Večernji list - Hrvatska

Korisni trikovi za dug život vrtnog namještaja

Barem jednom godišnje vrtni namještaj valja očistiti, a ako je od drveta i željeza, i zaštititi adekvatnim sredstvima koja će ga čuvati od štetnih utjecaja

-

Tijekom ljetnih mjeseci ne razmišljam­o o zaštiti namještaja, no jako sunce i te kako ga može oštetiti nema li dobru zaštitu Martina Strukić martina.strukic@vecernji.net ZAGREB Ako želimo da nam vrtni namještaj “poživi” što dulje, valja ga barem jednom godišnje temeljito očistiti. Naime, zabluda je misliti da je on napravljen izdržljivi­jim samo zato što ima vanjsku namjenu. Vrtni namještaj najčešće se izrađuje od drveta, prirodnog i umjetnog ratana, kovanog željeza, aluminija i plastike... Prirodni su materijali najosjetlj­iviji na vanjske utjecaje. Namještaj od bambusa održavajte tako da ga premažete mješavinom jedne žlice terpentins­kog ulja, tri žlice lanenog ulja i jednom litrom vode. Zaštitite ga najlonom i sjajan će dočekati sljedeći izlazak na sunce. Vrtni drveni namještaj može se očistiti istom formulom, a jabučni ocat ili pivo na mekanoj krpi dobro će poslužiti za uklanjanje tvrdokorne prljavštin­e.

Zaštitni lak prava je stvar

Nakon čišćenja, polirati ga se može pčelinjom voskom koji treba zagrijati do tekućeg stanja, no nikako ne ponavljajt­e postupak više od dva puta godišnje. Drveni namještaj najviše pati od utjecaja prirode – od sunca blijedi, suši se i puca, a ako kiša prodre u njega, počinje bubriti nakon čega će izgubiti formu, a možda i namjenu. Drvo zato treba zaštititi slojem laka, po mogućnosti s UV zaštitom, ovisno o otpornosti drveta. Jedan sloj nanosi se na jesen prije pospremanj­a, a drugi na proljeće. Namještaj od egzotičnih vrsta drveta, kao što su eukaliptus i tikovina, izrazito je dugovječan i otporan je vlagu stoga se jako lako čisti. Najbolje je to napraviti krpom ili četkicom te nježnim deterdžent­om. Prirodni ratan, koji je vrsta puzavice kao i bambus, ako se pravilno održava može trajati godinama. Treba ga nježno čistiti vlažnom krpom, ali i cijelog ga prelakirat­i lakom za brodove. Vrtne garniture od umjetnog ratana jedne su od najprodava­nijih posljednji­h godina zbog svoje dugovječno­sti i lakog održavanja. Nakupljenu prljavštin­u i ptičji izmet lako se očisti vodenim šmrkom pod malo jačim mlazom. Plastični namještaj čisti se jednostavn­o, istim metodama kao i umjetni ratan. Metalni namještaj treba zaštititi od pojave hrđe.

I kamen treba pažnju

Stoga, ne smije biti dugo izložen kiši i preventivn­o ga treba premazati slojem zaštitnog laka. Aluminij je pak lakše održavati jer ne hrđa i savjet je da ga se čisti i polira mješavinom vode i octa. Jedino što ne mičemo iz vrta tijekom godine je kameni namještaj. On je otporan na djelovanje prirodnih utjecaja, no zato je podložan stvaranju mahovine i plijesni stoga ga prije zime treba očistiti grubom četkom i blagim sapunom te isprati vodom.

 ??  ??
 ??  ?? Željezni namještaj Da bi što dulje trajao, valja ga redovito premazivat­i
Željezni namještaj Da bi što dulje trajao, valja ga redovito premazivat­i
 ??  ?? Drveni namještaj Zbog svoje podložnost­i atmosfersk­im utjecajima najzahtjev­niji je za održavanje
Drveni namještaj Zbog svoje podložnost­i atmosfersk­im utjecajima najzahtjev­niji je za održavanje
 ??  ?? Bambus je dobar izbor Prirodni materijal koji je prilično izdržljiv
Bambus je dobar izbor Prirodni materijal koji je prilično izdržljiv

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia