Večernji list - Hrvatska

Igra finale Wimbledona, a u repki je suspendira­n

Mate će se danas od 17 sati u paru s Austrijanc­em Marachom boriti za naslov protiv Mela i Kubota

- Karlo Ledinski karlo.ledinski@vecernji.net ZAGREB

Mate Pavić (24) dosad je u karijeri zaradio 701.154 dolara, a u slučaju današnje pobjede tom će iznosu pridodati još 260.000 dolara! Hrvatska bi danas, prvi put nakon 16 godina i one čudesne Ivanišević­eve pobjede, mogla dobiti wimbledons­kog pobjednika u seniorskoj konkurenci­ji. Doduše, ne u pojedinačn­oj, već u konkurenci­ji parova, no i to je golem doseg. Naš adut danas na središnjem terenu bit će Mate Pavić, koji će u paru s Austrijanc­em Oliverom Marachom za suparnike imati Brazilca Mela i Poljaka Kubota, koji će od ponedjeljk­a biti prvi par svijeta, a ove sezone imaju savršenih 13-0 na travi. No, Pavić i Marach imaju dva finala na travi uoči Wimbledona (Stuttgart i Antalya), i sigurno nisu bez šanse.

Prilika za ispisivanj­e povijesti

Pavić je inače četvrti Hrvat koji će igrati finale Wimbledona u muškim parovima. Još 1962. do finala su stigli Nikola Pilić i Boro Jovanović (izgubili od Boba Hewitta i Freda Stollea), a 2013. Ivan Dodig s Brazilcem Melom također je bio blizu trofeja, no u četiri seta bolji su bili Mike i Bob Bryan. Nekima je Pavićev uspjeh iznenađenj­e, neki prije Wimbledona nisu čuli za njega, no Splićanin je unatoč svojoj mladosti, 24 su mu godine, već etablirani tenisač. Osvojio je šest turnira u konkurenci­ji muških parova (pet puta s Novozelanđ­aninom Michaelom Venusom, jednom s Britancem Dominicom Inglotom), a još 12 puta igrao je u finalu te je došao do 34. mjesta na rang-listi. A taj će se renking sljedećeg tjedna znatno popraviti. Dok je 36-godišnjem Matinu partneru Marachu ovo možda i posljednja šansa za Grand Slam, pred Pavićem je još mnogo šansi, jer s 24 godine najmlađi je igrač u TOP 50 igrača parova. A Pavić i Marach doista su neobičan par. Osim što je između njih 12 godina razlike, obojica imaju mjesta prebivališ­ta na neobičnim adresama. Naš Pavić prijavljen je na Bahamima, a Austrijana­c u Panami! Kada je Mate počinjao s tenisom, sa samo pet godina, nije razmišljao o sebi kao igraču parova, već o igraču koji želi ostaviti veliki trag u pojedinačn­oj konkurenci­ji. Ljevoruki Pavić u siječnju 2011. bio je među pet najboljih juniora na svijetu. No, već se tada iskazao i kao timski igrač, iste je godine osvojio juniorski Wimbledon u paru s Britancem Georgeom Morganom. U pojedinačn­oj konkurenci­ji imao je Mate bljeskova, pobijedio je, primjerice, u Umagu 2012. nekadašnje­g prvog tenisača svijeta J. C. Ferrera. Osvojio je Mate četiri turnira iz kategorije futures (posljednji u ožujku 2015.), ali činjenica je da na ATP turnirima ima samo tri pobjede. No, najveći uspjeh u karijeri Paviću je osvajanje US Opena u miksu s Njemicom Siegemund.

Vrijeme je za oprost

Pavić je dosad u karijeri zaradio 701.154 USD, a u slučaju današnje pobjede tom će iznosu pridodati još 260.000 USD! Nakon svega, mislimo da je došlo vrijeme da izbornik Željko Krajan oprosti Mati Paviću grijeh iz 2014. (želio se reprezenta­ciji za dvoboj s Nizozemsko­m priključit­i tek u srijedu) i vrati ga u reprezenta­ciju...

Splićanin Mate ima prebivališ­te na dalekim Bahamima, u Freeportu

 ??  ?? Pavić je ovih dana za zajedničku fotografij­u ulovio i velikana Federera
Pavić je ovih dana za zajedničku fotografij­u ulovio i velikana Federera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia