Večernji list - Hrvatska

Malo jakih premijera predstavlj­a izazov povratniku Vidačković­u

Atraktivno­st programa podižu predstavlj­anja TV serija i kino na plaži

- József.pulitzer@vecernji.net

Većina najvećih ovogodišnj­ih domaćih filmskih atrakcija već je proputoval­a svijet, a obilno su eksploatir­ani i u hrvatskim kinima Milena Zajović Hrvatskom premijerom filma “Lavina” redatelja Stanislava Tomića večeras počinje 64. Pulski filmski festival, ponovno na čelu s umjetnički­m direktorom Zlatkom Vidačković­em koji je vodio festival od 2004. do 2014. godine. Pred Vidačković­em je ove godine bio težak zadatak: iako će u programu imati određen broj premijerni­h naslova, većina velikih atrakcija poput internacio­nalnih festivalsk­ih uspješnica “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić i “Ustava Republike Hrvatske” Rajka Grlića, kao i komercijal­nog uspjeha “ZG80” Igora Šeregija ili dječjih atrakcija “Uzbuna na Zelenom Vrhu” Čejen Černić i “Anka” Dejana Aćimovića već su obilno eksploatir­ani u hrvatskim kinima. Zbog toga ne čudi ni pomalo bizarna odluka da se cijela jedna večer Arene popuni dvama naslovima hiperprodu­ktivnog redatelja Angela Jurkasa. Radi se o filmovima “Fuck Off I Love You” i “Zbog tebe” u kojima je autor uspio okupiti plejadu poznatih hrvatskih glumaca, dokazavši da njegova ambicija nadvladava produkcijs­ka ograničenj­a nezavisnog filma u Hrvatskoj. Uz “Lavinu”, koja bi humorom za široke mase lako mogla napuniti predivnu pulsku arenu u večeri otvaranja, među premijeram­a se ove godine ističe “Agape” Branka Schmidta temeljen na scenariju njegova stalnog suradnika Ive Balenovića i Sandre Antolić, a govori o svećeniku pedofilu i ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika: jednim zaljubljen­im u njega i drugim za kojim on žudi i gubi kontrolu. Vrlo je vjerojatno da će to biti film o kojem će se u Puli najviše pričati te kojem na krilima prethodnih uspjeha “Metastaza” i “Ljudoždera vegetarija­nca” predviđamo i uspješnu kinodistri­buciju.

Poslijerat­na provincija

Veliko zanimanje mogle bi izazvati i “Mrtve ribe” Kristijana Milića, redatelja koji se nametnuo kao najvještij­i autor domaćih ratnih filmova od osamostalj­enja, a u novom se filmu bavi sudbinama dvadesetak likova u poslijerat­nom provincijs­kom gradiću. S ozbiljnom referencij­om premijerno­g prikazivan­ja u Rotterdamu dolazi i “Kratki izlet” Igora Bezinovića, osuvremenj­ena adapta- cija istoimenog lektirnog romana Antuna Šoljana, a ove je godine izvrsna i berba kratkih animiranih filmova među kojima se ističe koprodukci­ja “Ježeva kuća” nagrađena u Berlinu, ali i “Manivald” Chintis Lundgren, “Crvenkapic­a Redux” Danijela Žeželja i niz drugih ostvarenja.

Prate svjetske trendove

Kao novitet ovogodišnj­eg programa ističu se predstavlj­anja dramskih serija kojima Pula pokazuje da može i zna slijediti globalne trendove, a kao nacionalna premijera najavljena je serija “Čuvar dvorca” Lukasa Nole. S obzirom na dugi zastoj u proizvodnj­i hrvatskih filmova koji se dogodio uslijed političkih previranja oko HAVC-a, premijerni­h naslova u idućim bi godinama moglo biti i manje, pa će novo-staro vodstvo festivala morati iznalaziti nove načine da održi zanimljivo­st programa. Projekcije na plaži Veruda svakako će pomoći razigravan­ju festivalsk­e atmosfere.

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Pulska je arena svakako najljepše kino na otvorenom u ovom dijelu svijeta
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Pulska je arena svakako najljepše kino na otvorenom u ovom dijelu svijeta
 ??  ?? Lavina Redatelj: Stanislav Tomić Otac obitelji vraća se iz mrtvih i priznaje da je cijelo vrijeme bio homoseksua­lac
Lavina Redatelj: Stanislav Tomić Otac obitelji vraća se iz mrtvih i priznaje da je cijelo vrijeme bio homoseksua­lac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia