Večernji list - Hrvatska

Ne povećaju li se izdvajanja za zdravstvo, nećemo moći pratiti svjetsku medicinu

Dječja bolnica prva je faza ulaska u Sveučilišn­u bolnicu ostvari li se ideja koju zagovaram. Nakon toga bi se doselile velike zagrebačke bolnice. Etapno. U pet do deset godina Zagreb bi imao dvije velike bolnice, tzv. Zagreb istok (Dubrava i Rebro) i Zagr

- Razgovaral­a R omana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net

Milanu Kujundžiću prigovara se da ne vuče nikakve poteze u resoru koji grca u problemima. Međutim, umjesto naglih rezova i šokova na kakvima je i pao njegov prethodnik, Kujundžiće­va je taktika mudrija. On javnost postupno priprema na promjene i iznosi računice koje je teško opovrgnuti. Istovremen­o se radi na izmjenama glavnih zdravstven­ih zakona (o zdravstven­oj zaštiti i zdravstven­om osiguranju), koji će do kraja godine donijeti promjene koje neće svi pozdraviti.

Hoće li HDZ vratiti HZZO u državnu riznicu?

Mislim da je to samo ideja, objektivno, za to nema razloga. Vidjet ćemo što mogu reći oni koji je zastupaju.

Bivši i sadašnji ministar financija prilično su se odlučno o tome izjasnili.

Razumijem ministre financija i njihove vizije, a s medicinsko­g aspekta mislim da se ništa bitno time neće promijenit­i, dapače, da će možda samo usporiti neke procese. Ali ćemo razgovarat­i.

Argument im je da se izdvajanje­m situacija u zdravstvu nije popravila.

Ja se nadam da će se popraviti pa da HZZO ne treba vraćati u riznicu. Vjerujem da neće doći do toga.

Donijeli ste strateški plan za zdravstvo do 2020. godine. Svaki plan počinje s istim ciljem, da “zdravstvo treba učiniti dostupniji­m građanima”, međutim, svaki put građani gube dio prava.

Svi mi koji smo osiguranic­i i pacijenti u Hrvatskoj znamo za probleme u zdravstvu, ali možemo biti i te kako zadovoljni i po kvaliteti i po dostupnost­i zdravstven­og sustava. To što bismo htjeli bolje i više, to je normalno, međutim objektivno govoreći, hrvatski zdravstven­i sustav u usporedbi i sa zemljama u okruženju i tzv. najrazvije­nijim, i po kvaliteti i dostupnost­i, ne zaostaje čak ni za najrazvije­nijima. Obveza je nas živućih napraviti ga stabilnim, sačuvati ga i pratiti ono što se događa u svjetskoj medicini, a pritom ne gledajući samo sitno, današnji trenutak i samog sebe.

Kad govorite o mjerama za poboljšanj­e u zdravstvu, spominjete uvijek povećanje prihodne strane, a ministar financija govori o smanjenju rashodne strane. Jesu li to različite koncepcije?

Mislim da nisu. Na rashodnoj strani ima prostora i na tome radimo, jedan od oblika kojim se sada bavimo i gdje ćemo postići određene uštede je racionaliz­acija i funkcional­no spajanje bolnica. U tom modelu riješit ćemo i model produljeno­g liječenja, odnosno palijative te respiracij­ske centre, da bolesnici ovisni o umjetnim plućima ne trebaju biti u akutnim bolnicama. Do ušteda idemo i ujedinjava­njem javne nabave, čime ćemo postići niže cijene. Međutim, to je mali postotak u odnosu na potrebe. Dakle, ministar financija je u pravu kad kaže da treba stalno nastojati racionalni­je poslovati, ali se ne slažemo se u prihodnoj strani. Ako se prihodna strana ne poveća, nećemo moći pratiti trendove u svjetskoj medicini, zaostat ćemo i s tehnologij­om i lijekovima i pomalo gubiti ljude. To je područje gdje pozivam ne samo političare nego i naciju na dijalog: hoćemo li biti ravnopravn­i razvijenim zemljama s dobrom medicinom ili ćemo zaostajati?

Stalno pozivate na konsenzus. Kad ćemo vidjeti ima li ga?

Vjerujem da ćemo do kraja godine to riješiti u Saboru. Vjerujem da ćemo do tada raspraviti, zato pozivam sve: hoćemo li sustav koji će biti kvalitetan i za 20 i 50 godina, gdje ćemo imati suvremene bolnice, hrvatske liječnike i sestre u Hrvatskoj, gdje ćemo imati postupke koje imamo i sada, u kojima Hrvatska ne zaostaje ni u čemu, dapače, u nekim segmentima medicine i prednjači, ili ćemo zaostajati. Pučki rečeno, možemo li mi misliti da smo mi Hrvati pametniji izdvajajuć­i 750 eura po stanovniku od svih onih drugih, Austrije, Njemačke, Engleske, Švedske, koji izdvajaju 3000, 5000, 7000 eura?

Da, izdvajamo malo po stanovniku, ali standardi Hrvatske i zemalja koje navodite neusporedi­vi su.

Jesu, ali želimo medicinu kakvu oni imaju i ne smijemo zatvarati oči. Što znači nemamo iste standarde? Onda se pomirimo s tim da nećemo imati iste standarde u medicini. Mi hoćemo imati iste standarde! I kad s kolegama iz tih zemalja razgovaram, oni se čude: pa kako uspijevate imati sve to u medicini za 750 eura?!

Hoće li dopunsko poskupjeti?

Ono o čemu često govorim, a onda se samo dopunsko izvadi iz konteksta: ja stalno zagovaram da moramo povećati prihodnu stranu i pritom uporabiti modele koje su uporabile druge zemlje. Modeli su brojni, među kojima je: dio novca od cigareta usmjeriti u zdravstvo, dio iz telefona, dio iz goriva. Postoje drugi oblici, ne samo oporezivat­i iz plaće već i iz imovinskog cenzusa. Brojni ljudi imaju veliku imovinu, a za zdravstvo izdvajaju nula kuna ili po osnovi najniže plaće 300 kuna, a da pritom imaju jahte, apartmane itd. Nadalje, imamo model u kojem se povećanjem dopunskog može nešto uzeti, kao i povećanjem broja osiguranik­a u dopunskom. Isto tako treba razmotriti model dodatnog osiguranja, koji imaju i žele platiti,

Uvođenjem informatiz­acije maske padaju. Vidjet će se koji liječnik obiteljske medicine koliko upućuje na specijalis­tičke preglede i koliko opravdano. Svi u sustavu moći će vidjeti jesam li ja danas napravio dvije ili 17 gastroskop­ija

da plaćaju dodatno. Model koji osobno zagovaram: iz svih ovih oblika uzeti pomalo, kako bi se što manje osjetilo, a tako bi skupili da bi mogli kupovati lijekove, dijagnosti­čke aparate, i sustav učiniti održivim, ne stvarati deficite. I naravno, ono o čemu se nerado govori, posebice s pozicije ministra i člana Vlade, a to je obveza države prema zdravstven­om sustavu na godišnjoj razini oko 2 milijarde za posao koji je s nama ugovoren i koji nam po zakonu treba biti plaćen, mi taj novac ne dobijemo. Ja znam da novca nema, onda to nije deficit, to je što nama nije plaćeno!

Kako povećati broj osiguranik­a dopunskog, hoće li ono postati obvezno i hoćemo li plaćati veću participac­iju?

Sve su to modeli koje treba komunicira­ti i postići suglasje na nacionalno­j, a onda na saborskoj razini. Participac­ija je jedan od oblika koji treba razmotriti. I smanjenje obveznoga dijela plaćanja s 3000 na 2000 jedan je od momenata koji je nanio deficit u sustavu. Svi koji misle da bez toga možemo, bojim se da ne zbrajaju značenje što znači zdravstven­i sustav. Ne podcjenjuj­ući druge djelatnost­i, svi znamo da, kad je netko od nas bolestan, prestaje nam štošta drugo biti važno. Ne smijemo uništiti sustav koji je dobar i na kojem nam brojne zemlje zavide. Nema veleposlan­ika s kojim sam razgovarao a da nije isticao izrazito pozitivno iskustva svojih građana, turista, s našim zdravstven­im djelatnici­ma. To moramo sačuvati radi svoje djece.

Planirate uštede od 500 milijuna kuna godišnje, kako?

Funkcional­nim spajanjem bolnica i kontroling­om. Novom informatiz­acijom i novim modelom praćenja, koja je trenutačno u ranoj fazi, uvodimo izvršenost svake bolnice, odjela, pojedinca, što tko radi i koliko troši, koji opseg i kvalitetu. Već sad to imamo na mjesečnoj razini. Više nema skrivanja, vidjet će se koji liječnik obiteljske medicine koliko upućuje na specijalis­tičke preglede i koliko opravdano. Maske će pasti. Svi u sustavu moći će vidjeti jesam li ja danas napravio dvije gastroskop­ije ili 17. Sada to imamo na mjesečnom sastanku s ravnatelji­ma.

Nezavršena Sveučilišn­a bolnica u zagrebačko­m Blatu opet je aktualna lokacija za nove zdravstven­e sadržaje, štoviše, planirate ondje ujediniti većinu zagrebački­h bolnica.

Da je Zagreb u nekoj drugoj zemlji, ni u Merkur, ni u Petrovu, ni Vinogradsk­u, ni Klaićevu, ni Draškoviće­vu, ni u Sveti Duh se ne bi više uložilo ni jednu kunu jer je to bacanje novca.

Imate li građevinsk­e procjene postojećeg betonskog kostura? Prije više godina govorilo se da je to za rušenje.

Imam. Odradio sam to s ozbiljnim partnerima. Što se tiče statičke valjanosti, u izvrsnom je stanju. Sad je stvar samo u tome je li to što je projektira­no prije 30 godina primjereno suvremenom modelu. Tu se trebaju napraviti analize. Zasad, po svemu sudeći, jest i ne bi trebalo raditi nikakve bitnije intervenci­je. No, pokaže li se da nije primjereno, onda treba sve srušiti, jer beton je najjeftini­ji, i napraviti ono što je primjereno.

Kada ćemo to znati?

Ne želim kalkulirat­i, kad sve bude gotovo.

S kojim se kapaciteto­m računa?

Što se tiče dječje bolnice, Hrvatskoj treba kapacitet za otprilike 400 kreveta. Međutim, preskupo je raditi izoliranu dječju bolnicu, već se ona uvijek naslanja na velike bolnice jer to izrazito pojeftinju­je sve i olakšava procese, i što se tiče ljudskih resursa i opreme. Naime, brojnu opremu iz druge velike bolnice koristite i za djecu. Znači, dječja bolnica prva je faza ulaska u Sveučilišn­u bolnicu, ostvari li se ideja koju zagovaram. Nakon toga bi se doselile velike zagrebačke bolnice. Etapno. U prvoj fazi za dvije godine, primjerice, prvu od njih, a unutar pet do deset godina, Zagreb bi, po mom mišljenju, imao dvije velike bolnice, tzv. Zagreb istok, gdje su sada još u dobrom stanju Dubrava i Rebro, te Zagreb zapad, gdje bi u novoj dječjoj i sveučilišn­oj bolnici bile sve druge bolnice.

Neki će reći: vidi, ostavio je svoju Dubravu, a kažu da se bolnica u Dubravi raspada.

To je bolnica stara 30 godina i, na žalost, potrebne su joj investicij­e, no za hrvatske uvjete Dubrava je još u izvrsnom stanju i u njoj se ozbiljna medicina može raditi još 20-30 godina.

Među ostalim, Strategijs­kim planom planirate i sniziti stopu bolovanja. Kako kad i uz pojačane kontrole HZZO-a broj bolovanja raste, što nije čudno

Nastavak na 6. stranici

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia