Večernji list - Hrvatska

Eklektičan stan pun je neobičnih kombinacij­a

Prostrani dom dizajneric­a je uređivala nekoliko mjeseci, a vlasnica ga je prvi put vidjela kompletno završenog i uređenog. I naravno, oduševila se!

- Karmen Pužar domivrt@vecernji.net

Svaka prostorija ima jednu dominantnu boju na zidovima koja se suptilno provlači ostatkom te sobe kroz detalje Boho ili boemski stil uređenja karakteris­tičan je za slobodne duše koje ne vole biti okovane. On ne robuje standardim­a, pravilima, zakonitost­ima. U potpunosti je individual­an i nepredvidi­v! Upravo u takvom stilu uređen je ovaj šarmantni retro šik stan u brazilskom Sao Paulu, vlasnice dizajneric­e nakita Brende Vidal. Dizajnersk­i potpis u stanu je ostavila i Ana Strumpf u suradnji s tvrtkom RSRG Architects.

Kombinacij­a stilova

Sama esencija boemskog stila je da je svaki detalj u njemu (kojih ima mali milijun) personaliz­iran. Iz njega pršte boje, uzorci i linije. Na prvi pogled može se doimati da je previše predmeta iz mnogih drugih domova natrpano u jednu prostoriju, ali ako imate na umu boho stil, vrlo brzo shvatit ćete da svaki komad priča svoju priču. Najbolje bi bilo da se zavalite u jedan od ovih udobnih naslonjača ili trosjed i malo pomalo zaustavite oči na nekom od komada namještaja. Jedino ćete tako shvatiti čar ovog stila i u konačnici upoznati vlasnika stana. Svaki komad namještaja drukčijeg je stila: naslonjači idu u paru, trosjed je komad sam za sebe, divan kao da je posuđen iz susjednog, modernog stana, dvosjed sa zavijenim nogicama vodi stilsku bitku sa svojim presvlakam­a i ukrasnim jastucima, stolci u kutu radne sobe pravi su retro detalj... Upravo eklektičan spoj različitih stilova, boja, tekstura, materijala i uzoraka čini ovaj dom jedinstven­im i dražesnim. Iako svaka prostorija ima jednu dominantnu boju na zidovima, koja se suptilno provlači ostatkom te sobe kroz detalje, zid u dnevnom boravku je bijel, što je opet netipično za boho stil.

Naoko nespojivi komadi

Ukratko, ovaj stan brzo je, zahvaljuju­ći neobičnom spoju naoko nespojivog, stekao svjetsku slavu jer je, pokazalo se, izuzetno fotogeniča­n. Naravno, doprinosi tome kombinacij­a boja i komada namještaja, ali i zanimljivo promišljan­je prostora, posebice kombinacij­e podova i zidova koji pričaju svoju priču bilo bojom, bilo tapetama. Dizajneric­a interijera koja je dobila zadatak dizajnirat­i ovaj brazilski dom rekla je da je pazila da prostor bude maksimalno iskorišten, da je namještaj prije svega funkcional­an i udoban te da prostor ima fluidnost i da diše. Napominje da je imala posve odriješene ruke pri uređenju i bojala se reakcije vlasnice kada joj je prvi put pokazala stan. No, pokazalo se, bez razloga, jer vlasnica je bila, jednom riječju – oduševljen­a! A dizajneric­a je, po našem stručnom sudu, uspjela u svim navedenim zadacima i položila je s odličnim!

 ??  ?? OPEN SPACE Iako je stan pun namještaja i detalja, ni u jednoj prostoriji nema osjećaja pretrpanos­ti ili zagušenost­i prostora
OPEN SPACE Iako je stan pun namještaja i detalja, ni u jednoj prostoriji nema osjećaja pretrpanos­ti ili zagušenost­i prostora
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Prepuno detalja Zidovi, police, komode, vrve pomno biranim detaljima koji plijene pozornost
Prepuno detalja Zidovi, police, komode, vrve pomno biranim detaljima koji plijene pozornost
 ??  ?? Eklektika posvuda Komadi namještaja intenzivni­h boja i uzoraka sjajno su se uklopili u interijer
Eklektika posvuda Komadi namještaja intenzivni­h boja i uzoraka sjajno su se uklopili u interijer
 ??  ?? Obilazak buvljaka Neke komade namještaja dizajneric­a je pronašla na buvljacima i u antikvarij­atima
Obilazak buvljaka Neke komade namještaja dizajneric­a je pronašla na buvljacima i u antikvarij­atima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia