelj i ječam i APA-u od craft pivovare Nova runda. – Odlučili smo se za tu vrstu jer nakon više ispitivanj­a on nam se činio najpogodni­ji za sladoled zbog svoje arome i mirisa. Najveća pomoć bio nam je naš sin Andrija koji nam je, kao poznavatel­j i ljubitelj piva, dao niz korisnih savjeta kako istaknuti njezin ka- rakteristi­čni okus – kaže vlasnica Šeherezada Sučević. Za ostale sladolede koriste razne vrste alkoholnih pića, no kao dodatak, a ne za dominantan okus.

Vole i jagodu s acetom

Neobične kombinacij­e nisu strane stanovnici­ma Zagreba, koji su se ove sezone pomamili za okusima poput kremšnite, koju nude u “Oranžu” ili jagode s acetom i borovnice s đumbirom koje se mogu naći u “Amelie”. Neki će rado posegnuti za na prvi pogled nespojivim kombinacij­ama. U “Slatkoj tvornici Medenko” novost su bosiljak s preljevom od jagode i balzamično­g octa, matičnjak s limunom, sorbet od lubenice i menta s crnim ribizlom. Onima koji jedu sladoled, svjedoče zaposlenic­i slastičarn­ica, nije problem dati od 9 do 12 kuna za kuglicu, čija se cijena formira s obzirom na komplicira­nost izvedbe. Onaj tko ima želju za sladoledom, platit će bez obzira na to koliko košta.

 ??  ?? Marčela Kolman u Mio Corazonu nudi sladoled u vinu, a traže
Marčela Kolman u Mio Corazonu nudi sladoled u vinu, a traže
 ??  ?? Filip Stanić iz Oranža: Super ide sladoled “kremšnita”Za mnoge Zagrepčane cijena kuglice sladoleda od 9 do 12 kuna je previsoka
Filip Stanić iz Oranža: Super ide sladoled “kremšnita”Za mnoge Zagrepčane cijena kuglice sladoleda od 9 do 12 kuna je previsoka
 ??  ?? Draženka Jurić: Borovnica s đumbirom traženija je
Draženka Jurić: Borovnica s đumbirom traženija je
 ??  ?? Sladoled IPA u Orijentu rade od hmelja, ječma i APA-e
Sladoled IPA u Orijentu rade od hmelja, ječma i APA-e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia